Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 18:12

Ο σκηνοθέτης Ζαν Λυκ Γκοντάρ, που πέθανε στα 92του, με έφτιαχνε από τότε που άρχισα να πηγαίνω μόνος μου σε σινεμά εκτός Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

godard4Δεν είναι το ίδιο οι ταινίες που μου άρεσαν πολύ, όπως η Ευδοκία, Ο πολίτης Κέην, Μπλέιντ Ράνερ, Τα φτερά του έρωτα, Τσαϊνατάουν, Ένας χωρισμός, Ο δραπέτης, του Αβραάμ Πολόνσκι, Μάτια ερμητικά κλειστά, Μανχάταν, Οι δυο ληστές, Άγρια συμμορία, Οι ζωές των άλλων, Ο Νονός ΙΙ και η Αποκάλυψη τώρα και άλλες πολλές και οι σκηνοθέτες που μου άρεσαν πολύ για το ξεχωριστό στίγμα τους παρόλο που είχαν γυρίσει και μέτριες ταινίες, όπως π.χ ο Μπονιουέλ, ο Χίτσκοκ, ο Κασσαβέτης, ο Ριβέτ και ο Τρυφώ, ο Τζιμ Τζάρμους, οι όψιμοι  Αντονιόνι και Φελίνι, ο Γούντι Άλεν, ο Ταρκόφσκι και ο Ιοησιλιάνι και προπάντων ο Γκοντάρ. Ο Γκοντάρ μου άρεσε τόσο ώστε κάποιος που θα είχε σχηματίσει μια ιδέα για μένα θα μπορούσε να πει ότι "καλέ αυτός είναι ένας τύπος που, άκουσον άκουσον, τον έφτιαχνε ο Γκοντάρ" κι αυτό από μόνο του αποτελεί κάτι ανάμεσα σε εύσημο και σε κράξιμο, μιας και σε πολύ λίγους άρεσε. 

Το παράδοξο με τις ταινίες του Γκοντάρ είναι πως όλες οι ταινίες του στην καλύτερη περίπτωση αφήναν κάτι χαραμάδες ίσα ίσα για να βρέχω τα πόδια μου στις ακτές τους αλλά μετά τις ένιωθα ξαφνικά να δουλεύουν σαν τρελές μέσα μου προκαλώντας κάθε είδους συνειρμούς ακόμα και συναισθηματικούς και που ένας μάγος τους διεύθυνε ερήμην μου προκαλώντας ποικίλες συνθέσεις. Μία απ'αυτές ήταν να αρχίσω να γυρίζω κι εγώ ταινίες,

Στην ουσία πάντως οι ταινίες του μου επέτρεπαν να ξαναφτιάχνω έστω και για λίγο έστω και πάνω πάνω τον εαυτό μου κι έτσι να έρχομαι σε επαφή με την πραγματικότητα. Όχι όμως την θεσμοθετημένη και αυτή των επισήμων που κατέχουν διάφορες θέσεις εξουσίας, σκληρότητας και βίας, αλλά τις άλλες τις τρελές κι αδέσποτες που κυοφορεί στις πολλές διαστάσεις του ο κόσμος μας. 

Με λίγα λόγια αυτό που μου συνέβη στην εφηβεία μου με τον Γκοντάρ το εκφράζει η φράση " βρήκε ο Φίλιππας τον Ναθαναήλ" με μια συνέχεια όμως εκτός οθόνης, εκεί όπου ξαναχώριζαν γεννώντας ταυτόχρονα μία δύναμη για να να ξαναβρεθούν πάλι, αλλού και διαφορετικοί ή να χαθούν για πάντα. Μιλάμε για μια τεθλασμένη και απρόβλεπτη πορεία που την φόρτιζαν αναπάντεχες επιθυμίες, που κάτι αυθεντικά ζωοφόρο τις γεννούσε και κάπου ίσως θέλανε να με οδηγήσουν. Κάπου καλύτερα και ομορφότερα φαντάζομαι απ'αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα που όλα τα ξεραίνει, κάπου όπου μαζί με άλλους θα μπορούμε να ζούμε έστω και για λίγο σε έναν ταιριαστό με μας επί της γης παράδεισο βγάζοντάς του αυθόρμητα την παιχνιδιάρικη γλώσσα των παραμυθιών μας.  

 Εννιά άρθρα για τον Γκοντάρ

Liberation: Ο Γκοντάρ πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία 

Ο μέγας εικονοκλάστης της Νουβέλ Βαγκ ταινία προς ταινία

Το μνημειώδες έργο του Ζαν-Λικ Γκοντάρ που δεν έχετε δει  

Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Η μοναδική κληρονομία του σπουδαίου σκηνοθέτη

 Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ μέσα από 20 ατάκες του  

Η αιώνια, αντισυμβατική λιακάδα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Έγινε αθάνατος και μετά πέθανε

«Αντιθέτως» ήθελε ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ να γραφτεί στον τάφο του

ΖΑΝ-ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ (1930-2022)  19 αναρτήσεις ενός αφιερώματος σε ένα θεμελιώδη δημιουργό του σινεμά 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 06:28
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση