Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 19:29

Να είμαστε ακριβοδίκαιοι γενικά και ειδικά στα πολιτιστικά με την Λίνα Μενδώνη, του Yorgos Kyriakopoulos, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
lina-mendoni-ekthesiΟι φίλοι μου γνωρίζετε την δεδηλωμένη αλλεργία μου στην πολιτικό Λίνα Μενδώνη. Γνωρίζετε ότι της προσάπτω πέντε πολύ σοβαρά μειονεκτήματα.
1. Ότι είναι υπερβολικά συγκεντρωτική (από τις αρμοδιότητες που έχει εκχωρήσει στον υφυπουργό της μέχρι το ανερυθρίαστο καπέλωμα των σημαντικών Συμβουλίων, όπως το ΚΑΣ, τόσο στην επάνδρωση όσο και στην χειραγώγηση), σε σημείο ίσως που να της έχει γεννηθεί η πεποίθηση ότι επιτελεί μεσσιανικό έργο. Όμως έτσι αφ' ενός ακυρώνει την θεσμοθετημένη σημασία αυτών των συμβουλίων και, αφ' ετέρου, περιθωριοποιεί τον σύγχρονο πολιτισμό και μεγάλους τομείς του, όπως π.χ. το βιβλίο, αφού δεν μπορεί να εμπιστευθεί την κρίση και την ωριμότητα κανενός συνεργάτη της και πρέπει όλα να φιλτραριστούν και να μπουν στην ατζέντα από την ίδια και με αποκλειστικά το δικό της χρώμα (πολιτικό, αισθητικό, ικανοποίησης συμφερόντων που δεν έχουν σχέση με τον Πολιτισμό κλπ).
 2. Η επιλογή προσώπων γιά την επάνδρωση των σημαντικότερων θέσεων εξαρτημένων οργανισμών (π.χ. γιά την διεύθυνση μεγάλων μουσείων) φαίνεται πως είναι από μία πολύ περιορισμένη λίστα με αμφίβολα κριτήρια, πράγμα λυπηρό σε αυτή την φάση ωριμότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας - αλλά εν πολλοίς και του κόμματος που την φιλοξενεί. Κριτήρια κομματικής υποτέλειας ή προσωπικών συμπαθειών ή ακόμη και συγκάλυψης (ίσως) λάθος χειρισμών του παρελθόντος - αν και σε τέτοιες περιπτώσεις η κριτική πρέπει να είναι περισσότερο νηφάλια και λιγότερο κομματικά εμπαθής, και πάντως με αδιάσειστα στοιχεία και πειστικά επιχειρήματα.
3. Η πολλές φορές διαπιστωμένη περιφρόνησή της γιά το σημαντικότερο Μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, που φτάνει μέχρι μειοδοσίας (μη ξεγελιόμαστε από διακηρύξεις περί επέκτασης κλπ, που είναι προθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και που η υπουργός θεωρώ, εκ των αποτελεσμάτων και της προχειρότητας της διαδικασίας, ότι τον εμπαίζει μετα δόξης. Δεν ξεχνώ άλλωστε ότι κάποτε, όταν ήταν ΓΓ είχε διορίσει στο ΕΑΜ αναπληρωτή διευθυντή επί ενάμισυ χρόνο άτομο που ήταν εν ενεργεία διευθυντής άλλου κρατικού μουσείου, λες και το ΕΑΜ ήταν πάρεργο).
4. Η ταυτόχρονη εμμονή της με το μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, κατά την γνώμη μου ενός ακόμη αχρείαστου μουσείου χωρίς μελετημένη επισκεψιμότητα και με επιβάρρυνση ενός (ομολογουμένως περιφρονημένου ως τα τώρα) σημαντικού αρχαιολογικού χώρου κλπ κλπ.
5. Το "ύφος" και η συχνά απαράδεκτη φρασεολογία που συνοδεύουν την επικοινωνιακή διαχείριση μικρών ή μεγάλων κρίσεων του τομέα ευθύνης της. Η φράση "ήταν ηθοποιός και μας ξεγέλασε" στην περίπτωση Λιγνάδη, ήταν οπωσδήποτε φτηνή και την έβαζε στο κάδρο γιά κάτι που ασφαλώς δεν μπορούσε να φέρει προσωπική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη όμως υπήρχε και μία παραίτησή της (που θα μπορούσε να μη γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό) θα έσωζε την δημοκρατική τιμή του πολιτεύματος και θα έθετε τα όρια του τι είναι πολιτισμός σε μία σύγχρονη δημοκρατία.
 
Συνήθως της προσάπτω και πολύ καλά γνωρίσματα, όπως η παιδεία της, το αρχαιολογικό παρελθόν της (η Καρθαία παραμένει στην δική μου συνείδηση υποδειγματικό έργο), η εργατικότητά της, το ταλέντο της στην δημιουργία γεφυρών με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας (όχι πάντοτε επιτυχών, πάντως) καθώς και το ταλέντο της στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και στην υλοποίηση των χρηματοδοτήσεων αυτών, καθώς και το πείσμα και η υπομονή της, που, όπως και να το κάνουμε, υποδηλώνουν πάθος, πράγμα σπάνιο και απαραίτητο σε έναν υπουργό Πολιτισμού.
Έχοντας επιχειρήσει μία κατά την δική μου συνείδηση ακριβοδίκαιη αναφορά στην πολιτικό Λίνα Μενδώνη, θα ήθελα να επισημάνω ότι το να αντιπαρατιθέμεθα τυφλά σε ό,τι κάνει δεν είναι ούτε παραγωγικό, ούτε χρήσιμο γιά τον Πολιτισμό. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με το "τσιμέντωμα" (δεν το έχω δει ακόμη, άρα δεν έχω θέση ακόμα, έχω απλά αρνητική προδιάθεση), μπορεί να διαφωνεί με τα 5 αυτοδιοικούμενα μουσεία ως ΝΠΔΔ, αλλά η απάντηση σε μία τέτοια πολιτική δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και έχει να κάνει με σοβαρή σκέψη του πώς μπορεί να προσφέρει προσφορότερες λύσεις, αρκεί να μην γίνει μία ακόμη μαϊμουδιά σοβαρών ή σαχλών συμφερόντων), μπορεί και κάποιος να διαφωνεί με την μεθοδολογία του πρόσφατου διακανονισμού γιά την ιδιωτική Κυκλαδική Συλλογή που πέρασε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά θα φιλοξενείται επί δεκαετίες στο Μετροπόλιταν και μικρό μέρος της θα φτάνει στην Αθήνα υπό μορφήν προσωρινών εκθέσεων κλπ, αλλά δεν μπορεί κανείς να μη βλέπει ότι αυτή η Συλλογή παρέμενε στην ουσία κλεμμένη στο εξωτερικό και η απόδοσή της στην Ελλάδα θα ήταν αμφίβολη ή εξαιρετικά χρονοβόρα. Θέλω να πω, πως τέτοιες αποφάσεις δεν είναι πρέπον να συνυπολογίζονται στο συνονθύλευμα αντιπολιτευτικού μένους, διότι εν τέλει δικαιώνουν έναν δυσάρεστο και εξαιρετικά αναξιοκρατικό πολιτικό στην συνείδηση μέρους του εκλογικού σώματος. Διότι κάποιοι λογικοί άνθρωποι θα του/της αναγνωρίσουν πώς έχει δίκιο.
Υ.Γ. Γιά το "καλό γούστο" θα είχα πολλά να πώ (από την Πινακοθήκη μέχρι την γλώσσα του σώματος μπροστά στον Πρωθυπουργό και οπωσδήποτε την επιλογή επικοινωνιακών συνεργατών), αλλά αυτό, όσο και αν είναι ενδιαφέρον, δεν είναι πολιτικό.
Σ.Δ. Σχετικά με την μεθοδολογία του διακανονισμού με την ιδιωτική Κυκλαδική Συλλογή διαφωνεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Ακολουθεί η ανακοίνωσή του:
 

Συναδέλφισσες-οι, 

 

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων 161 αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης» συζητήθηκε τη Δευτέρα 5/9/2022 στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Σας επισυνάπτουμε τα πρακτικά της Επιτροπής.

 

Παρά την πίεση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν κατέθεσε κανένα έγγραφο για τον τρόπο απόκτησης των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων. Δεν υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα της Συλλογής Stern, που αποδεικνύουν την προέλευση και άρα τη νομιμότητά της, ούτε έχει ελεγχθεί η προέλευσή της από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ! 

 

Η Υπουργός δεν κατέθεσε, επίσης, καμία επιστημονική τεκμηρίωση των αντικειμένων της Συλλογής, από την οποία να τεκμαίρεται η αυθεντικότητα των κυκλαδικών αρχαιοτήτων.

 

Δεν κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, παρότι δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα το κάνει, ούτε το καταστατικό του Ιδρύματος Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ, στο οποίο έχει υπογράψει να παραχωρηθεί η κατοχή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων.

 

Η Βουλή καλείται εκ των υστέρων να κυρώσει μια Συμφωνία, για να νομιμοποιήσει την προέλευση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, για τα οποία η αρμόδια Υπουργός δεν μπορεί καν να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι προϊόντα εγκλήματος (παράνομης διακίνησης)!

 

Η Βουλή καλείται εκ των υστέρων να κυρώσει μια Συμφωνία, για να παραχωρήσει το απαράγραπτο δικαίωμα του ελληνικού λαού στην κατοχή και ουσιαστική νομή της πολιτιστικής του κληρονομιάς, σε ένα Ίδρυμα άγνωστης Διοίκησης, άγνωστου Καταστατικού, αγνώστων σκοπών!

 

Η Βουλή καλείται εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει μια αποικιοκρατική Συμφωνία με λεόντειους όρους υπέρ του Μητροπολιτικού Μουσείου Ν. Υόρκης, την ίδια στιγμή που ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης εκδίδει διαρκώς εντάλματα για την κατάσχεση αντικειμένων από τις συλλογές του (ημερομηνίες των πλέον πρόσφατων κατασχέσεων: 11/7, 30/8) ως προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, και αυτό αποκρύπτεται από την ελληνική Βουλή! 

 

Βασική επιχειρηματολογία της Υπουργού για τη Συμφωνία που υπέγραψε και φέρνει για κύρωση στη Βουλή, είναι ότι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αυτές οι αρχαιότητες. Η επιχειρηματολογία στερείται νομικού και ηθικού ερείσματος.

 

Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι αρχαιότητες στην ίδια, δύο χρόνια πριν, ένας είναι ο νόμιμος και ηθικός δρόμος: η ένδικη διεκδίκηση και ο επαναπατρισμός. Κάθε άλλη ενέργεια είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον.

 

Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος της εισηγήτριας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κ. Φ. Πιπιλή, προσπάθησε να νομιμοποιήσει την παραμονή και έκθεση κυκλαδικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για μισό αιώνα (!), με επιχειρήματα περί "μεγάλου αριθμού επισκεπτών στο ΜΕΤ", «παγκοσμιοποίησης της τέχνης» και "προβολής της χώρας στο εξωτερικό", πανομοιότυπα με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί με απαράδεκτο τρόπο το Βρετανικό Μουσείο για την μη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους.

 

Οι διαστρεβλώσεις, οι αποσιωπήσεις, η μη λογοδοσία, τα ψέματα και οι προσβολές στην ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπίας, δυστυχώς δεν εκπλήσσουν πλέον κανέναν και καμία. Η Υπουργός Πολιτισμού έχει επιλέξει το δρόμο της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στον δρόμο αυτό φαντάζει εξαιρετικά ταιριαστό να επιτίθεται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και να επιλέγει ως συνομιλητές της αποκλειστικά εκείνους τους εκπροσώπους του συνδικαλισμού που βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. 

 

Συναδέλφισσες-οι,

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Αρχαιολόγων αποφάσισε ότι την ημέρα συζήτησης και ψήφισης αυτού του σχεδίου νόμου οι αρχαιολόγοι θα κάνουμε στάση εργασίας για να διαδηλώσουμε. 

 

Κηρύσσουμε στάση εργασίας την Πέμπτη 8/9/2022 (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κεντρικό κτήριο του ΥΠΠΟΑ στη Μπουμπουλίνας με κεντρικό σύνθημα "ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ - Οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να γυρίσουν στις Κυκλάδες".

 

Καλούμε και τα άλλα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τους φορείς πολιτισμού και τους πολίτες να προστατεύσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την κοινή περιουσία όλων μας!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 11:00
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση