Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 19:04

Ψαγμένες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν κατά την ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

startupΜιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος. Ο νομικός οδηγός με την υπογραφή των νέων δικηγόρων Γ. Μπιλιάνη και Κ. Πικραμένου καλεί τους επίδοξους start-upers να το τολμήσουν και προσπαθεί να τους εξηγήσει σε απλή πάντα γλώσσα όλα τα πιθανά ζητήματα που θα βρουν στον όχι πάντα εύκολο δρόμο τους.

Η Ελλάδα διατηρεί τα διόλου τιμητικά σκήπτρα στην ανεργία των νέων στην Ε.Ε., ενώ όσοι εργάζονται είναι συνήθως υποαμειβόμενοι. Ετσι, όλο και περισσότεροι με τις κατάλληλες γνώσεις προσανατολίζονται και στη δημιουργία δικών τους καινοτόμων start-up επιχειρήσεων εξασφαλίζοντας όχι απλώς μία θέση εργασίας αλλά παρέχοντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

 Φιλοδοξώντας να βοηθήσουν περισσότερα μέλη της generation-z, των millennials ή και μεγαλύτερους να τολμήσουν το πρώτο βήμα και εν συνεχεία να θωρακίσουν όσο μπορούν το καινοτόμο εγχείρημα τους, οι Γιάννης Μπιλιάνης και Κωνσταντίνος Πικραμένος, δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς του δικηγορικού επαγγέλματος, έγραψαν το «Start-up enterprise - The legal guide» όπου με κατανοητή και όχι ξύλινη νομική γλώσσα δίνουν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν κατά την ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης.

 Ποια εμπόδια συναντά μια ομάδα νέων που θέλει να ξεκινήσει μία start-up στην Ελλάδα και πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει;

Οι αυτοαπασχολούμενοι νεαροί επιχειρηματίες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες με την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στην Εφορία, την εγγραφή τους σε ασφαλιστικά ταμεία και το βάρος των φορολογικών-ασφαλιστικών επιβαρύνσεων σε συνδυασμό με ορισμένες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Αντίθετα, οι start-up, οι οποίες συνήθως έχουν τη μορφή μιας εταιρείας «ΙΚΕ», αντιμετωπίζουν αναλογικά λιγότερες δυσκολίες. Το συνηθέστερο πρόβλημα για τις νέες ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν μια start-up είναι η έλλειψη πρακτικών γνώσεων, που θα τους επιτρέψει να εστιάσουν με ασφάλεια στο αντικείμενό τους. Στη βάση αυτή γράφτηκε ο δικός μας οδηγός και επιλέχθηκε να διατίθεται και σε ελεύθερα προσβάσιμη, ηλεκτρονική μορφή πέραν της έντυπης έκδοσης. Οι ευκαιρίες εξεύρεσης χρηματοδότησης δεν είναι πολλές και συνεπώς είναι σημαντικό για μια ελληνική start-up να είναι άψογη στην εσωτερική της λειτουργία, ώστε να μη χάσει τις ευκαιρίες που θα της παρουσιαστούν.

 Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να δούμε περισσότερες επιχειρηματικές προσπάθειες για να καταπολεμήσουμε ενδεχομένως το brain drain;

Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε οι ομάδες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο υλοποίησης της ιδέας τους (pre-seed stage) να έχουν ευχερέστερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Επίσης, πρέπει να υποστηριχτούν οι πρωτοβουλίες για την παροχή πρακτικής καθοδήγησης σε νέους επίδοξους επιχειρηματίες και σε μέλη πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων, οι οποίοι προτίθενται να αξιοποιήσουν εμπορικά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Εχουμε διαπιστώσει πως, όταν υλοποιούνται ερευνητικά έργα με επαρκή χρηματοδότηση και διεθνές ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον «Δημόκριτο», πολλοί από εκείνους που έχουν κάνει καριέρα σε διεθνή ερευνητικά κέντρα ή ξένες εταιρείες επιστρέφουν με χαρά στη χώρα μας και ωφελούν τις ομάδες στις οποίες συμμετέχουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, είναι να δημιουργούνται οι κατάλληλες θέσεις για να αξιοποιούνται τα προσόντα των πτυχιούχων μας. Τέλος, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι σημαντική και η παροχή έμπρακτης υποστήριξης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

 Ενα μεγάλο ποσοστό start-up δεν είναι βιώσιμες και οδηγούνται σε αποτυχία. Τι διδάγματα μπορούν να πάρουν από αυτό όσοι το επιχείρησαν και πώς μπορούμε να τις προστατέψουμε, ώστε να μειωθεί η νεανική ανεργία;

Η αλήθεια είναι πως η αποτυχία είναι εκ των πραγμάτων το πιο πιθανό αποτέλεσμα για μια start-up, όπως γίνεται αποδεκτό διεθνώς, αφού από τη φύση της είναι ένα εγχείρημα με μεγάλο ρίσκο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η ομάδα πρέπει να παρατήσει την προσπάθειά της ή ότι δεν έχει κάτι χρήσιμο να προσφέρει. Το σημαντικό είναι να εντοπίζει κανείς τις αιτίες της αποτυχίας, να αποφεύγει «φτηνά» λάθη και να παίρνει σωστά μαθήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν start-up οι οποίες αποτυγχάνουν επειδή δεν έχουν λάβει εξ αρχής μέτρα για την προστασία των διακριτικών τους γνωρισμάτων και της πνευματικής τους ιδιοκτησίας, κάτι το οποίο με τη σωστή καθοδήγηση θα είχε αποφευχθεί.

Επίσης, συχνά οι νέοι επιχειρηματίες δυσκολεύονται ή και αμελούν να αποτυπώσουν εγγράφως τις συμφωνίες τους και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία μιας... εξαντλητικής συμφωνίας, η οποία έχει προβλέψεις για το ενδεχόμενο να μην εξελιχθούν τα πράγματα καλά. Ετσι, προκαλούνται μεταξύ της ιδρυτικής ομάδας ή σημαντικών συνεργατών εντάσεις, χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για την επίλυσή τους.

 Αρκεί μια καλή επιχειρηματική ιδέα ή πρέπει η start-up να υπηρετεί και έναν ευρύτερο κοινωνικό σκοπό;

Εξ ορισμού μία start-up πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία, η οποία με τη σειρά της συνδέεται άμεσα με την τεχνολογική πρόοδο. Το αν η τεχνολογική πρόοδος θα τεθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου και θα ωφελήσει τις κοινωνίες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της εποχής μας. Πάντως, πολλές start-up ασχολούνται με την επίλυση προβλημάτων στον χώρο της υγείας, του περιβάλλοντος, της επισιτιστικής κρίσης κ.ο.κ. Εξάλλου, μέσα από την ανάπτυξη των start-up βλέπουμε ότι ενισχύεται και η επιστημονική έρευνα, η οποία είναι ένα σημαντικό δημόσιο αγαθό. Ετσι, δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν, πλέον, περισσότερα εργαλεία για να υλοποιούν μεγάλα, διεθνή ερευνητικά projects και να αξιοποιούν εμπορικά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

 Info: «Start-up enterprise - The legal guide» (εκδόσεις Σάκκουλα), τα νομικά των start-up για μη νομικούς. 

Πηγή:  efsyn.gr/politiki  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 19:12

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση