Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 10:29

Ναι, σε χωριό, ναι, στην Ιαπωνία, ναι, ζωγράφισαν τη Μόνα Λίζα στα ριζοχώραφά τους, ναι αλλά πως και γιατί;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

monaΣ.Δ. Είναι απίστευτο ζώο ό άνθρωπος, απίστευτο για όσα μπορεί να επινοήσει αν βρεθεί σε ανάγκη ή αν οι επιθυμίες του κτυπούν κόκκινο. Να διευκρινίσουμε όμως πως αυτά που επιλέγει ως άτομο ή ως ομάδα να κάνει, ποτέ δεν ξέρουμε εκ των προτέρων αν θα προκαλέσουν καλό ή κακό σ'αυτούς που το αποφασίζουν και εκτελούν το έργο ή τις ποικίλες δράσεις και στους λοιπούς εν δυνάμει αποδέκτες. Η κοινωνία μέσα στα χρόνια είναι ο κριτής και η Ιστορία μέσα στους αιώνες.  Ευχαριστώ τη φίλη Πέπη Π. που μου το έστειλε.

Χριστίνα Τσατσαράγκου. Το χωριό Inakadate στην επαρχία Aomori στη βόρεια Ιαπωνία είναι διάσημο για δύο λόγους. Ο ένας είναι οι αχανείς ορυζώνες του και ο άλλος είναι τα εκπληκτικά έργα τέχνης που “ζωγραφίζουν” οι καλλιεργητές πάνω στα χωράφια.

Ψάχνοντας ένα τρόπο να αυξήσουν τον τουρισμό τους, οι κάτοικοι του Inakadate σκέφτηκαν να συνδυάσουν τις δύο μεγάλες τους αγάπες. Την καλλιέργεια ρυζιού - μία γνώση που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους - και την τέχνη. Κάθε χρόνο από το 1993, στο Inakadate μεταμορφώνουν τα ρυζοχώραφα σε ζωντανά έργα τέχνης.

 

Αυτά όμως τα πορτρέτα που απεικονίζονται πάνω στα ρυζοχώραφα δεν έχουν γίνει “πετώντας” πάνω στους βλαστούς κάποιου είδους φυτική μπογιά - όπως ίσως θα φανταζόμασταν. Αυτό που κάνει μοναδικά και ανεπανάληπτα αυτά τα έργα τέχνης είναι ότι αποτελούνται από διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού - με βλαστούς διαφορετικού χρώματος - που φυτεύονται στρατηγικά για να “συνθέσουν” με ανεπανάληπτη μαεστρία το τελικό αποτέλεσμα. 

Φέτος, στο ένα ρυζοχώραφο απεικονίζεται η εμβληματική “Mona Lisa” του μετρ της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι και στο άλλο ο πίνακας “Παραλίμνια” του Ιάπωνα καλλιτέχνη του 19ου και 20ού αιώνα Seiki Kuroda, το οποίο είναι ένα πορτρέτο της συζύγου του, Taneko Kaneko.

Οι επισκέπτες συνωστίζονται σε ένα … μπαλκόνι πάνω από τα έργα και απολαμβάνουν τη θέα, αλλά και τις μυρωδιές της φύσης. Τις φετινές δημιουργίες μπορεί κάποιος να τις δει έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως λέει ο αντιδήμαρχος Yukio Kasai: “Νομίζω δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το θέαμα, αν δεν το δει κάποιος από κοντά”. Πώς φτιάχνεται ένα τέτοιο αριστούργημα της φύσης; Αρχικά αποφασίζεται ποιο έργο θα απεικονιστεί, σε μία συνέλευση όλων των εμπλεκόμενων. Κατόπιν ο υπεύθυνος πρώην καθηγητής Γυμνασίου Atsushi Yamamoto χρησιμοποιεί υπολογιστή για να μεταφράσει τις χρωματικές συνθέσεις των πρωτότυπων έργων σε κάτι το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί με μόνον επτά χρώματα ρυζιού που θα φυτευτούν στο χωράφι.

Αφού αποφασιστεί η χρωματική παλέτα και επιλέξουν τις ποικιλίες, το ρύζι φυτεύεται με τα χέρια από περίπου 1.300 καλλιεργητές και εθελοντές - σε μια γιορτή χαράς και δημιουργίας. Κάθε πίνακας είναι “χειροποίητος”, μοναδικός και φυσικά δεν διαρκεί πολύ, μιας και την επόμενη χρονιά ο ορυζώνας αποκτά άλλη εικόνα!

Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί το σχέδιο χρειάζονται τρεις μήνες για να σχεδιαστεί και να φυτευτεί. Τα πρώτα χρόνια τα σχέδια ήταν πολύ απλά, σήμερα όμως οι καλλιεργητές έφτασαν στο σημείο να δημιουργούν αριστουργήματα του βεληνεκούς της Mona Lisa. Τι να έχουν στο μυαλό τους για του χρόνου;

These Murals Were Grown from Rice, ένα σχετικό βίντεο 3:50 με αγγλικούς υπότιτλους. 

Πηγή:  news247.gr/politismos   

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 10:55
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση