Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 17:28

Τα στοιχειώδη που έχουμε καταλάβει για τον πληθωρισμό του σήμερα, του χθες και του τότε που ξεπερνούσε το 20%

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

plithorismosΌσοι εργαζόντουσαν τη δεκαετία του '80 και ζουν ακόμα, το πιο πιθανό είναι να μην έχουν ξεχάσει την ΑΤΑ, δηλαδή την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Τι είναι αυτή; Ένα μηχανισμός που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ το 1982, τότε που ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 20%. Αυτή ήταν η πρόταση της τότε κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου για να προσφέρει την ελάχιστη προστασία στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, δίνοντας αυξήσεις ανάλογα του ετήσιου πληθωρισμού. Υπήρξαν και διαφωνίες για αυτήν καθ'εαυτήν την επιλογή της ΑΤΑ και διαφωνίες για το ύψος της ετήσιας ΑΤΑ.

Στην προηγούμενη δεκαετία που δεν είχαμε πληθωρισμό αλλά αποπληθωρισμό σε όλο σχεδόν τον κόσμο, πάλι είχαμε στην χώρα μας συγκρούσεις, αλλά για άλλο λόγο. Λόγω των μνημονίων οι κοινές αποφάσεις της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν να μειωθούν δραστικά οι μισθοί και τα ημερομίσθια. και οι δαπάνες κοινωνικής πολιτικής. Αυτή ήταν η βασική αιτία των συγκρούσεων.

 Στην περίπτωση του αποπληθωρισμού είναι δύσκολο να ξεχάσουμε ότι εκτός από την μείωση των μισθών, οι τιμές έπεφταν διαρκώς παντού. Και στις αξίες των επιχειρήσεων και της γης και των ακινήτων και της εργασίας. Μετρήσιμη συνέπεια ήταν η μείωση του ΑΕΠ και η αύξηση του χρέους, πράμα που σήμαινε ότι χειροτέρευε διαρκώς η αναλογία του ΑΕΠ ως προς το χρέος της χώρας. Ο ορατός κίνδυνος στα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας της κρίσης ήταν η χρεοκωπία κι αυτόν προσπαθούσαν αυτοί που παίρνουν τις σημαντικές απόφασεις να αποτρέψουν. 

Από την εμφάνιση της πανδημίας το καινούργιο ήταν ότι με αποφάσεις της Ε.Ε οι κεντρικές τράπεζες χρηματοδοτούν εμμέσως ή κατ'ευθείαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ένας περίεργος πληθωρισμός εμφανίζεται που ανεβάζει τις αξίες των επιχειρήσεων, της γης και των ακινήτων, και συνακόλουθα το ΑΕΠ και έτσι βελτιώνεται η αναλογία του ΑΕΠ προς το χρέος. Σιγά σιγά η κυβέρνηση προχωράει και σε αυξήσεις των μισθών, όχι όμως ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές προϊόνων και ενέργειας αρχίζουν να ανεβαίνουν, αλλά οι μισθοί όχι. Ο γνωστός μας πληθωρισμός αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες παντού, αλλά μετά την έναρξη καλπάζει κανονικά και η ανησυχία κτυπάει κόκκινο. Ο πληθωρισμός του '22 εξ αιτίας της ακρίβειας φτωχαίνει τα λαϊκά στρώματα μιας και διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και μέσω της έμμεσης φορολογίας του μεγάλου ΦΠΑ συντελεί αυτομάτως στην φτωχοποίηση του κόσμου. 

Το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή η κυβέρνηση, προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτήν τη δύσκολη κατάσταση μοιράζοντας χρήμα σε όλους, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα. Τα λεφτά φυσικά προέρχονται είτε από δημόσιο δανεισμό ή λόγω πληθωρισμού από την προκύπτουσα υπεραπόδοση της έμμεσης φορολογίας. 

Κάποιοι έγκυροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι με τέτοιες επιλογές στην ουσία οξύνεις τις κοινωνικές αντιθέσεις και προφανώς δε λύνεις το πρόβλημα μιας και κάποια στιγμή τα λεφτά που τώρα μοιράζεις αφειδώς προς κάθε κατέυθυνση θα τελειώσουν. Αν τώρα η όποια κυβέρνηση συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό με το μοίρασμα χρήματος, αυτό που στην πράξη συμβαίνει είναι να γίνονται οι πλούσιοι πιο πλούσιοι ενώ τα μεσαία και τα αδύναμα στρώμωτα φτωχαίνουν διαρκώς.

Δεν γνωρίζω αν στα άλλα κράτη της Ε.Ε οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τους πάνω κάτω τα ίδια με εμάς συμβαίνουν κι εκεί ή σε κάποιες απ'αυτές, εξ αιτίας των οικονομικών μέτρων που παίρνουν, είναι η κατάσταση εμφανώς καλύτερη για τα λαϊκά στρώματα. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, άραγε γιατί δεν παραδειγματίζεται η δική μας κυβέρνηση απ'αυτές;  

Το θέμα πάντως είναι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει μέχρι στιγμής κάτι άλλο πέρα των επιδομάτων προς μια διαφορετική κατεύθυνση, όπου σιγά σιγά θα προκύψει μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας όπου ο επιλεγμένος στόχος είναι να δουλέψει υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Έχουν;

Κι εσείς αγαπητοί επισκέπτες μας ποια είναι η γνώμη σας για τον πληθωρισμό, δηλαδή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του; 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 04:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση