Στη δήλωσή του μάλιστα επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση, κάνοντας λόγο για ελλιπή χειρισμό της υπόθεσης, αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο. «Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη» είπε. Υπερασπίστηκε τις επιλογές του στην ΕΥΠ, υποστηρίζοντας ότι η προσφορά της είναι σημαντική και κάνοντας λόγο για «ένα ολίσθημα», που «συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος».
Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Στη συνέχεια επιδόθηκε σε κινδυνολογία για τα εθνικά θέματα. «Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι «Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, «η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει», για να μην «μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση».
Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:
1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
Ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά του στο τέλος σε «σκοτεινές δυνάμεις εκτός της Ελλάδας» που απεργάζονται σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας». Αρμενία πάντως και Ουκρανία δήλωσαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν την ιστορία παρακολούθησης.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια. Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα για άμεση επανέναρξη της Βουλής.
Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε βίντεο 6:42
Πηγή: thepressproject.gr
Υπόθεση παρακολουθήσεων: Έξι απαντήσεις για την άρση απορρήτου ,