Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 19:56

Chrysalis: Το πέταγμα της πεταλούδας εμπνέει ένα ιδιαίτερο συγκρότημα κατοικιών στη Βουλιαγμένη

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

arxitektoniki2Chrysalis είναι το νέο έργο του 314 Architecture Studio. Βρίσκεται στη Βουλιαγμένη, σε ένα οικόπεδο 1.957 τ.μ., σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Το έργο αποτελείται από τέσσερις ανεξάρτητες μονοκατοικίες που περιλαμβάνουν υπόγειο και σοφίτα. Η σύνθεση είναι εμπνευσμένη από το σχήμα και το πέταγμα της πεταλούδας: οι κατοικίες είναι τοποθετημένες έτσι ώστε το περίγραμμα του συνόλου τους να θυμίζει το έντομο με ανοιχτά φτερά. Τα «φτερά» αυτά αποκτούν τριπλό ρόλο και μετατρέπονται σε σκίαστρο για το ισόγειο, για τη σοφίτα, που χαρίζει θέα προς τη θάλασσα και το γειτονικό πάρκο, καθώς και για το διαχωριστικό μεταξύ των κατοικιών. Η ιδιωτικότητα επιτυγχάνεται κυρίως χάρη στην καμπύλωση των «φτερών» στο μέσο της κατασκευής.

 H διαφάνεια αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό της σύνθεσης ως το συνδετικό στοιχείο του εσωτερικού των κατοικιών με το εξωτερικό του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς το U-Glass, αντικαθιστώντας ή καμουφλάροντας τους τοίχους, επιτρέποντας έτσι να περνάει το μέγιστο δυνατό φυσικό φως. Ταυτόχρονα, το U-Glass φιλτράρει και παραμορφώνει την κίνηση, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στον χώρο και στον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται οι περαστικοί.

Αντιθετικές και αλληλοσυμπληρούμενες υφές χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ χρηστών και κατασκευής. Ειδικότερα, η γυαλιστερή επιφάνεια των U-Glass συνδυάζεται με την τραχιά ματ επιφάνεια της άσπρης τσιμεντοκονίας των τοίχων, των δαπέδων και των ταβανιών. Επιπρόσθετα, βράχοι τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στις κατοικίες για να ενισχύσουν το γήινο στοιχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτεροι βράχοι, πέρα από διακοσμητικοί, αξιοποιούνται άλλοτε για να κρύψουν στατικά στοιχεία και άλλοτε για να αποθηκεύουν οι χρήστες τα συρόμενα πάνελ υαλοπινάκων, αφήνοντας έτσι μόνο τα αισθητικά απαραίτητα φανερά.  

Τέλος, ο υπαίθριος χώρος των κατοικιών έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αναδεικνύει το concept. Τεχνητές λίμνες και πισίνες αντανακλούν το οργανικό σχήμα, τα U-Glass και την πλούσια βλάστηση, δημιουργώντας έτσι το αίσθημα της γαλήνης και μια επιθυμία απομόνωσης και περισυλλογής. Αιωρούμενα μονοπάτια περνούν πάνω από τις λίμνες και τη βλάστηση για να συνδέσουν τους εξώστες του ισογείου, προσφέροντας έτσι μια εναλλακτική, πιο κοντινή στη φύση διαδρομή.

Πατώντας  www.lifo.gr/ design  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο με 8 ακόμα φωτογραφίες 

Chrysalis
Αρχιτεκτονικό γραφείο: 314 Architecture Studio
Design Team: Παύλος Χατζηαγγελίδης Γιώτα Χαλά, Αντώνης Σαρρής, Κατερίνα Παλαντζή, Ελένη Ζυγογιάννη, Άννα Σταγάκη, Δημήτρης Παναγιώτου, Αντριάννα Τριανταφυλλοπούλου, Ειρήνη Μπούλιου, Δήμητρα Στεργίου, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Ηρώ Δερμιτζάκη, Ελένη Παλαιολόγου
Στατική μελέτη: Φωτεινή Καραγιάννη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Στέφανος Καραγιάννης
Είδος έργου: Ιδιωτικές κατοικίες
Τοποθεσία: Βουλιαγμένη, Ελλάδα
Εμβαδόν οικοπέδου: 1.957 τ.μ.
Κατάσταση: Υπό κατασκευή
Ιδιοκτήτης: VNK capital
Έτος σχεδιασμού: 2020
Προγράμματα σχεδιασμού που χρησιμοποιήθηκαν: Rhinoceros 3D, Autodesk 3ds Max, V-ray, Adobe Photoshop, AutoCAD

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 20:04

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση