Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 17:34

Δημήτρης Τζιόβας: Η ταυτότητα δεν σημαίνει καθαρότητα αλλά συνύπαρξη διαφορετικών και ενίοτε αντιφατικών στοιχείων σε μια συνθήκη είτε έντασης είτε αθόρυβης συνύπαρξης

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

tziovas"Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ - Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ", είναι ένα βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Τζιόβα που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από τις εκδόσεις GUTENBERG, σε μετάφραση Ζωή Μπέλλου Αρμάου - Γιάννη Στάμου, σελίδες 389 + 57 σελίδες βιβλιογραφικές αναφορές, τιμή 24 €. Το αγόρασα εξ αιτίας του θέματός του και της εκτίμησης που έχω στην μεταφράστρια κα. Μπέλλου Αρμάου. Όταν το έδειξα στο φίλο μου Νίκο Α, που είχε μία παράπλευρη σχέση με το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μου είπε πως ο Τζιόβας θεωρείται σ'αυτό το πανεπιστήμιο ένα από τα πρώτα αστέρια του.

Μέσα Ιουλίου άρχισα να το διαβάζω και έχω μέχρις στιγμής διαβάσει τα 2/3 του βιβλίου. Αυτό που με τραβάει πιο πολύ είναι πως όλα τα θέματα που διαπραγματεύεται αφορούν ζητήματα που όταν δεν ήμουν στον κόσμο μου, τα "έζησα" ως πολίτης, είτε παίζοντας μέσα στο γήπεδο, είτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις από την εξέδρα. Με άλλα λόγια, με την ανάγνωση ξεδιπλώνεται στις οθόνες του μυαλού μου μια μεγάλη ποικιλία αναζητήσεων και διαμαχών μακρυά από το βουητό τους, που γενικώς θεωρώ ότι εκτός από μένα πήραν τα σκάγια τους πολλούς φίλους και γνωστούς. Και το δεύτερο που με κερδίζει είναι πως ενώ μιλά για θέματα πολιτικής, ιδεολογιών και πολιτισμικής δυναμικής, που ως ένα μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι διαμόρφωναν την ταυτότητά μου, είναι έκδηλη η προσπάθειά του να μην μεροληπτεί υπέρ κάποιας πλευράς.

Αυτή η αγωνία του για μία λειτουργική αντικειμενικότητα δεν ξενερώνει το βιβλίο κι αυτό διότι τολμά παράλληλα με ένα ήπιο ακαδημαϊκό αλλά όχι στεγνό τρόπο να μας βοηθάει και με το ύφος του και με την ανάπτυξη των θεμάτων του  να κατανοήσουμε τι παίχτηκε, να συγκρίνουμε και να κρίνουμε, με όσα φυσικά κουβαλάμε, και να εξετάσουμε αν βγαίνει κι ένα νόημα από πολλά απ'αυτά που έφτιαξαν το δημόσιο βίο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και μάλλον γι'αυτό με σπρώχνει να ξαναδώ με όσο γίνεται πιο καθαρό μάτι πολλές από τις ας πούμε κατασταλεγμένες απόψεις μου και τις άλλες που στάθηκα απέναντι, και ναι, αυτό το θεωρώ κέρδος πολιτικό και υπαρξιακό. Χαίρομαι που έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, και το τονίζω αυτό διότι όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο πολύ δυσκολεύομαι να συναντηθώ με βιβλία που με ξεβολεύουν και με μεταμορφώνουν. 

Ακολουθεί η παρουσίαση του βιβλίου από το οπισθόφυλλο, τα περιεχόμενά του και μία συνέντευξη που παρεχώρησε ο κ.Τζιόβας στον Γιάννη Πανταζόπουλο και αναρτήθηκε στη lifo στις 7.8.22.

Παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στόχος του βιβλίου είναι να καταγράψει τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης από την πολιτισμική ομοιογένεια στην πλουραλιστική ετερογένεια και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την πολιτική στην κουλτούρα, που νοείται πλέον περισσότερο ανθρωπολογικά και βιοπολιτικά παρά ουμανιστικά. Χωρίς να φιλοδοξεί να είναι μια πλήρης μελέτη της ελληνικής κουλτούρας "από τη χούντα στην κρίση", το βιβλίο συνιστά ένα είδος πολιτισμικής ιστορίας και επιδιώκει να παρουσιάσει μια πιο πολύπλευρη εικόνα της περιόδου ούτως ώστε να αναδειχθεί η πολυτασικότητά της. Συζητά μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η αρχαιότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα μέσα ενημέρωσης, ο κινηματογράφος, η νεολαία, το φύλο και η σεξουαλικότητα, και εξετάζει κρίσιμα ζητήματα στην προσπάθεια χαρτογράφησης του ελληνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι τα τελευταία πενήντα χρόνια. Θέτοντας το ερώτημα ποιο είναι εντέλει το βασικό γνώρισμα της κουλτούρας της Μεταπολίτευσης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι οι ταυτότητες, καθώς σε αυτές συμπυκνώνονται τα ποικίλα διακυβεύματα μετά το 1974 και σε αυτές παραπέμπουν μια σειρά κοινωνικών και πολιτισμικών εξελίξεων. 

Περιεχόμενα

tziovas 3ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εισαγωγή
Εκσυγχρονισμός και πολιτισμικοί δυϊσμοί
Ευρωσκεπτικιστές ή φιλοευρωπαίοι;
Τα απολιτισμικά διλήμματα του εξευρωπαϊσμού
Συζητώντας για το έθνος και διεκδικώντας το παρελθόν του: Αρχαιότητα και μνημοϊστορία
Ταυτότητα, θρησκεία, μετανάστευση: Από την ομοιογένεια προς την αποδοχή της ετερότητας
Γλωσσικά ζητήματα: Από την τυποποίηση στην ποικιλότητα
Από την ποίηση στην πεζογραφία: Ανακαλύπτοντας τον μοντερνισμό και ανασυνθέτοντας τον κανόνα
Οι προκλήσεις της απορρύθμισης: Από τα μονοφωνικά στα πολυφωνικά ΜΜΕ
Κινηματογραφικές αλληγορίες: Από την ιστορία στην οικογένεια
Νεολαία, φεμινισμός και σεξουαλικότητα: Από τον οίκο στον δήμο
Οι επανανακαλύψεις της Ελλάδας: Από τα αρχαία ερείπια στα ερείπια της κρίσης
Επίλογος: Μεταπολίτευση και ταυτότητες
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Η συνέντευξη

 Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

 Γιάννης ΠανταζόπουλοςΟ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

ΕΔΩ  η συνέντευξη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 17:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση