Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 18:46

«Άμεση νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας και δομές στήριξης» ζητά η αντιπολίτευση

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Φτάνει πια! Δεν θέλουμε να μετράμε άλλα θύματα γυναικοκτονιών» σημειώνει. Ζητεί έτσι για άλλη μια φορά:

Την άμεση νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας με την ένταξή της στο Π.Κ. ως έγκλημα κατά των γυναικών λόγω του φύλου τους – όπως έγινε πρόσφατα στην Κύπρο και ήδη ισχύει σε αρκετές χώρες. Η επαναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  -για τρίτη φορά- στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας του,  την οποία η Κυβέρνηση αρνήθηκε να ψηφίσει τις δύο προηγούμενες, θα την φέρει για μια ακόμα φορά μπροστά στις ευθύνες της. 

  • Την πλήρη εφαρμογή όλων των μέτρων που προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
  • Την πλήρη στελέχωση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στα Αστυνομικά τμήματα και την εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την εξασφάλιση της λειτουργίας των δομών στήριξης των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τη δημιουργία νέων πλήρως στελεχωμένων, ξενώνων και συμβουλευτικών κέντρων για την παροχή νομικής και ψυχολογικής στήριξης στις γυναίκες.

«Επιτέλους, να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη μάστιγα! Όχι άλλες γυναικοκτονίες! Οι ζωές μας μετράνε! Καμία μόνη, καμία λιγότερη!» καταλήγει.

Σε ανακοίνωση προέβη το ΜεΡΑ25, αναφορικά με τις συνεχόμενες γυναικοκτονίες που συγκλονίζουν το πανελλήνιο, τονίζοντας πως «δυστυχώς έχουν γίνει μία τραγική καθημερινότητα στη χώρα μας».Ειδικότερα, το κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωση πως «οι γυναικοκτονίες δυστυχώς έχουν γίνει μία τραγική καθημερινότητα στη χώρα μας, με την έμφυλη βία πια να έχει γίνει μόνιμο μέρος του “αστυνομικού δελτίου”, χωρίς όμως αυτό, από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον, να θορυβεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση». Όπως σχολιάζει, «δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από τότε που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίαζε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, χωρίς να αναφέρει λέξη για τις γυναικτονίες». «Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο ακροδεξιός υπουργός του, ο κ. Βορίδης, που μιλούσε για «ανθρωποκτονίες σε συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας», χωρίς κι αυτός φυσικά να κάνει λόγο για γυναικοκτονίες», συμπληρώνει.

Το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει πως «δεν είναι τυχαίο βέβαια πως η Μητσοτάκης ΑΕ και στον Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε και ψήφισε αρνήθηκε τον όρο, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις πια στη χώρα μας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, να επιμένει κιόλας πως δεν υπάρχει λόγος θέσπισης ενός τέτοιου αδικήματος στην ποινική πρακτική, μιας κι αυτό καταλαμβάνεται από την ανθρωποκτονία κατά την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Όταν, λοιπόν, η ίδια η Πολιτεία αρνείται πεισματικά να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να κοιτάξει στα μάτια το τέρας της συστημικής πατριαρχίας που σχεδόν καθημερινά πλέον δολοφονεί γυναίκες και θηλυκότητες, ενώ παράλληλα τόσο η ΕΛ.ΑΣ. -ούσα βαθιά πατριαρχική με ακροδεξιούς θύλακες στους κόλπους της- όσο και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης συνήθως ξεπλένουν τους θύτες και επιρρίπτουν τις ευθύνες στα θύματα, το πρόβλημα θα παραμένει και θα εντείνεται», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Η σιωπή και η αδράνεια δεν είναι λύση δηλώνει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ισότητας Νάντια Γιαννακοπούλου με αφορμή τις γυναικοκτονίες και κακοποιήσεις γυναικών στη χώρα μας. «Η αντίδραση όλων μας, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση της κοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» τονίζει η βουλεύτρια. «Οι τελευταίες μέρες μας σόκαραν όλους. Ζούμε μια πραγματική έκρηξη φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, γυναικοκτονιών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων . Πρόκειται για μια νοσηρή και επικίνδυνη κατάσταση που μοιάζει με Λερναία Ύδρα. Είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να αποδεχτούμε, να ανεχτούμε.Η αντίδραση όλων μας, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση της κοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.Όταν τρεις γυναίκες δολοφονούνται σε λίγες μέρες από τους συντρόφους τους, μας αφορά όλους. Όταν γυναίκες και ανήλικα κορίτσια παρενοχλούνται σεξουαλικά ή και βιάζονται, μας αφορά όλους, την κοινωνία μας, την αντίδραση της οργανωμένης Πολιτείας.Η σιωπή και η αδράνεια δεν είναι λύση. Όλοι μαζί ας ενεργοποιηθούμε χωρίς κανένα εφησυχασμό για να βάλουμε τέλος στην κτηνωδία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή:  thepressproject.gr  
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 10:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση