Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 19:58

Δυτικός Πειραιάς με μελισσανιδίλα - Αθηναϊκή Ριβιέρα με πράσινες διαδρομές 0-4*

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

athinaiki riviera per attikisΝα το πούμε για μια ακόμα φορά. Το δίκαιο, έστω και μοιρασμένο, είναι οι δημόσιες επενδύσεις που γίνονται υπέρ του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής στην αποκαλούμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα να είναι πάνω κάτω ίσες με αυτές που γίνονται στο Δυτικό Πειραιά, μια περιοχή που είναι και μικρότερη και δεν έχει τα φόντα να τραβήξει τουρίστες όσο η Ριβιέρα μας. Από που κι ως που λοιπόν δίκαιο; Είναι, γιατί μιλάμε για μια περιοχή ριγμένη, ας πούμε εξ αιτίας της γεωγραφίας της και το ταξικό πρόσημό της, μιας και είναι βαρέως φορτωμένη με ποικίλα έργα που εξυπηρετούν ακόμα και όλη την Αττική και που όμως προκαλούν παράπλευρες απώλειες όχι μόνο στην ποιότητα ζωής όσων ζουν και εργάζονται σ'αυτήν την περιοχή, αλλά και στην υγεία τους, όπως π.χ από την Oil One. Τώρα γιατί αυτή η αδικία συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, όπου η επιβάρυνση του Δυτικού Πειραιά είναι μεγάλη και τα ανταποδοτικά έργα ελάχιστα, ευθύνη φυσικά γενικά των θεσμικών αρχών, είναι μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που κανείς δεν την έχει προκαλέσει μέχρι τώρα με δεσμευτικούς όρους. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει και θα αλλάξει αυτή η κρατική μονομέρεια που καταφανώς αδικεί τις παραθαλάσσιες περιοχές, δηλαδή τον Πειραιά, τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι δήμοι αυτών των περιοχών δεν θα πρέπει να το παλεύουν από μόνοι τους και να διεκδικούν έργα πάνω κάτω σαν κι αυτά που αποφασίστηκαν για την Αθηναϊκή Ριβιέρα και απαιτώντας τη γενναία χρηματοδότησή τους

Το φρέσκο κουλούρι. Στην τελική ευθεία η ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο ανάπλασης της «Αθηναϊκής Ριβιέρα - Αστικός Περίπατος» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει δικαιούχους φορείς Υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής και το ΤΑΙΠΕΔ. 

Άλλο ένα σημαντικό βήμα αναμένεται να επιτευχθεί άμεσα για το έργο της ανάπλασης της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με δικαιούχους φορείς υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής και το ΤΑΙΠΕΔ και είναι προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. Ευρώ. Το βήμα αυτό επιτυγχάνεται με την υποβολή του σχετικού τεχνικού δελτίου το οποίο θα υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο ΤΑΙΠΕΔ Π. Σταμπουλίδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μιας συνολικής δράσης προϋπολογισμού περίπου 475 εκ. € η οποία αναμένεται να αλλάξει μορφή στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.                          
Αφορά την αναδιαμόρφωση του παραλιακού μετώπου σε μήκος άνω των 10 χιλιομέτρων από την Καλλιθέα έως και τη Βουλιαγμένη και περιλαμβάνει δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενοποιήσεις χώρων, πεζοδρόμους και άλλες εγκαταστάσεις.
Ήδη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και τους όρους της. 
Αντικείμενο του επιλέξιμου έργου είναι η ενοποίηση της ακτογραμμής από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης. 
Καλύπτει έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης). Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο. Υπολογίζεται ότι το έργο θα καλύψει περί τα 13,5 χιλιόμετρα.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 24.713.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας). Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής. και σύμφωνα με το σχεδιασμό η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
* Κατ'αναλογία του προκριματικού αγώνα για το τσάμπιον λιγκ με το πικρό αποτέλεσμα: Ολυμπιακός Πειραιώς - Μακάμπι Χάιφας 0-4 
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 10:03

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση