Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 10:17

Ο Παρθένης και... η μία λίρα, του Yorgos Kyriakopoulos, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
parthenisΤο καλοκαίρι του1943 η μάνα μου ήταν μιά πολύ όμορφη κοπέλα 17 χρονών. Την είδε ο Παρθένης ( Αλεξάνδρεια 1878 - Αθήνα, 1976) και ζήτησε από τον παππού μου, με την μεσολάβηση ενός κοινού τους φίλου τραπεζικού, μία λίρα γιά να την ζωγραφίσει, ποσό μάλλον εξευτελιστικό γιά την αξία του ζωγράφου. Η μάνα μου, όπως θα ήταν φυσικό γιά ένα κορίτσι της ηλικίας της, ενθουσιάστηκε. Αλλά πού θα βρισκόταν η λίρα? Φαίνεται πως ο Παρθένης επέμεινε πολύ, γιατί η μάνα μου όποτε έβλεπε έργο του στην Πινακοθήκη ή αλλού, πάντα αναστέναζε γιά την χαμένη ευκαιρία. Όμως η μία λίρα?...
 Ο παππούς στην Κατοχή έζησε σχετικά άνετα, χάρις σε ένα μεγάλο προικώο κτήμα της γιαγιάς μου στην Ολυμπία, τα περίφημα Ζαριφοπουλέϊκα. Καλαμπόκι (γιά μπομπότες), κότες, λάδι, σταφίδες, κρασί, μέλι, τραχανάδες και χυλοπίττες, μαρμελάδες και κομπόστες και άλλα καλούδια έφταναν τακτικά στον Σταθμό Πελοποννήσου. Άπειρες ιστορίες γιά αυτές τις αποστολές φαγητού από την ύπαιθρο στην πεινασμένη Αθήνα έφτασαν ως εμάς, ιδίως οι πιό αστείες, μιάς και η οικογένεια μετά τον Πόλεμο δεν ήθελε να θυμάται τις τραγικές. Αλλά μία λίρα πού να βρεθεί?
Θα προϋπέθετε εμπορική πράξη, δηλαδή μαύρη αγορά τροφίμων ή πώληση οικογενειακών τιμαλφών. "Δεν έχει ο πατέρας της κοπέλας μία λίρα κύριε Παρθένη", είπε ο φίλος του παππού στον ζωγράφο. "Μόνο λάδι έχουν οι άνθρωποι". Και ο ζωγράφος συμφώνησε να ζωγραφίσει την μάνα μου έναντι ενός ντενεκέ λαδιού.
Οι ελπίδες του κοριτσιού αναπτερώθηκαν. Αλλά ο παππούς το θεώρησε μαύρη αγορά και της ξέκοψε τις ελπίδες. Ίσως η μάνα μου πιό πολύ στεναχωριόταν με αυτό το επεισόδιο, παρά με τις στερήσεις και την απομόνωση, τις εξορίες και το διαρκές κυνηγητό που υπαγόρευσαν στην οικογένειά της οι πολιτικές αρχές του παππού. Τον θαύμαζε τον πατέρα της. Πολύ. Αλλά "αν δεν ήταν τόσο ξεροκέφαλος, θα είχα τώρα ένα πορτραίτο μου από τον Παρθένη". Θα την είχα ακούσει τουλάχιστον εκατό φορές αυτή την επωδό. Και την θυμήθηκα σήμερα διαβάζοντας γιά την έκθεση στην Πινακοθήκη, που θέλω διακαώς να δω επιστρέφοντας στην Αθήνα.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 10:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση