Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 15:56

Ελένη Χατζηδημητρίου: Η φοιτήτρια του Μαθηματικού που πέτυχε το «10», το πρώτο από την ίδρυση του Αριστοτέλειου Θεσ/νίκης

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mathimatikaΣτις 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Τμήματος Μαθηματικών. Εκεί έγινε γνωστό ότι  η Θεσσαλονικιά Ελένη Χατζηδημητρίου κατάφερε να πετύχει το απόλυτο 10 στη «Σχολή Θετικών Επιστημών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πρώτο από την ίδρυση της Σχολής το 1927. 

 Η Δήμητρα Τριανταφύλλου την αναζήτησε για να μάθει πώς τα κατάφερε αλλά και ποια είναι τα όνειρα της. «Μου άρεσε πολύ η σχολή μου, διάβαζα, τα πήγα καλά…» λέει η 22χρονη. «Αυτή η σχολή ήταν το όνειρο μου, η πρώτη μου επιλογή. Στις Πανελλήνιες συγκέντρωσα 19.300 μόρια. Με ιντρίγκαρε πολύ το αντικείμενο».

Η μετάβαση από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο έκρυβε για εκείνη κάποιες δυσκολίες. Όπως περιγράφει στην «Κ», από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο, αυτό που την δυσκόλεψε ήταν ο τρόπος διδασκαλίας. «Στο Λύκειο, η σχέση με τους καθηγητές ήταν πιο προσωπική. Στο Πανεπιστήμιο, “έπεσα” πάνω σε δύσκολα μαθήματα, τα οποία χρειάζονταν χρόνο για να τα κατανοήσεις. Στη συνέχεια όμως, μού άρεσαν αρκετά. Επίσης, βρήκα καινούργια πράγματα για να μάθω. Μού άρεσαν οι ασκήσεις που μας έβαζαν και ασχολούμουν με αυτές πάρα πολύ» λέει η 22χρονη Ελένη.  

Στην ερώτηση εάν είχε έφεση από μικρή στα μαθηματικά, απαντά ότι στο Γυμνάσιο ήταν μαθήτρια του 17, αλλά στο Λύκειο ήταν που τα «ερωτεύτηκε». «Στην Γ’ Λυκείου πήρα την απόφαση να πάω στο Μαθηματικό. Μέχρι τότε ήμουν ανάμεσα σε Μαθηματικό και Πληροφορική» τονίζει η αριστούχος. 

 «Αυτό που με ιντριγκάρει στα μαθηματικά είναι η δυσκολία, το να μην καταλαβαίνω κάτι από την αρχή. Το ότι έχουν διαβάθμιση. Μπορείς να φτάσεις σε μια δύσκολη άσκηση και μετά σε μια ακόμα δυσκολότερη, κ.ο.κ. Πάντα υπάρχει το επόμενο που μπορείς να κυνηγήσεις. Στα μαθηματικά υπάρχουν θεωρίες που έχουν μείνει αναπόδεικτες για χρόνια».

Ο στόχος για το «10»

«Διάβαζες πολύ στο Πανεπιστήμιο;» τη ρωτάμε: «Ήμουν αφοσιωμένη, αλλά όχι σε βαθμό να στερηθώ πράγματα από την προσωπική μου ζωή, είχα και τους φίλους μου, έβγαινα, δεν έχω κανένα παράπονo. Απλώς ήταν μοιρασμένος ο χρόνος μου. Ήμουν επίσης συστηματική. Μόνο δύο μαθήματα άφησα μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια για επόμενο εξάμηνο. Πήγαινα σε όλες τις παραδόσεις και διάβαζα δύο με τρεις ώρες την ημέρα. Επίσης, έλυνα πολλές ασκήσεις!»

Η Ελένη εξηγεί στην «Κ» πως το δεκάρι δεν ήταν στα πλάνα της, αλλά άρχισε να γίνεται στόχος όταν πια είχε «συγκεντρώσει» δεκάρια σε όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους και μετά του δεύτερου και στη συνέχεια του τρίτου. Όπως περιγράφει: «Τότε πια, έγινε στόχος. Είχα πια μαζέψει τόσα δεκάρια που δεν ήθελα να τα χάσω στο 4ο έτος. Δεν το είπα όμως σε κανέναν, ούτε καν στους γονείς μου (σ.σ οι γονείς της είναι καθηγητές Χημείας στο ΑΠΘ). Μου φαινόταν και λίγο προκλητικό να λέω ότι έχω στόχο το δέκα. Εγώ το ήξερα όμως μέσα μου και το πάλευα. Μάλιστα, στα μαθήματα επιλογής μπορείς να πάρεις και περισσότερα από αυτά που χρειάζεται για το πτυχίο κι εγώ αυτό έκανα. Σε δύο μαθήματα επιλογής πήρα 9 και 9, 5 αλλά αυτά δεν μετρούσαν στον τελικό βαθμό».

43 δεκάρια

Και σε πόσα μαθήματα πήρε η Ελένη 10; «Σε 43»(!) είναι η απάντηση της. Όπως μας λέει, καθώς προχωρούσαν οι σπουδές της οι καθηγητές της άρχισαν να την επαινούν για τις εργασίες της και να επικοινωνούν με τους γονείς της για να συζητήσουν μαζί τους ευκαιρίες για μεταπτυχιακά και διδακτορικά στο εξωτερικό.

mathsgirl3«Θέλω να πάω στο εξωτερικό, αλλά θέλω να πάω εκεί με αρκετά εφόδια, γι’αυτό και θέλω πρώτα να τελειώσω το μεταπτυχιακό μου εδώ», εξηγεί. Κατά πως όλα δείχνουν, από τη νέα χρονιά, η Ελένη θα ξεκινήσει μεταπτυχιακό στα «Θεωρητικά Μαθηματικά», στο ΑΠΘ. «Μαθηματικά δηλαδή στους τομείς της Άλγεβρας, της Ανάλυσης και της Γεωμετρίας» σημειώνει και προσθέτει με τη σεμνότητα που τη χαρακτηρίζει: «Μη φανταστείτε, και εμένα αν μου πεις για μια άλλη επιστήμη, δημοσιογραφία για παράδειγμα, κινέζικα θα μου φαίνονται».

Στην ερώτηση, ποιος διάσημος μαθηματικός την εμπνέει, απαντά χωρίς περιστροφές, οι καθηγητές της στη σχολή, που την βοήθησαν και με τις πολλές εργασίες της.

Και με τι θέλει να ασχοληθεί; «Το όνειρο μου είναι η ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά είναι πολύ μακρινό. Θέλω να πηγαίνω βήμα- βήμα».

Η Ελένη δηλώνει ευτυχισμένη με τη χαρά που παίρνουν όλοι γύρω της από την επιτυχία της. «Οι γονείς μου είναι πολύ υπερήφανοι. Στην ορκωμοσία, και οι καθηγητές και ο Πρύτανης μού έδωσαν συγχαρητήρια και μού είπαν πως περιμένουν να δουν το επόμενο μου βήμα. Τα δίδυμα μου αδέλφια, τρία χρόνια μικρότερα απο εμένα, είναι πολύ χαρούμενα. Οι φίλοι μου πάλι, είναι χαλαροί. Δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Ήξεραν προς τα που πηγαίνω και ότι προσπαθώ πολύ. Είναι σαν και εμένα: χαρούμενοι, περήφανοι…».

Με το τέλειο δεκάρι ήδη στη φαρέτρα της, η Ελένη ετοιμάζεται τώρα για διακοπές. «Θα πάω στην Ιθάκη και στην Χαλκιδική!» λέει χαρούμενη.

Πηγή:  kathimerini.gr  

Ελίνα Χατζηδημητρίου, η απόλυτη αριστούχος εξηγεί στο iefimerida πόσο δύσκολο ήταν το 10 και γιατί τη μάγεψαν τα Μαθηματικά  μία συνέντευξη στο Βασίλη Σκουλούδη στην iefimerida

Σ.Δ. Στην πρώτη φωτό ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου, η Κοσμήτορας Θετικών Σπουδών Χαρά Χαραλάμπους και ο πρόεδρος του Μαθηματικού Δημήτριος Πουλάκης. Όλοι αυτοί, εννοείται κι άλλοι πολλοί εργατικοί και δημιουργικοί άνθρωποι της προσφοράς που κυνηγούν κορυφές, βάζουν το χεράκι τους για να προκύπτουν αξιομνημόνευτα αποτελέσματα όπως αυτό της Ε. Χατζηδημητρίου. Μιλάμε για εκείνες τις προσπάθειες δασκάλων, καθηγητών και μαθητών που διαμορφώνουν ένα κλίμα κριτικής φιλομάθειας και κάνουν το σχολείο τόπο χαράς και εργασίας, ατομικής και ομαδικής.

Μόνο που για να γίνει αυτή η κατάσταση κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία απαραίτητη είναι η ενίσχυση από το κράτος όλων των παραγόντων που τη διαμορφώνουν όχι μόνο στο πεδίο της παιδείας αλλά και σε  κάθε τομέα της κοινωνίας. Ανάμεσα σ'αυτές βασική στόχευση θα πρέπει να αποτελεί σύμφωνα με πολλές έρευνες, η άμβλυνση των ανισοτήτων, η  ποιότητα των υπηρεσιών και η αξιοκρατία και η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας μέσω μιας καλής και ουσιαστικής εκπαίδευσης, κάτι που λίγο πολύ και κρίνοντας από τα αποτελέσματα, ήταν μια αδύναμη επιλογή όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 05:53

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση