Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 04:45

Βρες 1.600 σημεία ανακύκλωσης, επισκευής και επαναχρησιμοποίησης σε 180 Δήμους σου με ένα απλό κλικ

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

novoville APPΣ.Δ. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι πρόκειται μια ενδιαφέρουσα δράση που μπορεί να βοηθήσει τη συνεργασία δήμων και δημοτών για οικολογικές παρεμβάσεις. Αν αυτή η επιλογή κρύβει σκοτεινά σημεία δεν μπορώ να τα αντιληφθώ. Το μόνο που από χέρι μπορεί να οδηγήσει τον οποιονδήποτε επιφυλακτικό έως αρνητή του ιδιωτικού τομέα να απορρίψει αυτή την πρόταση είναι η συμμετοχή δύο ιδιωτικών εταιρειών. Σε όλες πάντως τις εκδοχές μια καλή επιλογή είναι πάντα το να προχωρούμε δοκιμάζοντας και ανάλογα να αποφασίζουμε.

Πληροφοριακά πάντως αναφέρουμε πως από τους 5 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά οι συνδεδεμένοι με την 

εφαρμογή Noνοville είναι ο Πειραιάς και το Πέραμα. Ένα μάλλον αφελές ερώτημα είναι γιατί αυτόν τον ψηφιακό οδηγό

δεν σκέφτηκαν να το φτιάξουν συνεργαζόμενοι οι 5 δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά; 

Η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, παρουσιάζουν έναν σύγχρονο ψηφιακό οδηγό στην εφαρμογή Novoville, ενθαρρύνοντας καθημερινές πράξεις κυκλικής οικονομίας.

Για πολλούς, η κυκλική οικονομία είναι η λύση για ένα καλύτερο αύριο και όχι άδικα. Τα κράτη και οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο την αξία της κυκλικής οικονομίας, όσο η κλιματική κρίση απειλεί όλα όσα είχαμε ως δεδομένα, και θέτουν το περιβάλλον στον πυρήνα της αναπτυξιακής τους στρατηγικής. Η αειφόρος ανάπτυξη όμως, απαιτεί τη συμμετοχή και δέσμευση πολλών διαφορετικών ομάδων.

 Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, στη προσπάθεια να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων τους, βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών παραγωγής. Στόχος είναι κάθε προϊόν να σχεδιάζεται με γνώμονα την ανθεκτικότητα, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. 

Πως όμως εμείς οι πολίτες μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά; Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία καθημερινότητα πιο βιώσιμη, να επιλέγουμε συνειδητά τα προϊόντα που καταναλώνουμε και να φροντίζουμε να καταλήγουν στα σωστά σημεία συλλογής και διαλογής.

 Η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, παρουσιάζουν έναν σύγχρονο ψηφιακό οδηγό στην εφαρμογή Novoville, ενθαρρύνοντας καθημερινές πράξεις κυκλικής οικονομίας. Με ένα κλικ στην αρχική σελίδα της εφαρμογής, οι πολίτες μπορούν να βρουν σημεία ανακύκλωσης, επισκευής και επαναχρησιμοποίησης στον Δήμο τους, καθώς και τα 93 κέντρα ανακύκλωσης στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ο οδηγός, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη των δυο εταιρειών και την τεχνογνωσία της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, διευκολύνει τους χρήστες να υιοθετήσουν με πρακτικό τρόπο μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα. Η εφαρμογή περιλαμβάνει έναν δυναμικό χάρτη της κάθε πόλης, με σημεία ανακύκλωσης ρούχων και οχημάτων, Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Κέντρα Ανακύκλωσης στα καταστήματα ΑΒ. Όλα τα διαθέσιμα σημεία απεικονίζονται εύκολα με διαφορετικά εικονίδια, ανάλογα με το είδος του σημείου, ενώ παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τα ανακυκλώσιμα υλικά που δέχονται καθώς και υπηρεσία πλοήγησης-GPS που οδηγεί απευθείας στο κάθε σημείο.

Η εφαρμογή Novoville έχει ως στόχο να απλοποιήσει τη σχέση Δήμου-δημότη και να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των δύο αυτών πλευρών. Περισσότεροι από 500.000 δημότες χρησιμοποιούν ήδη την εφαρμογή για να επικοινωνούν με τον Δήμο τους και να βελτιώσουν τις γειτονιές και τις πόλεις τους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω Google Play και App Store.

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι μέρος της συνολικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Coca-Cola στην Ελλάδα, η οποία με όραμα «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» επενδύει και υλοποιεί μια σειρά από στοχευμένες δράσεις, όπως η πρόσφατη αλλαγή στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου που χάρη στη πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™ καταργούν την πλαστική μεμβράνη και μειώνουν τη χρήση του πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας , τη συνεργασία με φορείς και την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα υπεύθυνης ανακύκλωσης, με σκοπό τη συνολική αύξηση των ποσοστών συλλογής στη χώρα. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για συλλογή και ανακύκλωση κάθε συσκευασίας που διαθέτει στην αγορά μέχρι το 2030 καθώς και για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2040, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, ενσωματώνοντας στην καθημερινότητά μας βασικές αρχές κυκλικής οικονομίας και αξιοποιώντας πλατφόρμες, εργαλεία και συμβουλές που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα για εμάς τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές.

 Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, ενσωματώνοντας στην καθημερινότητά μας βασικές αρχές κυκλικής οικονομίας και αξιοποιώντας πλατφόρμες, εργαλεία και συμβουλές που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη

Πηγή:  lifo.gr /good-living/  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 05:15

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση