Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 13:11

Τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών του ρεύματος, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα χρόνο ξεπέρασαν τα 3 δισ., πότε επιτέλους θα την κάνει η κυβέρνηση;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

revma2Τα στοιχεία που έφερε στο φως η έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα υπερκέρδη της ενέργειας επιβεβαιώνουν την αίσθηση που δικαίως επικρατεί στην κοινή γνώμη, η οποία υφίσταται εδώ και ένα χρόνο εξωφρενικές χρεώσεις ρεύματος. Επιβεβαιώνουν με αριθμούς ότι τόσο η (σχεδόν) δημόσια ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες παραγωγοί έκαναν την κρίση ευκαιρία. Και, κυριολεκτικά, αισχροκερδούν σε βάρος κοινωνίας και οικονομίας.

Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μετά την πολιτική και κοινωνική κατακραυγή και τις δικαστικές προσφυγές των καταναλωτικών ενώσεων, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν υπερκέρδη και να υποσχεθεί τη φορολόγησή τους κατά 90%.

 Αλλά τους τέσσερις μήνες που έχουν περάσει από τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για την αυτονόητη φορολόγηση, στην οποία έχουν προ πολλού προχωρήσει αρκετές χώρες της Ε.Ε., η κυβέρνηση τους έχει εξαντλήσει σε ταχυδακτυλουργίες, ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τη «ζημιά» που θα υποστούν οι εντιμότατοι φίλοι της στο ενεργειακό καζίνο.

Ενώ σε λίγες μέρες εκατομμύρια καταναλωτές θα υποστούν τις νέες χρεώσεις από τους προμηθευτές ρεύματος, πληρώνοντας ακριβά τα λύτρα της υποτιθέμενης απελευθέρωσής τους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν στείλει στους ηλεκτροπαραγωγούς ούτε καν τον συμβολικό λογαριασμό φορολόγησης, που δεν θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Πόσα είναι πραγματικά τα ουρανοκατέβατα κέρδη του ρεύματος; Πάνω από 2 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, από τότε που το ελληνικό χρηματιστήριο ρεύματος ανέβηκε στο τρενάκι του τρόμου, με πρόσχημα τη φρενήρη άνοδο του φυσικού αερίου. Αν υπολογιστούν και τα αντίστοιχα υπερκέρδη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το αέριο, μαζεύεται φορολογητέα ύλη άνω των 3 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να ανακουφίσει καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να φρενάρει τις ανατιμήσεις. Οι οποίες μάλλον δεν θα σταματήσουν ούτε με το νέο σύστημα τιμολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής βούλησης. Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και για λόγους αυτοσυντήρησης, δεν τη διαθέτει, αρκεί μια ματιά σε Ισπανία και Πορτογαλία. Τις δύο χώρες που έχουν κλειδώσει για έναν χρόνο τιμές ρεύματος τουλάχιστον 50% κάτω από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Πηγή:  efsyn.gr/i-apopsi-tis-efsyn  

Η έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ για τα κέρδη των παραγωγών ρεύματος

230.000 εντολές για διακοπές ρεύματος την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου  

Στις 9 Μαΐου, ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 14:04
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση