Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 15:24

Οταν οι δικαστικές αποφάσεις δεν αρέσουν στην κυβέρνηση, όπως αυτή ενάντια στη Cosco, απλά νομοθετεί και τις ξεπερνά

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker172Δ.Τ του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατη απόφαση του ανάγκασε την Cosco να διακόψει τις εργασίες για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά σε βάρος της ανάπτυξης των πόλεων μας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας.

Η κυβέρνηση τρέχοντας, πέρασε νόμο για να ξεπεράσει τα εμπόδια που η απόφαση του ΣτΕ έβαλε. Κρατώντας και το μαχαίρι και το πεπόνι αποδεικνύει ότι όταν η Δικαιοσύνη αποφυλακίζει βιαστές εκείνη δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη όπως ισχυρίζεται. Όταν όμως η δικαιοσύνη στέκεται δίπλα στους πολίτες στηρίζοντας τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή εκείνη απλά νομοθετεί για να την «διορθώσει».

Σήμερα προχώρησε σε μια συνεδρίαση η ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) για να εγκρίνει το

Master Plan της Cosco, που το είχε εγκρίνει πάλι το 2019, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του

ΣτΕ.

Η ΕΣΑΛ και η κυβέρνηση δεν εφαρμόζουν ούτε καν τον νόμο που ψήφισαν, προχωρώντας σε προεδρικό διάταγμα που θα αδειοδοτήσει τα έργα της Cosco χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς εγκεκριμένη ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) όπως το ΣτΕ της το επιβάλλει.

Ο Δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος κατήγγειλε αυτή τη διαδικασία και αποχώρησε από τη συνεδρίαση δηλώνοντας ότι τα έργα που θα επιβαρύνουν τη ζωή των ανθρώπων της πόλης δεν θα προχωρήσουν. «Επενδύσεις» που θα έχουν ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος της Cosco δεν θα γίνουν αποδεκτές και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα αποτραπούν και από τους αγώνες των κατοίκων αλλά και με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. 

Σ.Δ. Όταν οι νόμοι και οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν ισχύουν για όλους και ισχυροί όμιλοι όπως η Cosco και πολίτες με ισχυρούς δεσμούς με κυκλώματα και εξουσίες τους παραβιάζουν προκλητικά ή όταν φτιάχνονται νέοι νόμοι και διατάξεις για να τους ευννοήσουν, τι πρέπει να κάνει ο τυχαίος πολίτης; Με τέτοιες αποφάσεις πάντως, όπως αυτή της ΕΣΑΛ, η κοινωνία μένει απροστάτευτη και το θέμα είναι που μπορεί να φτάσει για να βρει το δίκαιό της ή να επιλέξει την γενικευμένη ανομία όπου ο καθένας θα κάνει ότι τον συμφέρει.

Έχουμε τονίσει και ξανατονίσει ότι η Cosco αν αντιλαμβάνεται πως είναι μεγάλη ανάγκη να έχει λειτουργικές σχέσεις με τον κόσμο στους παραλιμένιους δήμους θα πρέπει να τηρεί τους νόμους. Τέτοιες σχέσεις είναι απαραίτητες για να δουλέψει υπέρ του συμφέροντος και των δύο. Και βεβαίως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τις θέσεις εργασίας που προσφέρει η Cosco, αλλά αυτό δεν είναι καλό να γίνει με παράνομες στην ουσία επιλογές της. Αποφασιστικός παράγοντας για να συμμαζέψει την cosco και να της επιβάλλει το σεβασμό των ελληνικών και ευρωπαϊκών νόμων είναι η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση. Αυτή φαίνεται ότι στη φάση που περνάμε έχει επιλέξει να υποστηρίξει την cosco και όχι τον κόσμο που ζει κι  εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν πρέπει να περάσει έτσι. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 09:08

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση