Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 03:58

Δυο σενάρια πολιτικής φαντασίας από το μπλογκ του Γιώργου Τσιρίδη

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όποτε τα πράγματα γίνονται αδιέξοδα οι άνθρωποι επινοούν τρόπους για να αντιδράσουν Κι όταν λέμε οι άνθρωποι, εννοούμε όλες τις πιθανές περιπτώσεις που μπορούν να εμφανιστούν. Εννοούμε λοιπόν, έναν άνθρωπο μόνο του, μια οικογένεια, πολλούς ανθρώπους μαζί που έχουν κάτι κοινό.

 

 Έτσι μπορεί να μιλάμε για μια πολυκατοικία, για μια γειτονιά, για ένα χωριό, για ένα συνδικάτο, για μια ομάδα, για μια τάξη, για ομόθρησκους, για ένα έθνος, για πολλά κράτη. Όσο για τους τρόπους, η ακραία εκδοχή είναι ο στρουθοκαμηλισμός. Όμως υπάρχουν κι άλλοι δημοφιλείς τρόποι, όπως η γροθιά στο καρφί του προβλήματος, η διαφυγή μέσω διαφόρων ουσιών ή εγκεφαλικών παιχνιδιών, η συμμόρφωση με το αζημίωτο στις επιταγές των κυρίαρχων, η παράδοση στην μοίρα και στο έχει ο θεός, η υιοθέτηση του παρασιτικού τρόπου ζωής, η ατομική αντιμετώπιση, η ιεράρχηση των αναγκών με έναν άλλον διαφορετικό τρόπο από τον τρέχον, η δημιουργία μαζί με άλλους προτάσεων και αγώνων, το γράψιμο σεναρίων πολιτικής φαντασίας, κ.α.

Σε αδιέξοδο, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, πως βρίσκετε η πατρίδα μας και πιο συγκεκριμένα τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα. Το παρόν και το μέλλον όλων όσων ανήκουν σε αυτές τις δύο κοινωνικές κατηγορίες είναι ναρκοθετημένα. Τα στρώματα αυτά αν θέλουν η ζωή τους να μην είναι αφόρητη, θα πρέπει να αντιδράσουν δίχως τίποτα να είναι σίγουρο. Να αντιδράσουν ως άνθρωποι που νιώθουν το μαχαίρι στο λαιμό, είτε άμεσα, είτε μέσω αντιπροσώπων. Στις δικές μας κοινωνίες θεσμικά, είναι τα κόμματα που αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους και με τις πολιτκές που προτείνουν έχουν στόχο να πείσουν ότι αυτά θέλουν και μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Στην ουσία το κάθε κόμμα προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αυτό είναι το μόνο ικανό να βρει την διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα που έχει η χώρα μας. Το μεγάλο ζήτημα που έχουμε είναι η δεδομένη ανεπάρκεια των κομμάτων μας, που πιο πολύ θυμίζουν συμμορίες παρά οργανώσεις με κανόνες, αξίες και επεξεργασμένα σχέδια που αγωνίζονται για το κοινό καλό. Πιο πολύ τα κυβερνητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι της αντιπολίτευσης σφύζουν από υγεία, βρίσκονται σε μία φάση, που το μόνο που καταφέρνουν μόνιμα να δημιουργούν στους πολίτες που προλαβαίνουν να σκεφτούν, είναι μία άνευ προηγουμένου δυσφορία, μία οργή που ακόμα δεν έχει βρει τρόπους να εκδηλωθεί δημόσια. Ελάχιστα από όλα όσα κάνουν τα κόμματά μας είναι ικανά να δημιουργήσουν αισιοδοξία σε αυτούς που ελπίζουν πως δεν είναι αδύνατον να σηκωθούμε όρθιοι και να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε.

Ένας τρόπος που εξ ανέκαθεν οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες τους είναι η δημιουργία σεναρίων. Όσο πιο πολύ αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα, τόσο πιο εύκολα κατατάσοντο στην κατηγορία της χάρντ πολιτικής φαντασίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, που αυτά τα απίθανα σενάρια βγαίνουν αληθινά, είναι τότε που οι απελπισμένοι και συνάμα αισιόδοξοι άνθρωποι, βγάζουν το απρόβλεπτο από την ανυπαρξία του και το αναγκάζουν να γράψει ιστορία. Τα άλλα σενάρια, αυτά που είναι σε απόσταση αναπνοής από την πραγματικότητα, πέρα από το ότι είναι σα λάδι στις πληγές όσων τα πιστεύουν, όταν καταφέρνουν να γίνουν πιστευτά από πολλούς τότε είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν μία δύναμη που τα μεταμορφώνει σε πορφητείες που αυτοεπαληθεύονται. Χαράς ευαγγέλιο δηλαδή για τους πιστούς.

Ο Γιώργος Τσιρίδης δημοσίευσε την Κυριακή στο μπλόγκ του δύο τέτοια σενάρια. Στο ένα - το κακό - είμαστε ενεργούμενα των ισχυρών της Ευρώπης και γι'αυτό έχει τίτλο "Προφητείες της Αρβελέρ και σενάρια για κλάμματα". Στο άλλο - το αισιόδοξο - εμείς έχουμε πάρει τις πρωτοβουλίες και αντιμετωπίζουμε στα ίσα τις ευρωπαϊκές λυκοφιλίες μας και έχει τίτλο " Σχέδιο Γ". Πατώντας  εδώ  θα μπείτε στο μπλογκ του Τσιρίδη και θα τα βρείτε στις αναρτήσεις της 8ης Σεπτεμβρίου. Κατόπιν, αν έχετε όρεξη, μπορείτε κι εσείς να γράψετε το δικό σας σενάριο και να το βγάλετε βόλτα στην πιάτσα. Είναι αδύνατον κάποια από τα χιλιάδες σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν το καλό μας, να μην επαληθευτούν. Κι αυτό μπορεί να είναι το δικό σας, δίχως αυτό να σημαίνει κάτι για την περιουσία σας ή την ευτυχία σας. Καλή επιτυχία.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 17:08
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση