Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 17:37

Ένα μάθημα για κάθε ενδιαφερόμενο: Πως αποτράπηκε το άκαιρο κλάδεμα 8 δέντρων στον Βύρωνα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
cut it Right1Καλημέρα! Αναφορά για μια μικρή επιτυχία:
Χτες αποτράπηκε το άκαιρο κλάδεμα 8 δέντρων στον Βύρωνα.
Στη γωνία Μοργκεντάου και Ολυμπιάδος, υπήρχε ανακοίνωση για κλάδεμα δέντρων. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κλαδέματα γίνονται το αργότερο ως τον Μάρτιο. Μέσα στο καλοκαίρι, λόγω ζέστης, το κλάδεμα μπορεί να ξεράνει το δέντρο ή να ευνοήσει τη μόλυνσή του με διάφορα παθογόνα. Προσπάθησα λοιπόν να τους σταματήσω, αρχικά παίρνοντας τηλέφωνα σ' όποιον γνώριζα από τον δήμο και, σε δεύτερη φάση, περιμένοντας εκεί από το πρωί ως την άφιξη του συνεργείου.
 Όταν ήρθαν, δεν είχαν μαζί τους γεωπόνο, ούτε έδειξαν άδειες, αλλά ο αντιδήμαρχος πρασίνου & καθαριότητας, κ. Kostas Aggelis (που ήταν μαζί τους) δέχτηκε τα επιχειρήματά μου και η κοπή αποφεύχθηκε. Κρατάμε το θετικό.
Δύο αρνητικά:
Α) Θα επανέλθουν: Δυστυχώς, η κοπή είχε προγραμματιστεί μετά από αίτημα γειτόνων, που τα κλαδιά ακουμπούν στα μπαλκόνια τους και παραπονιούνται για είσοδο ποντικιών & κατσαρίδων. Σχημάτισα την εντύπωση πως η κοπή θα πραγματοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή (ίσως όταν δεν θα υπάρχει η ενοχλητική παρουσία μου;). Επειδή τώρα ξέρουν πως θα γίνει ντόρος για το θέμα, ελπίζω να φροντίσουν να γίνει σε καταλληλότερη εποχή.
Β) Δεν ξέρουν να κλαδεύουν: Το συνεργείο (του Δήμου) δεν έκοψε τα ξεραμένα κλαδιά που τους υπέδειξα. Έκοψε όμως τις παραφυάδες μιας κοντινής ελιάς, πάλι με δική μου προτροπή. Δυστυχώς, η κοπή έγινε με αλυσσοπρίονο, το οποίο έφερε ίχνη χρήσης (και πιθανώς μετέφερε παθογόνα από άλλα δέντρα). Σχημάτισα την (ισχυρή) εντύπωση πως το συνεργείο δεν έχει δενδροκομική γνώση. Ούτε είδαν τις παραφυάδες, ούτε μπορούσαν να εντοπίσουν άρρωστα από υγιή κλαδιά. Όταν τους τα υπέδειξα, αδιαφόρησαν, προφανώς γιατί ήταν μικρά και θεωρήθηκαν ασήμαντα. Δεν είδα πουθενά εργαλεία για μικρά κλαδιά (κλαδευτήρια, ψαλίδες, πριονάκι κτλ), ενδεχομένως να μην υπήρχαν. Δεν είδα επίσης πουθενά δοχείο με απολυμαντικό διάλυμα (προφανώς άχρηστο, αν η δουλειά γίνεται με αλυσσοπρίονο). Συμπεραίνω πως πρόκειται για μια ομάδα ανειδίκευτων εργατών και όχι δενδροκόμων. Είναι προφανές πως έχουν συνηθίσει τη γρήγορη κοπή μεγάλων κλάδων και αγνοούν την προσεκτική δουλειά του κλαδευτή. Είναι επίσης προφανές πως ΔΕΝ λαμβάνουν μέτρα προστασίας από φυτονόσους, ενώ ΔΕΝ υπάρχει σωστή καθοδήγηση από άτομο με τις απαιτούμενες γνώσεις.
Περιγραφή:
cut it Right2Εικόνα 1, από google maps. Ένα σταυροδρόμι με πολυκατοικίες, στενά πεζοδρόμια και cut it Right3παρκαρισμένα αμάξια. Στην κάθετο που βλέπουμε μπροστά μας, τα δέντρα που προορίζονταν για "κλάδεμα" είναι περικυκλωμένα από μια κίτρινη γραμμή, (σχεδιασμένη βιαστικά πάνω στο απόσπασμα οθόνης από μένα).
Εικόνα 2, στενό πεζοδρόμιο με νεραντζιές, που σχεδόν ακουμπούν στα μπαλκόνια πολυκατοικίας.
Εικόνα 3, δύο άτομα, ο ένας με τηλεσκοπικό αλυσσοπρίονο, κόβουν παραφυάδες ελιάς σε στενό πεζοδρόμιο.
Cut it Right, σελίδα ομάδας στο fb που έχει ως θέμα την προστασία του αστικού πρασίνου στους δήμους.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 08:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση