Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 19:17

Ο λαϊκός τραγουδιστής και σπουδαίος μπουζουξής Πειραιώτης Μανώλης Πάππος

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pappos«Ένα τραγούδι παίζει…»

Θανάσης Γιώγλου. Την Πρωτομηνιά του Ιουλίου του 1963 γεννήθηκε στον Πειραιά, με καταγωγή από τη Σάμο, ο Μανώλης Πάππος. Ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού και συνθέτης αρκετών ξεχωριστών τραγουδιών.

Η διαδρομή του Μανώλη Πάππου στη δισκογραφία, ως μουσικού, ξεκίνησε τον Απρίλη του 1986, όταν έπαιξε μπουζούκι, μαντολίνο, κιθάρα και κοντραμπάσο, στον τελευταίο δίσκο με τραγούδια του Γιώργου Μουφλουζέλη, που είχε τίτλο «Εδώ είμ’εγώ», βασικό ερμηνευτή τον Θοδωρή Παπαδόπουλο και τις συμμετοχές της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του ίδιου του Μουφλουζέλη.

Μια από τις λιγότερο προβεβλημένες πτυχές της πολύπλευρης καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Μανώλη Πάππου είναι αυτή του τραγουδιστή. Από το 1990 μέχρι σήμερα ο Πάππος τραγούδησε για τη δισκογραφία γύρω στα 25-30 τραγούδια, τα περισσότερα σε πρώτη εκτέλεση, ενώ, σχεδόν πάντα, τραγουδά στα προγράμματα που συμμετέχει ως μουσικός.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν σημείωνα πως, σε προσωπικές μας συζητήσεις, καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Δημήτρης Μυστακίδης και ο Ανδρέας Καρακότας έχουν εκφρασθεί με πολύ θετικά λόγια για τις ερμηνευτικές ικανότητες του Μανώλη Πάππου. Μάλιστα, ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρθηκε διεξοδικότερα στο θέμα, σε συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Οκτώβρη του 2012 και ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στη συνεργασία του με τον Απόστολο Καλδάρα: 

- Θέλω να καταλάβεις, Θανάση, ότι εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου τραγουδιστή με την τρέχουσα έννοια. Δεν με αφορά! Εγώ αισθάνομαι μουσικός! Να σου πω και κάτι που θα ακουστεί εγωιστικό; Όταν κι εσύ - όχι ο Θανάσης αλλά ο όποιος συνομιλητής μου- ο δημοσιογράφος, ο κριτικός ακόμα και το κοινό αποδίδετε και χαρίζετε τον τίτλο και την έννοια του τραγουδιστή σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική και είναι πολλές φορές αποτρόπαιοι, όταν τραγουδάνε, τότε δεν θέλω να με λένε τραγουδιστή. Εγώ θέλω να είμαι ένας εργάτης της μουσικής, ένας ακόμα κρίκος που κρατάει την αλυσίδα που μας δένει με το ωραίο παρελθόν και που ζει και δουλεύει μ’ αυτό… Να σου πω γιατί, για να το καταλάβεις μία και καλή! Υπάρχουνε δύο φωνές που τις ξέρεις πολύ καλά και που τραγουδάνε τα λαϊκά τραγούδια καλύτερα από όλους μας! Ο ένας είναι ο Μανώλης ο Πάππος κι ό άλλος είναι ο Θωμάς Κωνσταντίνου που παίζει μπουζούκι, ούτι κλπ. Το όνειρό μου είναι να τους κάνω ένα δίσκο.

-Του Πάππου και του Κωνσταντίνου;

-Ναι. Μαζί με τον Μερετάκη τον Κώστα… Καταλαβαίνεις τη διαφορά; Αλλιώς τραγουδάει ο μουσικός. Τώρα, ο καθένας που νομίζει ότι έχει μια φωνή, βάφει λίγο τα μαλλιά, βγαίνει έξω για μόντελινγκ και περαντζάδα, μέσα από εκπομπές, κανάλια και μεθοδευμένη τηλεοπτική αποχαύνωση. Μερικοί βάζουνε και φόρμες και καλσόν, βάζουνε και χρυσόσκονη, βάζουνε και κάνα χαλκά στη μύτη, φοράνε πού και πού καμιά λεοντή και καμιά ζέμπρα και βγαίνουνε… στο πατάρι – σχήμα λόγου είναι αυτά- ο κόσμος έχει χιούμορ και καταλαβαίνει, στα λέω λίγο υπερβολικά- βάζουνε και μια ταμπέλα. Ε, και; Αυτό είναι ο τραγουδιστής και τα τραγούδια της εβδομάδας ή του μηνός; Το fast song; Αυτά είναι τα τραγούδια; Δηλαδή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη διαφορά του κατασκευασμένου και του νάυλον, σε τραγούδια ιδέες και πρόσωπα γεννημένα για κατανάλωση; Έχεις εσύ εντοπίσει κανέναν σοβαρό καλλιτέχνη με καλή φωνή να κινείται μέσα σε τέτοιο πλαίσιο; Έχουν καμία σχέση αυτά, με τα τραγούδια του Χάρη και του Πάνου, του Μάλαμα, της Χαρούλας και του Ορφέα Περίδη; Και ευτυχώς δεν είναι μόνο αυτοί...

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, επέλεξα να ακούσουμε το μεγαλύτερο μέρος των δισκογραφημένων ηχογραφήσεων με ερμηνευτή τον Μανώλη Πάππο, μαζί με τις επανεκτελέσεις τεσσάρων παλιών λαϊκών τραγουδιών, που κυκλοφόρησαν μόνο ψηφιακά. Λόγω της ποιότητας του ήχου και της εικόνας, άφησα εκτός τις δεκάδες ζωντανές ηχογραφήσεις από τις μουσικές σκηνές, τα ρεμπετάδικα και τις συναυλίες.

Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή του Μανώλη Πάππου σε δυο τραγούδια, στο δίσκο της συνεργασίας του Γιώργου Ζήκα με τη Μαριώ με τίτλο «Σβήστα όλα», που κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1990.

Πατώντας  ogdoo.gr  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο που περιλαμβάνει 31 τραγούδια με ερμηνευτή τον Μανώλη Πάππο

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 19:26
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση