Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 10:44

Τι είναι το metaverse;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

metaverseΦαίνεται ότι η εκμετάλλευση του φυσικού κόσμου φτάνει στο τέλος της και ξεκινάει η εκμετάλλευση του απέραντου ψηφιακού κόσμου.
Ξεκινάει η περιπέτεια του metaverse, που υπερβαίνει το σημερινό καθεστώς με τα κοινωνικά δίκτυα, το gaming και ότι γνωρίζουμε για το διαδίκτυο. Σταδιακά τα επόμενα χρόνια, όλο και περισσότερα κομμάτια του κόσμου αυτού θα μπαίνουν σε λειτουργία.

Το metaverse ( μετα-σύμπαν ) είναι η ψηφιακή προσομοίωση τμημάτων του φυσικού κόσμου στον κυβερνοχώρο, επαυξημένου με φανταστικά τμήματα , όπου επιτυγχάνεται η αλληλεπίδραση ( σχεδόν όπως στον φυσικό κόσμο ) και η επικοινωνία των ανθρώπων, με σκοπό την παραγωγή αξιών που ανταλλάσσονται. Η αντιπροσώπευση μας σε αυτόν γίνεται μέσω του ψηφιακού μας εαυτού μας  (avatar). Η εισαγωγή στο χώρο γίνεται από ειδικές συσκευές ή από τις υπάρχουσες.

Φανταστείτε ότι χθες το βράδυ ονειρευτήκατε πως κάνατε βαρκάδα στα κανάλια της Βενετίας. Έστω ότι κάπου στον κόσμο υπάρχει και κάποιος άλλος που είδε το ίδιο όνειρο. Κανένας από τους δύο, δεν γνωρίζει για την εμπειρία του άλλου.
Στο metaverse αν και οι δύο κάνουν βαρκάδα στην Βενετία, θα μπορούν να αλληλοεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν.
Σκεφθείτε ένα παραπληγικό που είναι ακίνητος στο κρεβάτι του, να φοράει τον εξοπλισμό του να μπαίνει στο metaverse και να κατεβαίνει με τα σκι τις Άλπεις , να νιώθει τους κραδασμούς της πίστας στο σώμα του και τον κρύο αέρα στο πρόσωπο του.
Ή έναν ηλικιωμένο εγκλωβισμένο στο στενό διαμέρισμα του να μπορεί να νιώσει την θαλάσσια αύρα και τις μυρωδιές μιας παραλίας των Κυκλάδων.
Η επιρροή του metaverse θα είναι σε όλους τους τομείς. Εκπαίδευση, διασκέδαση, ιατρική φροντίδα, πωλήσεις από καταστήματα, τουρισμός κ.α.
Θα μπορεί κάποιος να συμμετέχει με το avatar του σε μία συναυλία και να νιώθει τον παλμό της. Η γνώση μας για ένα ξενοδοχείο δεν θα είναι μόνο οι φωτογραφίες αλλά η περιήγηση μας σε αυτό με όλες τις εκπλήξεις που έχει. Καταστήματα που μπορείς να περιηγηθείς με λεπτομερή εξέταση των ειδών τους. Τηλεϊατρική και παιδεία θα επεκταθούν σε απίστευτες κατευθύνσεις. Μπορεί να βρίσκετε δημιουργούς για την παραγωγή ταινιών με εσάς πρωταγωνιστές και να νιώσετε την εμπειρία της δράσης.
Η αλληλεπίδραση των ανθρώπων μέσα από το metaverse, θα παράγει αξίες. Είτε αφορούν τοποθεσίες μέσα στο metaverse είτε ψηφιακά αντικείμενα κ.α. Για την κατοχή και ανταλλαγή αυτών ήδη υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία. Το blockchain έχει δείξει τις δυνατότητες του και τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs θα βρουν εδώ την πλήρη εφαρμογή τους.
Ο άνθρωπος θα μεταφέρει στο metaverse εκτός από την φαντασία του και όλα τα χαρακτηριστικά της φύσης του.
Θα υπάρχει έλεγχος του metaverse από κάποιους ή θα είναι αποκεντρωμένο; Ποιος ο ρόλος των κυβερνήσεων; Θα βγουν κερδισμένοι κάποιοι; Θα μπουν κάποιοι κανόνες και ποιοι είναι αυτοί; Θα υπάρχει αστυνομία;
Κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει αυτή η περιπέτεια. Αχαρτογράφητα νερά.
Θα προκύψουν ηθικά ζητήματα που δεν είχαν αντιμετωπίσει οι φιλόσοφοι μέχρι σήμερα.
Είναι ικανός ο άνθρωπος να ζει σε αυτούς τους ιλιγγιώδης κόσμους; Το αντέχει η νόηση του και ο ψυχισμός του; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει εξελιχθεί σημαντικά από τον εγκέφαλο του κυνηγού τροφοσυλλέκτη.
Μπορεί με την βοήθεια των εργαλείων του metaverse ( η θεία μάγισσα ), να μετατρέπεται κάποιος σαν μία άλλη Σταχτοπούτα στον εικονικό κόσμο, να περιφέρεται σε γυαλιστερούς χώρους, να νιώσει εμπειρίες, να αφήνει το ψηφιακό NFT γοβάκι, για να γυρίσει μετά από όλα αυτά πίσω στο γκρίζο δωμάτιο του, χωρίς όμως τον πρίγκιπα. Η ματαίωση θα είναι η βασική αίσθηση που θα έχουν οι περισσότεροι.
Πάρα κάτω υπάρχουν δύο βίντεο. Ένα μικρό για εκείνους που θέλουν μια σύντομη εισαγωγή και ένα μεγαλύτερο ( συζήτηση )  για αυτούς που θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 10:54
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση