Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 18:50

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών που αφαιρεί τη δυνατότητα από τους επικεφαλής να θέτουν θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimsymvΤάνια Γεωργιοπούλου. «Το μηδέν είναι ακραίο, αλλά και το άπειρο είναι προβληματικό». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας περιγράφει τη στάση του Δ.Σ. της Ενωσης απέναντι στη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, που αφαιρεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων τη δυνατότητα να θέτουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερησίας διάταξης ως κατεπείγοντα.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου προτείνει να υπάρξει ένας αριθμητικός περιορισμός στα θέματα που μπορούν να τεθούν προ ημερησίας διάταξης από κάθε παράταξη ή ένας περιορισμός στο χρονικό διάστημα που μπορεί να συζητηθεί το κάθε θέμα που θα τεθεί. Τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα τεθεί ένας περιορισμός στην ασυδοσία να τίθενται προς συζήτηση πολλά θέματα, με αποτέλεσμα να χάνεται εντελώς η δομή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και, ταυτόχρονα, πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης να μη συζητούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προ ημερησίας διάταξης τίθενται θέματα προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια τυπικά, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν προκύψει μέσα στο τετραήμερο που μεσολαβεί μεταξύ της ανακοίνωσης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης και της πραγματοποίησης του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, συχνά η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους για να τεθούν θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του δήμου. Το άρθρο 42 του νομοσχεδίου, το οποίο περιέχει πολλές διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες, αφαιρεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων τη δυνατότητα να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, ωστόσο ο δήμαρχος διατηρεί την αρμοδιότητα να θέτει επείγοντα θέματα προ ημερησίας. Σε πολλούς δήμους της χώρας, η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τους εκπροσώπους των παρατάξεων να κάνουν λόγο για φίμωση της αντιπολίτευσης και να ζητούν την άμεση απόσυρσή της. 

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις του επέμεινε στη συγκεκριμένη διάταξη, τονίζοντας μάλιστα ότι και πολλοί δήμαρχοι τάσσονται υπέρ.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή περιορίζει τη δημοκρατία. Πρότεινε, επίσης, συγκεκριμένες αλλαγές, όπως ηλεκτρονική προετοιμασία, ιεράρχηση και γρήγορη διεκπεραίωση των θεμάτων που έχουν περιορισμένη πολιτική σημασία, καθιέρωση της ώρας του δημάρχου, εδραίωση της ώρας των αντιδημάρχων για θέματα της αρμοδιότητάς τους και τη θεσμοθέτηση ανοιχτών γραπτών ερωταπαντήσεων για θέματα που αφορούν τους δημότες.

 

ΕΔΩ σε pdf  η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών 375, Α.Π.: 39167/ 2-6-2022

Αιρετοί των ΟΤΑ: Όχι στην αφωνία των επικεφαλής των παρατάξεωνΗ συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτει την ρύθμιση του ΥΠΕΣ που καταργεί το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να εισάγουν θέματα προ ημερησίας διάταξης.

Με ανακοίνωση του το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει:

– Νεα αντιδημοκρατική ροπή της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις κυβερνητικές αντιδημοκρατικές αποφάσεις, που αποδεδειγμένα πλέον, στόχο έχουν την ολοκληρωτική φίμωση των φωνών της αντιπολίτευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο που μόλις εγκρίθηκε από τη Βουλή, η Κυβέρνηση αφαιρεί το δικαίωμα που έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων επικαλούμενη λόγους δήθεν «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου»!
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τόσο “χαλαρά” αντέδρασαν αλλά κυρίως τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης, όπως και τα δημοτικά συμβούλια της χώρας να αντιδράσουν άμεσα και σθεναρά.
Ήδη από την αρχή της τρέχουσας δημοτικής θητείας, με επιχείρημα την κυβερνησιμότητα των δήμων, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που επί της ουσίας ευνούχισαν τα δημοτικά συμβούλια, καθώς γιγάντωσαν τις επιτροπές (Οικονομική, Ποιότητα Ζωής) των δήμων στις οποίες έχει πλειοψηφία η εκάστοτε δημοτική αρχή. Και αυτά δεν τα καταγγέλλει μόνο το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αλλά έχει πάρει σχετικές αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου, χωρίς δυστυχώς, να ιδρώσει το αυτί τους…

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση