Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 17:21

Τρία χρόνια πέρασαν κι ακόμη το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων!

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

patulisΠΕΣΔΑ: Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. ΕΔΣΝΑ Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής στον οποίον εκπροσωπούνται και α’ και ο β’ βαθμός αυτοδιοίκησης. Σκοπός του Συνδέσμου είναι η προσωρινή αποθήκευση, η επεξεργασία, η μεταφόρτωση, η ανακύκλωση και η εν γένει αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, η λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και η αποκατάσταση υφισταμένων χώρων εναπόθεσης (ΧΑΔΑ) εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

ΠΕΔΑ: Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής. Είναι το όργανο των 66 Δήμων της Αττικής.

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στις 21 Ιουνίου

Τρία χρόνια με Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής και η διαχείριση των απορριμμάτων συζητιέται και εγκρίνεται εν κρυπτώ! Ούτε οι πολίτες της Αττικής έχουν μάθει τι ετοιμάζεται για αυτό το θέμα, ούτε καν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει ενημερωθεί ή συζητήσει, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας

     Όταν ο Γ. Πατούλης έλεγε ότι θα κλείσει η Φυλή

Βεβαίως, ο νέος ΠΕΣΔΑ Πατούλη έχει εγκριθεί από τον ΕΣΔΝΑ και... προχωράει. Άλλωστε με βάση νόμο της ΝΔ, αν η Περιφέρεια Αττικής δεν εκφέρει γνώμη, η διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ίσως αυτή να είναι και η επιδίωξη του Γ. Πατούλη για να μη χρεωθεί ποτέ αυτό που πρόκειται να συμβεί: ούτε η Φυλή θα κλείσει, όπως υποσχόταν μέχρι και πέρσι ο Γ. Πατούλης, ούτε η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσουν, θα συνεχίσει η άθλια κατάσταση του θαψίματος σκουπιδιών για την οποία ήδη επιβαρύνονται οι πολίτες με το "τέλος ταφής" (!!), με χωματερές στη Φυλή, στο Γραμματικό, στο Σχιστό, και το "κερασάκι στην τούρτα" είναι τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που ετοιμάζονται στην Αττική!

Είναι πολλά τα λεφτά

Κι όλα αυτά με το αζημίωτο: Η μπίζνα των σκουπιδών είναι τεράστια και αναμένεται να μεγαλώσει: Οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν «μήλον της έριδος» για πολλούς ολιγάρχες. Οι μονάδες αυτές στην πραγματικότητα θα επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα (όχι διαλεγμένα) μετατρέποντάς τα σε καύσιμο SRF-RDF. Ακόμη και τα οργανικά απόβλητα, αντί να γίνουν κομπόστ, θα μετατρέπονται σε μεγάλο μέρος κι αυτά σε «καύσιμο». Το καθεστώς λειτουργίας των Μονάδων αυτών προϋποθέτει την ύπαρξη ΣΔΙΤ με συμβάσεις παραχώρησης που θα ξεπερνούν τα 30 χρόνια και θα κοστίσουν σε όλους εμάς εκατοντάδες εκατομμύρια. Για να διασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος θα υπογράφονται δεσμευτικά συμβόλαια με ρήτρες για να παρέχονται από Δήμους και Περιφέρειες προς τον ιδιώτη οι προσυμφωνημένες - εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων (σίγουρο κέδρος για τον ιδιώτη για πολλές δεκαετίες, όπως γίνεται και με τα διόδια και τις εθνικές οδούς!). Με τον τρόπο αυτό, μετακυλίουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στους πολίτες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών (ήδη στην Ήπειρο αυξήθηκαν 50% τα δημοτικά τέλη εξ αιτίας της αντίστοιχης μονάδας ΜΕΑ, που υλοποιήθηκε με ΣΔΙΤ), ενώ προκαλούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να έρθει για συζήτηση ο ΠΕΣΔΑ Αττικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των κινημάτων πολιτών

ΖΗΤΑΜΕ:

• Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής και όλες οι εγκαταστάσεις, με αποκατάσταση της περιοχής. Καμία άλλη χωματερή σε άλλη περιοχή, ούτε στο Σχιστό, ούτε στο Γραμματικό, ούτε πουθενά. 
• Κανένα εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών. Όχι στις ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων)- «υπηρέτη» της καύσης. 
• Έξω οι ιδιώτες από τα απορρίμματα. Όχι στα ΣΔΙΤ. Καμία ιδιωτικοποίηση ούτε στην αποκομιδή ούτε στη διαχείριση στους δήμους και τις περιφέρειες. Να καταργηθεί ο διαβρωτικός θεσμός των αντισταθμιστικών οφελών.
• Κανένα νέο χαράτσι για τα απορρίμματα. Να πληρώσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων το κεφάλαιο που παράγει τα απορρίμματα (συσκευασία, χρήση υλικών κλπ) 
• Να μπει τέρμα στην ανάθεση της ανακύκλωσης στους ιδιώτες. Όλη η διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσια διαχείριση με τον έλεγχο των εργαζόμενων. 
• Να ακυρωθεί το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) που ψήφισε η κυβέρνηση και προβλέπει όλα τα παραπάνω. 
• Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με κοινωνικό έλεγχο, δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, απαγόρευση των μη ανακυκλώσιμων υλικών (όχι στο πλαστικό κλπ). Ανακύκλωση – κομποστοποίηση – επαναχρησιμοποίηση τώρα. Να ελαχιστοποιηθεί το τελικό υπόλειμμα, ώστε να είναι διαχειρίσιμο από τις τοπικές κοινωνίες με προτεραιότητα την υγεία του λαού και το περιβάλλον και με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. 
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα αποκομιδής - διαχείρισης απορριμμάτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση