Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 19:22

Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022 της Βασιλικής Ακαδημίας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

renee GailhoustetΕίναι η τέταρτη νικήτρια του Βραβείου Αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας (RA), το οποίο "γιορτάζει τις υποτιμημένες συνεισφορές" στην αρχιτεκτονική.

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie με ταράτσες στο Aubervilliers. Σήμερα ζει και εργάζεται σε ένα στούντιο στο Le Liégat.

 "Τα επιτεύγματα της Renée Gailhoustet ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που παράγεται ως κοινωνική ή προσιτή κατοικία οπουδήποτε σήμερα", δήλωσε ο Farshid Moussavi, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας του 2022. "Το έργο της έχει μια ισχυρή κοινωνική δέσμευση που συνδυάζει τη γενναιοδωρία, την ομορφιά, την οικολογία και τη συμμετοχικότητα", συνέχισε.

 Εκτός από τον Moussavi, στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο διευθυντής του βραβείου Aga Khan Award for Architecture Farrokh Derakhshani, η εικαστικός Cornelia Parker και η Βρετανίδα επιμελήτρια και συγγραφέας Zoë Ryan. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν επίσης ο συγγραφέας του βραβείου Πούλιτζερ Hisham Matar και ο Βρετανός αρχιτέκτονας Peter St John.

Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε το έργο της Γκεγιουστέ για την ικανότητά της να προάγει την κοινωνική σύνδεση στο αστικό περιβάλλον, μαζί με τη δια βίου δέσμευση της αρχιτέκτονος για την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών στα προάστια του Παρισιού.

"Το εντυπωσιακό έργο της αντανακλά σταθερά το ενδιαφέρον της για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής ως κοινωνικής και πολιτιστικής πρακτικής", δήλωσε η κριτική επιτροπή. "Τα κτίριά της καταδεικνύουν την πίστη στις κοινωνικές συνδέσεις και τη φιλοδοξία της για δομές και αστικά περιβάλλοντα που είναι συνεκτικά αλλά υποστηρίζονται από την ποικιλομορφία".

arxitektoniki 1Από το 2018, το Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας απονέμεται σε ένα άτομο του οποίου το έργο εμπνέει και καθοδηγεί τη συζήτηση, τη συλλογή ή την παραγωγή αρχιτεκτονικής.

Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται η Ισπανίδα καλλιτέχνης Cristina Iglesias, οι ιδρυτές της Diller Scofidio + Renfro, Elizabeth Diller και Ricardo Scofidio, και η αρχιτέκτονας από την Ιαπωνία Itsuko Hasegawa.

Ανακοινώθηκαν επίσης οι τέσσερις φιναλίστ για το βραβείο Dorfman της Βασιλικής Ακαδημίας, το οποίο αναγνωρίζει ανερχόμενους αρχιτέκτονες, στούντιο και αρχιτεκτονικές συλλογικότητες από όλο τον κόσμο.

Το βρετανικό στούντιο Apparata, το ιαπωνικό στούντιο Dot Architects, η περουβιανή μη κερδοσκοπική οργάνωση Semillas και το ινδικό στούντιο Wallmakers επιλέχθηκαν για τη συμβολή τους στο μέλλον της αρχιτεκτονικής. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε το κινεζικό αρχιτεκτονικό στούντιο BCKJ Architects.

Πηγή:  lifo.gr/entertainment  όπου υπάρχουν και έντεκα ακόμα φωτό έργων της Ρενέ Γκεγιουστέ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 20:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση