Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 18:31

Τι είναι οι μωβ μέδουσες, που έχουν εμφανιστεί και πως αντιμετωπίζουμε το τσίμπημά τους

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mov-medousa1-attikiΠροσοχή χρειάζεται στις παραλίες φέτος το καλοκαίρι, κυρίως για όσους έχουν παιδιά, λόγω των μωβ μεδουσών που είναι σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες.

Ο χάρτης του οργανισμού «iNaturalist» καταγράφει τις παραλίες στις οποίες έχουν θεαθεί φέτος το καλοκαίρι. Ανάμεσά τους είναι δημοφιλείς παραλίες στην Αττική και τον Σαρωνικό.

Φέτος το καλοκαίρι μωβ μέδουσες έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στα παρακάτω σημεία:

 Παραλία Καβούρι

Ακτή Βουλιαγμένης

Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)

Παραλία Νησάκι Λαυρίου

Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)

Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)

Παραλία Βραυρώνα

Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Το φαινόμενο, πριν από την κλιματική αλλαγή, παρατηρούνταν κάθε 10 με 12 χρόνια και διαρκούσε 2-3 και το πολύ χρόνια. Έτσι, από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο και το 2018-2020 στη Μάλτα όπου επέστρεψε φέτος.

Στην Ελλάδα οι μωβ μέδουσες έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ καταγράφονταν ακόμη και τον χειμώνα από χειμερινούς κολυμβητές. Το καλοκαίρι αυξάνονται κατά πολύ γιατί ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού.

Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών.

Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. 

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό - καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα. Η αναγνώριση γίνεται από τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή:

Τσίμπημα από μωβ μέδουσα - Τι προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Τι κάνουμε όταν η παραλία έχει μωβ μέδουσες - Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας - Οι 4 συμβουλές

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με τη φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία, τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο*.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στη θάλασσα.

Ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, μιλώντας στην Athens Voice για τις μωβ μέδουσες, ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν υπάρχουν «σίγουρες» και «καθαρές» παραλίες, υπογραμμίζοντας ότι η μωβ μέδουσα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή το φετινό καλοκαίρι.

*Συμπληρωματικοί τρόποι αντιμετώπισης τσιμπήματος

Η πιο απλή λύση είναι να έχετε μαζί σας μαγειρική σόδα και να εφαρμόσετε διάλυμα σόδας 1:1 με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ).

Αναλυτικά βήματα φροντίδας για την Pelagia noctiluca:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ). Δεν τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκριση δηλητηρίου από τα κύτταρα των κεντριών που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική πιστωτική κάρτα (ή ένα αντίστοιχο σκληρό πλαστικό) για να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε πλοκάμια έχουν τυχόν μείνει στο δέρμα και το μείγμα της μαγειρικής σόδας (δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας γιατί θα τσιπηθούμε και θα μεταφέρουμε τα τοξικά κεντριά και σε άλλα σημεία).
4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Χρησιμοποιείστε μια σακούλα με πάγο (μέσα σε κάποιο περίβλημα για να αποφύγουμε την επαφή με το γλυκό νερό) ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό. Ελέξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη συνεχίστε με άλλα 5 λεπτά.
5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή ένα φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες όπως π.χ. 3-4% λιδοκαϊνη ή υδροκορτιζόνη (για Ελλάδα: μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο την αλοιφή FUCICORT που δεν χρειάζεται συνταγογράφηση).
6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμωνία, γιατί όλα αυτά μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 19:20
Τρύφων Μπεκετιάδης

Τελευταία άρθρα από τον/την Τρύφων Μπεκετιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση