Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 09:43

Τι άλλαξε σε μια μέρα και μετά από δεκαετίες η Γερμανία πήρε το μέρος μας στη διαμάχη με τους Τούρκους;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

germani1Σ.Δ. Αν η Γερμανική κυβέρνηση των Σοσιαδημοκρατών Πράσινων και Φιλελευθέρων άλλαξε σε μία μέρα εξ αιτίας μίας ελληνογερμανικής συμφωνίας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς την πολιτική των ίσων αποστάσεων που κρατούσε εδώ και δεκαετίες η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τότε καλό είναι βεβαίως αυτό αλλά μην το δένουμε και κόμπο. Διότι, τι θα την εμποδίσει να κάνει αύριο το ίδιο εξ αιτίας μιας άλλης συμφωνίας με την Τουρκία και να επανέλθει στον οικείο της ρόλο του Πόντιου Πιλάτου; Αν φυσικά ο βασικός λόγος είναι η πώληση όπλων.

Τώρα, που να βγάλουμε άκρη κι εμείς οι φτωχοί το γιατί προέκυψε αυτή η αιφνίδια αλλαγή, με τυπικό δεδομένο ότι η γερμανική ψυχή δεν είναι άβυσσος όπως η μεσογειακή.

Αυτό που μπορώ να υποθέσω, πέρα από το ότι οι δηλώσεις των Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων τις τελευταίες ημέρες παραέγιναν επιθετικές, είναι ότι αυτή η νέα στάση των Γερμανών είναι αποτέλεσμα μιας βαθύτερης επεξεργασίας που πήρε αμπάριζα από την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία. Ίσως οι Γερμανοί, των οποίων οι αντιδράσεις γι'αυτήν την εισβολή είναι από τις πιο ήπιες και μάλλον εξ αιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, να την θεώρησαν ως παράδειγμα προς αποφυγή. Να έκριναν δηλαδή οι Γερμανοί πως με αυτή την εισβολή φύσηξε αέρας στα πανιά του Ερντογάν για μία ακόμα εισβολή εκτός από τη Συρία και το Ιράκ και στην Ελλάδα. Κι αυτό επιτέλους άρχισαν να το βλέπουν ως απειλή εναντίον της Ε.Ε. Που τα συμφέροντάς τους σ'αυτήν τα εκτίμησαν σ'αυτήν τη φάση να'ναι πιο σημαντικά από τα συμφέροντά τους στην Τουρκία. Άραγε αυτή η αλλαγή μπορεί να αποβεί προς το καλύτερο της χώρας μας και όλων όσων ζουν σ'αυτήν; Ίσως ναι, αν βεβαίως δεν προκαλέσει ένα νέο ράλι εξοπλισμών απ'αυτούς που ποτέ δεν ξέρουμε εκ των προτέρων αν δουλεύει υπέρ της ειρήνης. Αυτό πάντως που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι όσο αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες τόσο αυτό στρέφεται κατά της κοινωνίας. 

Explainer. Μια ημέρα μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, το Βερολίνο αναβάθμισε τη ρητορική του για την τουρκική προκλητικότητα

-Σε τι συμφώνησαν η Γερμανία με την Ελλάδα;

 Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης πως συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία. Καθώς παραδίδονται στην Ουκρανία τεθωρακισμένα, αυτά θα αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά άρματα μάχης. Παρόμοιες συμφωνίες θα επιχειρηθούν και με άλλες χώρες. 

-Και πώς άλλαξε η στάση του Βερολίνου;

Ο Γερμανός ηγέτης Όλαφ Σολτς κάλεσε, ανοικτά, την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας έμμεση αναφορά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους» είπε, ξεκινώντας, ο εκπρόσωπός του. 

-Εμένα κάπως μεσοβέζικο μου ακούγεται αυτό...

Και θα είχες δίκιο, αν έμενε εκεί. Αλλά αμέσως μετά έγινε ακόμα πιο σαφής για το ποιο κράτος κάνει τις παραβιάσεις και ποιο αναγκάζεται να τις υπομείνει...

-Τι είπε δηλαδή;

Πως «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές και αντίθετες στο πνεύμα της συμμαχίας». Και το «ζουμί» ήταν στην τελευταία παρατήρηση, όπου εκτός από τη νατοϊκή οπτική, έγινε και ευρωπαϊκή αναφορά: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

-Και είναι αυτή σημαντική στροφή;

Σκέψου ότι δύο ημέρες νωρίτερα, η Γερμανία είχε περιοριστεί στο χλιαρό σχόλιο ίσων αποστάσεων πως «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο.»

-Και τώρα ρίχνει την ευθύνη στην Άγκυρα...

Ακριβώς. Και αυτή η απότομη, σαφής μετατόπιση υπέρ της Ελλάδας, ίσως αποδειχθεί χρήσιμη - ειδικά σε μία περίοδο που ο Ερντογάν διατυμπανίζει ότι για αυτόν «δεν υπάρχει Μητσοτάκης» και πως η Τουρκία δεν θα συνομιλήσει με την Ελλάδα.

-Και σε τι συγκυρία...

Ακριβώς, όλοι προβλέπουν ένα πολύ θερμό ελληνοτουρκικό καλοκαίρι - με τα ακανθώδη ζητήματα πάντα ανοικτά: θαλάσσια σύνορα, υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, Κυπριακό. 

-Μητσοτάκτης και Ερντογάν, δεν ήταν να ξανασυνταντηθούν προσεχώς;

Πριν το ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν σκεφτόταν να συναντήσει πάλι τον Μητσοτάκη σε κοινή σύνοδο για να μιλήσουν για τα σημεία διαφωνίας. Όλα αυτά τινάχτηκαν όμως στον αέρα, μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κογκρέσο και την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελλάδας να αποκτήσει ένα σμήνος F-35, από το πρόγραμμα των οποίων η Τουρκία έχει εκπαραθυρωθεί. 

-Ποιο είναι το πιο κρίσιμο διμερές ζήτημα;

Δεδομένης της συγκυρίας, μάλλον το ενεργειακό και η διεκδίκηση του ορυκτού πλούτου στους βυθούς της ανατολικής Μεσογείου. Η Ευρώπη θέλει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία και η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της ως κόμβου στον ανεφοδιασμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

-Τι «φοβάται» η Αθήνα για το καλοκαίρι;

Το υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει την πιθανότητα «υβριδικών απειλών» από την Τουρκία με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας - αφενός στα νησιά του Αιγαίου, αφετέρου στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

-Κυριακή, κοντή γιορτή.

Ναι, δυστυχώς ή ευτυχώς...

Πηγή:  lifo.gr/now  

Αλλάζει στάση η Γερμανία στα ελληνοτουρκικά;  του Κωτσόπουλου Αθανάσου.

 Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Και το ίδιο έκανε και η Κομισιόν που ανέφερε πως «έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)».

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», κατέληξε η Κομισιόν.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 09:47
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γ. Θ. Τσιρίδης 04-06-2022 12:04
Από πού προκύπτει αλλαγή στάσης της Γερμανίας; Και από πού προκύπτει ότι το "τσέχικο" μοντέλο (αντικατάσταση ρωσικών με γερμανικά τανκς) σημαίνει ενίσχυση της χώρας στην διαμάχη της με την Τουρκία;
Έχω ακούσει, χωρίς διάψευση από πουθενά, ότι τα ρωσικά τανκς (ανατολικογερμανικά) φεύγουν από τα νησιά για Ουκρανία κι ότι αυτά που θα τα αντικαταστήσουν ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΠΑΝΕ στα νησιά γιατί είναι νατοϊκά και χρειάζεται η άδεια της Τουρκίας για την μετακίνησή τους.
Αν είναι έτσι (που όσοι γνωρίζουν λένε ότι έτσι είναι) τότε γιατί θεωρείται αυτό "αντιτουρκική" στάση αυτή η γερμανική στάση, αφού συνάδει ακριβώς με την τουρκική επιθυμία της αποστρατικοποίησης των νησιών;
Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει ή διαβάσαμε κάτι στο lifO και το περνάμε ασχολίαστο;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση