Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 16:08

Θέλω να πάψεις να γελάς θέλω να κλαις, εξ αιτίας των Μαγνητικών πεδίων.... κουφό, ε;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

magnitika1Κατ'αρχάς το τραγούδι. Ρεμπέτικο του '49, στίχοι μουσική Τζουανάκος Σταύρος, πρώτη εκτελέση από Σπαγγοδώρο Αντρέα και Μανώλη Χιώτη και η πιο γνωστή αυτή με ερμηνευτές Ρένα Ντάλια - Γιάννη Παπαϊωάννου. Το ακούσαμε σε μία διασκευή από την Έλενα Τοπαλίδου στην ταινία του Γιώργου Γούση "Μαγνητικά Πεδία" που πρωταγωνιστούν η Έλενα Τοπαλίδου και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη. 

Η διασκευή της Τοπαλίδου ήταν η μόνη στιγμή που η ταινία με άγγιξε συναισθηματικά. Ναι μεν είχα ακούσει αυτό το τραγούδι παλιά αλλά ποτέ δεν είχε εκφράσει κάτι δικό μου, όπως συνέβη τώρα με την ταινία. Κάτι που μάλλον το απωθούσα ασύνειδα και που ήταν η αντεπίθεσή μου σε πρόσωπα που με έριξαν κάτω. Ή, ίσως πάλι, η εκφραστική δύναμη της ερμηνείας, με συνοδεία αυτούς τους χαμηλούς κι αργούς πανίστικους τόνους που δεν εκφράζουν τη χαρά της επιθυμίας όπως η λαϊκή εκδοχή αλλά μια θλίψη, να μου πάσαρε αυτήν την επιλογή, όντας όμως ξένη με μένα. Γίνεται; Δεν ξέρω, μπορεί. 

 Και κατά δεύτερον η ταινία, που σημειωτέον στοίχισε δίχως τις αμοιβές 6.500 ευρώ. Αν ο Γούσης καταφέρει να γυρίσει τα επόμενα χρόνια κι άλλη μία ταινία θα τη δω μιας και μου άνοιξαν την όρεξη τα Μαγνητικά του πεδία, μια ταινία με δύο ανθρώπους πιο πολύ τους τραβάει από το μανίκι ο εαυτός τους παρά η κοινωνία. Τη φίλμαρε ο Γούσης; Έναν άντρα και μία γυναίκα που περιπλανώνται σε ένα νησί για διαφορετικούς λόγους και τυχαία συναντιόνται. Κι ενώ κάτι παίρνουν ο ένας από τον άλλο και κάτι δίνουν με ένα τρόπο χαλαρό και τρυφερό, βαθύ κι ελαφρό, στρωτό και άναρχο δίχως όμως να επιδιώκουν ανταλλάγματα και αύριο. Να λοιπόν, που και το εφήμερο έχει τη βαθύτητά του. Με έναν λοιπόν υπόγειο τρόπο αυτοί οι δύο Αθηναίοι με τα ετερώνυμα μπαγκράουντ μέσα στην έλξη των μαγνητικών τους πεδίων επηρεάζουν ο ένας τον άλλο. Ο Γούσης κατάφερε να εικονοποιήσει και την αόρατη μαγνητική έλξη που ασκούν τα απόμερα τοπία του νησιού και μπράβο του γι'αυτό. Ωραίο είναι επίσης και το ότι όλα τα εμπόδια που τους βάζουν η φύση και οι συνάνθρωποί τους τούς φέρνουν πιο κοντά συχνά μέσα από απρόσμενες τροχιές.

magnitikaΣτην ουσία η επαφή τους είναι η αιτία για να εκφράσουν επιθυμίες και συναισθήματα που μέχρι τότε ήταν μέσα τους σε χειμέρια νάρκη ή σε λανθάνουσα κατάσταση. Η γυναίκα τριγυρίζει στα τυφλά κάτω από την πίεση μιας έντονης επιθυμίας να ανακαλύψει ένα νέο πρόσωπο, μια άλλη σχέση με τη ζωή. Και ο άντρας περιπλανιέται έχοντας αναλάβει αυτοβούλως το καθήκον να θάψει κάπου μία θεία του που την μεταφέρει σε ένα μεταλλικό κουτί δίχως όμως αυτό να τον κάνει στοχοπροσηλωμένο και κλειστό.

Το σίγουρο είναι πάντως πως αν και σε κάποιες στιγμές βαρέθηκα λίγο, βγήκα από το σινεμά πιο ανάλαφρος απ'ότι μπήκα, με μια αδύναμη, για να λέμε την αλήθεια, επιθυμία, να πάρω κι εγώ τα όρη και τα βουνά για να βγω από τους ρόλους που παίζω σε μία βαριά καθημερινότητα όπου τα αδιέξοδα όλο και πληθαίνουν. Δεν έχει ενδιαφέρον πάντως που σ'αυτήν την ηλικία έχω ακόμα τέτοιες επιθυμίες, έστω κι αν είναι παιδιά μιας τεχνητής γονιμοποίησης;

ΕΔΩ   το τρέιλερ της ταινίας.

Μία συνέντευξη του 35χρονου Γ.Γούση στον M.Hulot με θέμα την ταινία του  

Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με τους Αντρέα Σπαγγοδώρο και Μανώλη Χιώτη,  ΕΔΩ   

Η πιο γνωστή εκτέλεση με τους Ρένα Ντάλια και Γιάννη Παπαϊωάννου, ΕΔΩ  

Και η διασκευή από τη χορεύτρια του μοντέρνου χορού Έλενα Τοπαλίδου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 16:13
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση