Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 19:12

Ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης με ουδετερότητα Ουκρανίας και αυτόνομες περιοχές, λες να μπει το νερό της ειρήνης στο αυλάκι;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ukraineΗ ιταλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία, το οποίο βασίζεται σε τέσσερα σημεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το σχέδιο ειρήνευσης που επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση Ντράγκι βασίζεται στα εξής σημεία:

Πρώτο σημείο, κατάπαυση του πυρός. Η προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο είναι και η δυσκολότερη. Πρόκειται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, από την στιγμή που μια απλή, προσωρινή εκεχειρία δεν θεωρείται αρκετή. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς εποπτείας και από ολική αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου.

 Δεύτερο σημείο, ουδετερότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο σημείο αφορά μια πολυμερή διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, θα ήταν χρήσιμο να επιτευχθεί μια ουδετερότητα του Κιέβου, με την παροχή «πολιτικών εγγυήσεων» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
 •  Τρίτο σημείο, αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση. Προβλέπεται παράλληλα συμφωνία με αντικείμενο τις αμφισβητούμενες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά την κυριαρχία, τον έλεγχο της επικράτειας, το νομικό καθεστώς των περιοχών αυτών και τυχόν αυτόνομη διακυβέρνηση. Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα. Γίνεται δηλαδή αναφορά σε μια αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, η οποία να μην έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία του Κιέβου εφ' όλης της χώρας.
 •  Τέταρτο σημείο, συμφωνία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη. Το τελευταίο σημείο του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου, αφορά την υπογραφή μιας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία. Οι κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, στην ιταλική πρόταση δίδεται βάρος στην ανάγκη να επιτευχθεί καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που υφίστατο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και -ως τελικό βήμα- στην χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετές ημέρες η ιταλική διπλωματία έχει μπει σε κίνηση, με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, ο οποίος ζητά συνεχώς άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, ήταν εκείνος που, εμμέσως πλην σαφώς, «κάρφωσε» την ευρωπαϊκή υποκρισία πίσω από το παιχνίδι με τις πληρωμές λογαριασμών σε ευρώ ή σε ρούβλια.

  Ρώμη και Μόσχα, ωστόσο, δεν διανύουν και τις πιο θερμές ημέρες της σχέσης τους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν προβεί σε ένα μπαράζ απελάσεων διπλωματών από τις δύο χώρες.

  Διπλωματία σε... χειρόφρενο

  Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας ήρθε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σημείωσε «προς το παρόν, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού. Δεν ξέρω αν μας εστάλη δια της διπλωματικής οδού, αλλά πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή του από τα μέσα ενημέρωσης».

  Το χάσμα ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα εξάλλου παραμένει αγεφύρωτο, στη σκιά αιματηρών συγκρούσεων, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν μόνο σε ένα θέμα, ότι η διπλωματία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργή.

  Παρά την ανταλλαγή κατηγοριών για τις ευθύνες πίσω από την κατάρρευση των συνομιλιών και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι δεν έχουν κλείσει την πόρτα στον διάλογο, αρκεί κάποια πλευρά να ξεκινήσει τις υποχωρήσεις.

  Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Μαΐου 2022 08:36
  Λάκης Ιγνατιάδης

  Ραβδοσκοπία ατζαμή

  Προσθήκη νέου σχολίου

  Κωδικός ασφαλείας
  Ανανέωση