Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 17:48

Τιμούμε την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή με εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, του Γ.Ιωακειμίδη, από το fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
nikea10Δήμος Νίκαιας Ρέντη. 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και τον βίαιο τερματισμό της Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, όπως είναι φυσικό, αποτελούν και για το Δήμο μας, κορυφαίο ιστορικό γεγονός αφού στην πόλη μας με πρώτη τη Θεσσαλονίκη, εγκαταστάθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων.
Αυτό, λοιπόν, το ιστορικό γεγονός, ο Δήμος μας το τιμάει με τον τρόπο που του αξίζει προγραμματίζοντας με τους προσφυγικούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής μας, πάρα πολλές εκδηλώσεις και σε όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Χθες, Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προγραμματισμό αυτών των επετειακών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο,
«100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή: Μικρά Ασία, Ιωνία, Πόντος, Προσφυγιά, Κοινωνία, Δημιουργία» από τις οποίες, συνοπτικά μνημονεύω ορισμένες:
1. Έρευνα για τη διάσωση της προσφυγικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Νίκαιας: πολεοδομική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και ιδιοκτησιακό καθεστώς ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των προσφυγικών κατοικιών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και συγκεκριμένα το Εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜ.Π. υπό την ευθύνη του καθηγητή, κ. Νίκου Μπελαβίλα. Το πολυσήμαντο αυτό έργο θα πραγματοποιηθεί σε 12 μήνες.
2. Καθιέρωση βραβείου υπό τον ενδεικτικό τίτλο, «Βραβείο Νίκαιας-Ρέντη» το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα ή φορέα της Ελλάδας ή του εξωτερικού για την συμβολή του στην αντιμετώπιση προσφυγικών προβλημάτων οπουδήποτε κι αν αυτά αναφέρονται. Πρόκειται για μια ιδέα του Δημοτικού Συμβούλου μας, Πρόδρομου Ζαχαρόπουλου την οποία ανεπιφύλαχτα δεχθήκαμε.
3. Εκδόσεις βιβλίων, θεατρικών έργων και παραγωγή ντοκιμαντέρ με επίκεντρο αναφοράς τους πρόσφυγες του 1922 στην πόλη μας και τη συμβολή τους στην εξέλιξη της πόλης μας.
4. Και τέλος, εκθέσεις, ομιλίες-παρουσιάσεις, μαθητικές εκθέσεις-διαγωνισμούς, ιστορικούς περιπάτους σε όλη τη διάρκεια του έτους και δεκάδες συναυλιακές παραστάσεις, με κορυφαίες αυτές, του Διονύση Σαββόπουλου, του Μπάμπη Τσέρτου κ.α.
Για το σύνολο των εκδηλώσεων -όλες χωρίς τίμημα εισιτηρίου- θα ενημερωθείτε σύντομα.
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση