Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 08:48

Αφιερώνουμε στη δημ.αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας τη συνέντευξη του δημάρχου Άργους Ορεστικού

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ofelos fb - cover page 0Εννοείται ότι η αφιέρωση αυτή έχει ως αποδέκτες και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Τα αυτονόητα: Κάθε Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη για το τι ιεραρχεί να κάνει για το καλό της πολής και των δημοτών όπως επίσης και για το πως και με ποιους. Γι'αυτά κρίνεται και από την αντιπολίτευση όπως και από τον κόσμο. Κρίνεται επίσης και για όσα δεν επιλέγει να κάνει. Η κάθε παράταξη στην καλύτερη εκδοχή προσφοράς στην πόλη και στους κατοίκους της εκτός από τον έλεγχο και την κριτική για τα έργα και τις ημέρες της Δημ.Αρχής κρίνεται επιπλέον και για τις ιδέες και τις επεξεργασμένες προτάσεις που καταθέτει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σ'αυτό το σημείο να θυμίσουμε για μια ακόμα φορά, μιας κι έχει ιδιαίτερη σημασία, τις τροποποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών Θεοδωρικάκου το '19, σχετικά με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στους Δήμους, όπου στην ουσία τα πιο σημαντικά θέματα τα αποφασίζουν δύο επιτροπές στις οποίες από χέρι πλειοψηφεί η συμπολίτευση ανεξάρτητα από το ποσοστό που πήρε στον α' γύρο των εκλογών του '19.

Οι τροποποιήσεις αυτές που τίναξαν στον αέρα τα εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν βάσει της απλής αναλογικής που έγιναν οι εκλογές του '19, κρίθηκαν σε πρώτη φάση από το Γ' τμήμα του ΣτΕ αντισυνταγματικές. Αναμένουμε την απόφαση της ολομέλειας.   

Επιλογή. Διαλέξαμε από την τρέχουσα επικαιρότητα που προβάλλει η ειδησιογραφία μία είδηση που μας έκανε κλικ. 

Είναι αυτή που αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες, όχι γενικά κι αόριστα, αλλά όπως τις δούλεψε ο Δήμος Αργος Ορεστικού Καστοριάς. Τι είναι όμως οι Ενεργειακές Κοινότητες; Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα), επιχειρήσεις και δήμοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. *

Στη Σταγόνα έχουμε αναρτήσει τα προηγούμενα χρόνια κάποια άρθρα που υποστήριζαν την ιδέα για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στο δήμο μας με ποιο χαρακτηριστικό το περσινό "Θα βρεθεί σε καλή σχέση η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις Πράσινες Ενεργειακές Κοινότητες τώρα που γυρίζει;" **

Όπου η ρουλέτα που "γύριζε" ήταν η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιδοτήσει δήμους και περιφέρειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (συνολικά 120 MW), τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ποιοι δήμοι έκαναν αίτηση και επιδοτήθηκαν δεν το μάθαμε, όπως δεν μάθαμε, αφού κανείς από τους πιθανούς ενδιαφερόμενους δημ.συμβούλους γι'αυτό το θέμα δεν μας ενημέρωσε, αν κι ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας τσίμπησε και κυνήγησε το θέμα ή βρισκόταν σε φάση μη ενεργειακής νιρβάνας

panosΕπιστροφή στο δήμο Άργους Ορεστικού. Τι πέτυχε μέχρι τώρα αυτός ο δήμος στην Βόρεια Ελλάδα; Να έχουν τελειώσει τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης όλων των σχολείων του ως προς τη θέρμανση και το φωτισμό και λίαν συντόμως θα μπει σε λειτουργία όλο το σύστημα, από το οποίο ο δήμος υπολογίζει ότι θα έχει ετήσιο όφελος γύρω στις 5οο χιλ. ευρώ. Να σημειώσουμε επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος, όλη η σχετική τεχνογνωσία για την κατασκευή αυτών των έργων είναι αποτέλεσμα των υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Τις πληροφορίες αυτές τις πήραμε από την ραδιοφωνική συνέντευξη του δημάρχου Αργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου που μεταδόθηκε από τον Real fm***

Κινούμενο στην ίδια οικολογική λογική η σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος για την κατασκευή του νέου κλειστού πράσινου γυμναστηρίου κόστους 4,2 εκ, ευρώ θα έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό κόστος λειτουργίας, τόσο για τη θέρμανση της πισίνας, όσο και για τη θέρμανση του χώρου και τη λειτουργία των συστημάτων αφύγρανσης κι αυτό χάρη σε μία ακόμα δημοτική ενεργειακή κοινότητα . 

Το θέμα σχετικά με τις πράσινες δημοτικές ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και άλλα παρόμοια έργα, όπως π.χ η κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αμαξιών, που κάποιοι δήμοι έχουν ήδη κατασκευάσει, είναι αν απασχολεί την δημοτική μας αρχή και αν έχει ξεκινήσει την προεργασία. Φυσικά δικαίωμά της είναι να ιεραρχεί τις ανάγκες του δήμου και να θέτει προτεραιότητες στη συγκυρία όμως που ζούμε η μείωση του ενεργειακού κόστους στα κτίρια του δήμου δεν είναι ένα πρωτεύον θέμα;

Γι'αυτό υποστηρίζουμε ότι στη φάση αυτή το να διαμαρτύρεσαι ως δήμος για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος στα σχολεία και να ζητάς να βοηθήσει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν τα σχολεία να πληρώσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς τους, είναι το μισό σωστό βήμα. Στην εποχή μας, όπως και να το κάνουμε αυτό δεν αρκεί από τη στιγμή που η τεχνολογία προσφέρει λύσεις, και θα πρέπει κάθε φορά να γίνεται και το άλλο μισό. Με όσα γνωρίζω θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να επωφεληθούν τα σχολεία και φυσικά και τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις πράσινες δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και μάλιστα σ'αυτή τη συγκυρία που το θέμα της ενέργειας είναι και θα εξακολουθήσει να είναι, μείζον. Και όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και από περιβαλλοντική.

Αν δημ.αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις κρίνουν πως οι πράσινες αυτές κοινότητες είναι μία καλή επιλογή και αν οι δρόμοι της θεσμικής χρηματοδότησης δεν είναι ανοιχτοί να τους ανοίξουν και αν τα σκυλιά της γραφειοκρατίας δεν είναι δεμένα να τα δέσουν. Ας δουλέψουν λοιπόν συστηματικά και γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό για μας θα αποτελεί μία απόδειξη ότι είναι σε επαφή με την σύγχρονη πραγματικότητα για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών και είναι ικανοί να βλέπουν μπροστά έχοντας ως κριτήριο το συμφέρον των δημοτών σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. 

Εννοείται ότι κι αρκετοί ακόμα δήμοι στην χώρα μας έχουν προχωρήσει την επιλογή των ενεργειακών κοινοτήτων, απλά αυτή τη βδομάδα τα φώτα έπεσαν στο δήμο Άργους Ορεστικού. 

*  greenpeace.org/greece Ενεργειακές κοινότητες: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις  

**  Θα βρεθεί σε καλή σχέση η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις Πράσινες Ενεργειακές Κοινότητες τώρα που γυρίζει; 20.6.21 

*** Real FM: “Χαλάει τη πιάτσα ο Πάνος Κεπαπτσόγλου!”  , η συνέντευξη (14:44) που παραχώρησε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού στον Real fm και μου την γνωστοποίησε ο Νίκος Χάνος. 

Και το άρθρο  Δήμοι και τοπικές αρχές: ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ  που μας το σύστησε ο "φίλος¨στο fb Κωνσταντίνος Κοσκινάς. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 15:05
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Διαλινάκης Παναγιώτης 12-05-2022 18:23
Στο άρθρο σας αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να σχολιάσω πως στο δήμο μας έγκαιρα η δημοτική μας παράταξη έχει προτείνει την συγκεκριμένη δράση και θα ήθελα να σας πληροφορήσω πως στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2021 και συμμετείχα ως εκπρόσωπος του Δήμου, είχαμε καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018, που δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέσω της ίδρυσης της ενεργειακής κοινότητας τα οφέλη για τους Ο.Τ.Α. και τους δημότες μπορεί να είναι πολλαπλά τόσο σε ότι αφορά το περιβάλλον αλλά και όσο αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα του, και κυρίως στην καταπολέμηση της "ενεργειακής φτώχειας" και να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τέτοιων εγχειρημάτων.
Σήμερα η πρότασή μας αυτή που έγκαιρα είχαμε υποδείξει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και οφείλει η δημοτική αρχή να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κόστος κάλυψης των αναγκών του δήμου για ηλεκτρική ενέργεια.
Ως υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας έχουμε θέσει στους άμεσους στόχους μας την ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των εγκαταστάσεων και κτιρίων του δήμου και με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μπορούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών όλων των δημοτικών εγκαταστάσεων και των κοινοχρήστων χώρων.
Παράθεση
0 # Σκουπιδογιαννος 7 11-05-2022 19:40
Πολύ ενδιαφέρον!
Ας ευχηθούμε καλή φώτιση!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση