Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 10:53

"Πρόβλημα;". Ναι, πρόβλημα. Εντοπίστηκε στο αεροπλάνο υπεράριθμος επιβάτης χωρίς χαρτιά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
fb63Του Yorgos Kyriakopoulos, στο fb. "Boarding completed" είπε η αεροσυνοδός στο μικρόφωνο. Έβαλα το τηλέφωνο σε λειτουργία πτήσης και συνέχισα το ξεφύλλισμα της εφημερίδας. Ξάφνου ένας μικρός κακός χαμός έγινε λίγο πιό μπροστά, στην πόρτα του αεροπλάνου. Ένας συνωστισμός με φασαρία, με το μισό πλήρωμα να κρατάει τυπωμένες λίστες επιβατών και να διαπληκτίζεται πολιτισμένα με τον υπεύθυνο ασφαλείας του αεροδρομίου. Η φασαρία μεταδόθηκε στους επιβάτες με ηλεκτρική εκκένωση. "Πρόβλημα;". Ναι, πρόβλημα. Εντοπίστηκε υπεράριθμος επιβάτης χωρίς χαρτιά, χωρίς να ξέρει κανείς από πού έχει περάσει στο αεροπλάνο. Δεν μιλάει ελληνικά, ούτε αγγλικά. Αρνείται να πει το όνομά του... Το αεροπλάνο ανάστατο. Οι αεροσυνοδοί άνοιξαν τα ντουλάπια και μας ζήτησαν να κατεβάσουμε τα πράγματά μας, ώστε να διαπιστώσουν αν ο ανώνυμος επιβάτης έχει αφήσει κάτι ύποπτο στο σκάφος. Κάποιος είπε "Σύρος είναι". Ο πανζουρλισμός πήρε άλλη ένταση.
Μιά εικοσάχρονη κοπέλα μπροστά μου άρχισε να φωνάζει "βγάλτε μας έξω". Το πλήρωμα μας κάθισε πάλι, λέγοντας καθησυχαστικά ότι η εταιρεία ψάχνει εναλλακτικό αεροπλάνο και πως σύντομα θα αποβιβαστούμε και θα μας μεταφέρουν σε άλλο. Η πτήση Α3 114 γιά Θεσσαλονίκη δεν θα έφευγε στις 11:30πμ εκείνο το πρωί της περασμένης Τετάρτης, προχθές δηλαδή.
Τα ερωτήματα γιά την ασφάλεια στο Ελ. Βενιζέλος πολλά και δικαιολογημένα. Μας φάνηκε απίθανο να έχει περάσει από το gate κάποιος χωρίς χαρτιά. Ο έλεγχος εκεί είναι σχολαστικός. Τι απομένει? Ίσως ο νεαρός "Σύρος" να μπήκε από την κάτω πόρτα της φυσούνας? Δηλαδή να βρισκόταν στο ταρτάν και να ανέβηκε απλά τη σκάλα της φυσούνας και από εκεί να μπήκε στο αεροσκάφος? Αυτό ήταν ακόμη πιό τρομακτικό. Όχι τόσο γιά την προφανή τρύπα ασφαλείας του αεροδρομίου, όσο διότι θεώρησα αδύνατον να βρίσκεται κάποιος εκεί χωρίς την συνεργασία κάποιου από το αεροδρόμιο. Και εκτός από εν δυνάμει τρομακτικό να έχεις υπαλλήλους του αεροδρομίου που αδιαφορούν γιά την ασφάλεια, ήταν και πολύ αηδιαστική αυτή η σκέψη, αφού κάποιος πήρε λεφτά από τον κατατρεγμένο "Σύρο" γιά να τον μπάσει σε ένα αεροπλάνο. Δηλαδή κάποιος του μάσησε τις αιματηρές οικονομίες του γιά κάτι που ήταν μάλλον εκ προϊμίου καταδικασμένο. Ο "Σύρος" άκουσε την υπόσχεση να πληρώσει γιά να φτάσει μιά ώρα αρχύτερα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί χωρίς συνοριακούς ελέγχους να περάσει στη Βουλγαρία και να καταλήξει στην όποια Γερμανία ίσως επιθυμούσε. Το κάθαρμα που του τα έφαγε δεν ήξερε ότι θα τον έπιαναν? Δεν μπορούσε να τον βάλει σε ένα τραίνο? Άλλη εξήγηση δεν έχω. Ή δεν θέλω να έχω. Διότι αν το αεροδρόμιο είναι πράγματι αφύλαχτο, τότε η συζήτηση έχει άλλου τύπου σημασία. Και είναι πραγματικά πολύ σοβαρή.
Πριν μετακινηθούμε στη νέα πύλη γιά να πάρουμε το νέο αεροπλάνο γιά τον προορισμό μας (πράγματι η καθυστέρηση ήταν μόνο 80 λεπτών και η Aegean ήταν πολύ οργανωμένη στην αντιμετώπιση του έκτακτου περιστατικού), είδα τον "Σύρο" καθισμένο με συνοδεία ενός υπαλλήλου ασφαλείας του αεροδρομίου και δύο νεαρών αστυνομικών που μόλις έσπευδαν προς το μέρος του. Θά 'ταν δεν θα 'ταν 25 χρονών, ψηλός, πολύ αδύνατος, με φρεσκολουσμένα μακριά καστανά μαλλιά. Όμορφος, σιωπηλός και πολύ τρομαγμένος. Ο άνθρωπος που θα σου άρεσε να βοηθήσεις αν το χρειαζόταν. Κρατούσε ένα ελάχιστο σάκο. Αποσκευές δεν είχε. Ούτε πραγματικές, ούτε μεταφορικές. Κυνηγημένος και μόνος. Ελπίζω κάποιος να τον λυπηθεί. Μάτωσε η καρδιά μου.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 11:07

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση