Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 09:10

Τέλος η "Αγορά χωρίς Μεσάζοντες" και στο Νέο Φάληρο και στα Ταμπούρια και σε όλη την Ελλάδα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lta28Αγαπητές Φίλες, αγαπητοί Φίλοι,

Το οριστικό τέλος των Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες είναι πλέον γεγονός.

Αιφνιδιαστήκαμε; Ίσως. Η τρίμηνη παράταση (μέχρι τέλος Απριλίου) για τη διεξαγωγή των Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες μάς δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι θα βρισκόταν τρόπος για την απρόσκοπτη συνέχιση τους. Ειδικά τώρα, που η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση πλήττουν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας και δεν αφήνουν περιθώρια οικονομικής ανάσας, η λειτουργία τους είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Όμως, η κατάργηση τους είναι οριστική! Ο νέος νόμος (4849/2021) για το υπαίθριο εμπόριο καθρεφτίζει την ικανοποίηση αιτημάτων ιδιωτών-μεγαλομεσαζόντων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπέκυψε στις πιέσεις τους, όπως και στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Οι Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες απέκτησαν μέσα στη δεκάχρονη λειτουργία τους τη δική τους δυναμική και ανέδειξαν ένα εναλλακτικό μοντέλο σχέσεων παραγωγών-καταναλωτών βασισμένο στην αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά. Και αυτό γιατί οι ΑxΜ:

- Δίνουν την ευκαιρία στους ντόπιους παραγωγούς να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους  καταναλωτές σε καλύτερες τιμές και για τις δύο πλευρές.

-  Δίνουν μια βοήθεια στους καταναλωτές να αγοράσουν φθηνότερα ντόπια προϊόντα, ποιητικά εγγυημένα, αφού ελέγχονται συνεχώς αλλά και βρίσκονται στη συνεχή κριτική και αξιολόγηση των καταναλωτών.

- Δίνουν χώρο στην αλληλεγγύη, καθώς μετά το τέλος κάθε δράσης ξεκινά μια άλλη: αυτή της στήριξης των οικονομικά ευάλωτων συνανθρώπων μας. Οι παραγωγοί προσφέρουν ποσοστό από τα προϊόντα τους, τα οποία κατευθύνονται σε όσους/ες τα χρειάζονται. Και δεν είναι λίγοι/ες. Δυστυχώς…

Και όλα αυτά ακυρώνονται με ένα νόμο.

 Για ό,τι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώνουμε.

Mε την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες,

σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία!

Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δημοτικού δικτύου «το Λιμάνι της Αγωνίας»

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 09:17
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση