Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 04:30

Το Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου έδειξε ότι οι Έλληνες διαφέρουν αισθητά από το Μ.Ο των πολιτών της Ε.Ε σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την Ουκρανία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

evrokoinovulioΣτη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα μεγάλη ευρωπαϊκή δημοσκόπηση με ερωτήματα σχετικά με το ουκρανικό, τις κυρώσεις στη Ρωσία και άλλα ζητήματα.

Ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ υπέρ της αντίδρασης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει η ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο», με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλότερα από το ευρωπαϊκό ποσοστό σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη στα 27 κράτη-μέλη μεταξύ 13-20 Απριλίου, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών που απάντησε σ'αυτή την δημοσκόπηση πιστεύει ότι από την έναρξη του πολέμου η ΕΕ έχει επιδείξει αλληλεγγύη (78%, έναντι 66% στην Ελλάδα), ενότητα (62% στην ΕΕ, έναντι 47% στην Ελλάδα) και ταχύτητα (58%, έναντι 45% στην Ελλάδα) στην αντίδρασή της.

Ωστόσο, στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι ή μη είστε με τον τρόπο που η ΕΕ αντέδρασε στον πόλεμο στην Ουκρανία», «πολύ ικανοποιημένοι και μάλλον ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 51% των πολιτών στην ΕΕ, έναντι 29% στην Ελλάδα, ενώ «μάλλον μη ικανοποιημένοι, ή καθόλου ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 43% στην ΕΕ, έναντι 69% στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι ερωτώμενοι Ευρωπαίοι πολίτες (πάνω από 26.000) τάσσονται ευρέως υπέρ της αταλάντευτης στήριξης προς την Ουκρανία και τον λαό της.

Ειδικότερα, περισσότεροι από εννέα στους δέκα (93%) εγκρίνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τον πόλεμο.

Το 88% των Ευρωπαίων επικροτεί την ιδέα της υποδοχής στην ΕΕ ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Το 80% εγκρίνει τη χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία.

Το 66% συμφωνεί ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προσχωρήσει στην ΕΕ όταν είναι έτοιμη, το 71% πιστεύει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και το 89% αισθάνεται συμπάθεια προς τους Ουκρανούς.

Υψηλή στήριξη και στις κυρώσεις

Πολύ υψηλή είναι επίσης η στήριξη για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε συνέχεια της στρατιωτικής της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (80%) εγκρίνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έναντι 54% στην Ελλάδα. Το 79% των Ευρωπαίων, έναντι 52% των Ελλήνων, εγκρίνει τις κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών με στόχο την επιβολή σαφούς οικονομικού και πολιτικού κόστους στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας που είναι υπεύθυνη για την εισβολή.

Επιπλέον, τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (67%), έναντι 40% των Ελλήνων, εγκρίνουν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ το 75% στην ΕΕ, έναντι 63% στην Ελλάδα, θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Θετικοί και στην ενεργειακή απεξάρτηση

Η έρευνα δείχνει επίσης ευρεία υποστήριξη για τις δράσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας με στόχο την εξάλειψη της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με 85% στην ΕΕ, έναντι 71% στην Ελλάδα.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση όσον αφορά τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι έλλειψης για τον επόμενο χειμώνα (86%), όσον αφορά τη λήψη μέτρων από την ΕΕ για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των εμπορευμάτων (85%), καθώς και όσον αφορά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά πιο επείγουσα την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (84%).

Το 90% των Ευρωπαίων και το 95% των Ελλήνων συμφωνεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Το 86% των Ευρωπαίων και το 94% των Ελλήνων δηλώνει ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγοραστική του δύναμη. Τέλος, υπέρ της κοινής αγοράς φυσικού αερίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές, τάσσεται το 85% των πολιτών στην ΕΕ, έναντι 81% στην Ελλάδα.

Πηγή:  iefimerida.gr/ oykrania-ellada

Οι απαντήσεις ανά κράτος της Ε.Ε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε scribd  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 09:55

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση