Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 17:19

Για πολλούς δήμους της Αττικής χτυπάει η καμπάνα σχετικά με το αστικό πράσινο, το θέμα είναι αν μπορούν να την ακούσουν

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

prasino7Τα μηνύματα ότι σε πολλούς δήμους της Αττικής πολλά δεν πάνε καλά με το πράσινό τους όλο και πληθαίνουν. Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστόν στους ενδιαφερόμενους ότι 9 τ.μ πράσινου ανά κάτοικο είναι το όριο που έχει θέσει για τις πόλεις ο ΠΟΥ  και 8 τ.μ που έχει θέσει ως κατώτατο όριο η ελληνική νομοθεσία. Είναι ζήτημα όμως αν ο Μ.Ο του πράσινου στο λεκανοπέδιο φτάνει τα 3 τ.μ ανά κάτοικο και οι λόγοι γι'αυτήν την κακή επίδοση κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την στάση των Δημοτικών Αρχών απέναντι στο πράσινο. 

Και αν όλα τα πολλά προηγούμενα χρόνια το θέμα επαφίετο στην πράσινη συνείδηση ελάχιστων δημοτών και κάποιων δημάρχων που είχαν την άποψη ότι οι χώροι πρασίνου στις πόλεις έχουν θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων τώρα πια το θέμα αυτό πέρασε στην κλίμακα της προστασίας του πλανήτη μιας και συσχετίζεται στενά με τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, στο μέτρο φυσικά που αναλογεί σε κάθε θεσμικό φορέα, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε δημότη.

Και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι ένας από αυτούς τους δήμους που οι επιδόσεις του εδώ και 20 χρόνια στην φροντίδα του πράσινου και στην αύξηση των δένδρων και των θάμνων στην πόλη, κυμαίνεται, κατ'εκτίμηση πολλών που τους ενδιαφέρει το θέμα, γύρω από τη βάση, τόσο ως προς την ποσότητα του πρασίνου όσο και ως προς την ποιότητά του και των χώρων που υπάρχει.

Τα δένδρα λιγοστεύουν διαρκώς, το κόψιμό τους πολλές φορές είναι αδικαιολόγητο και ταυτόχρονα γίνεται με ένα τέτοιο τρόπο που η θέση τους αχρηστεύεται. Όσο για το κλάδεμα όσων δένδρων κλαδεύονται, που συνήθως κάθε χρόνο είναι τα ίδια, αυξάνονται διαρκώς αυτοί που επιμένουν ότι δεν είναι το σωστό. 

Τελευταία σε πολλούς δήμους πυκνώνουν οι αντιδράσεις του κόσμου και με κείμενα και με συγκεντρώσεις για την κατάσταση αυτή. 

Το άρθρο του M.Hulot  Υπερβολικό κλάδεμα δέντρων: Τι επιπτώσεις θα έχει στο μικροκλίμα της Αθήνας;  Πόσον καιρό κάνουν να επανέλθουν; Και τι θα πρέπει να γίνει για να μην ξαναδούμε κουτσουρεμένα δέντρα στην καρδιά της άνοιξης; Τρεις ειδικοί και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων απαντούν σε όλα τα ερωτήματα του M.Hulot.

Στην εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύτηκε το άρθρο. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης Πρασίνου»   που περιλαμβάνει την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τις αντιδράσεις για το κλάδεμα που κατέληξε σε κουτσούρεμα των δέντρων σε αρκετές γειτονιές. Η ανακοίνωση αυτή απαντά πως είναι «γεμάτη αναλήθειες και προσεγγίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας» Η  πρόσφατη ανακοίνωση της διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου  αναφέρει ότι «την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δε γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο».

Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει «προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας Πρασίνου» και ότι η υπηρεσία υποβαθμίζεται σκόπιμα με έλλειψη εργαλείων, σε μέσα ατομικής  προστασίας, σε μηχανολογικό εξοπλισμό σε προσωπικό, με  λάθος ή αχρείαστες εργολαβίες κτλ.

Η Avaaz ξεκίνησε αυτές τις μέρες μία καμπάνια με τον τίτλο  ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ  όπου καταγράφει την κατάσταση στο πράσινο των δήμων και καταθέτει τρεις προτάσεις για το κλάδεμα των δένδρων, ζητώντας από τους αναγνώστες που συμφωνούν να το υπογράψουν.

Τέλος μιας ακόμα αρχή για την προστασία του πράσινου πολίτες είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα 4,2  στην πλατεία Κοτζιά που την στήριξαν εκείνες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που είχαν συνυπογράψει στις 14 Απριλίου την ανακοίνωση για την καταστροφή των αστικών δέντρων ( εδώ )

Ακολουθεί η ανακοίνωση του καλέσματος: Οι διοργανωτές εναντιώνονται στα καταστρεπτικά κλαδέματα και τις κοπές των δέντρων και δηλώνουν ότι στόχος τους είναι “η διαφύλαξη του πρασίνου και των ψηλών δέντρων και η παύση κάθε είδους κακοποίησης, κατακρεούργησης και εκμετάλλευσης τους”. 

 Το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου σχολιάζει πως “η μαζική καρατόμηση και καταστροφή των λιγοστών δέντρων της πόλης για καθαρά οικονομικούς λόγους αλλά και ο εμπαιγμός και η απαξίωση από των Δήμο Αθηναίων προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έκαναν τον γύρο της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες”. “Διαμαρτυρόμαστε για τον εφιάλτη διαρκείας της κακοποίησης των δέντρων στην Αθήνα αλλά και όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022 10:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση