Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 19:07

Ποιος εγώ γενικά με τ'αυτοκίνητα, πιο ειδικά με το νέο Toyta Yaris Cross, και επιδόρπιο οι ιπτάμενες μοτοσικλέτες

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

crossΠρόλογος με διάφορα σχετικά και άλλα άσχετα.

Όπως οι περισσότεροι από όσους έχω συναναστραφεί έτσι κι εγώ έχω διαπιστώσει ότι ευτυχώς πολλά μοτίβα με διατρέχουν. Από όσα πιάνω στην απόχη μου έχω καταλήξει πως σε άλλα θέματα είμαι συντηρητικός, βασικά σ'αυτά που αφορούν την προς τα έξω εικόνα μου, τη τεχνολογία και κάποιες φορές σε σχέσεις που παίζει μια εξάρτηση, σε άλλα το μέτρο του γόνιμου κέντρου δίνει τον τόνο, να όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τα υλικά αγαθά και το κύρος και σε άλλα ένας εξτρεμισμός με παίρνει και με ξεσηκώνει, όταν ας πούμε γουστάρω ελεύθερη και πλούσια ζωή που στην ηλικία μου πια κάτι τέτοιο κατά κύριο λόγο παίζει στη φαντασία μου. Να πω επίσης πως αυτό της ελεύθερης και πλούσιας σε όλα της ζωής το θέλω για όλους και ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση από μένα.

Είναι θαρρώ αυτονόητο πως μέσα στις δίνες της ζωής εμφανίζονται και πολλά ασταθή υβρίδια προπάντων στις καταστάσεις με εντάσεις όπου χρειάζεται να ρισκάρω. Θέλω πάντως να πιστεύω ότι σε όλα τα μοτίβα μου εξακολουθούν να διαπλέκονται οι βασικές μου οι αρχές, όσες τουλάχιστον απ'αυτές είναι ακόμα ζωντανές. Από αυτές που έχουν να κάνουν με δρώμενα εντός της κοινωνίας και που ενίοτε ανθίζουν και στις προσωπικές μου σχέσεις η δικαιοσύνη και η δημοκρατικότητα έχουν μία προτεραιότητα και εδώ και καιρό έχω συμπεράνει ότι έχουν τις ρίζες τους στο ασυνείδητό του.

Τέλος να σημειώσω ότι άλλα ζητήματα τα περνάω από κόσκινο, άλλα τα περνάω στο ντούκου κι άλλα εύκολα τα ξεπετάω. Πάντα όλες οι επιλογές μου είναι σε συνάρτηση με τη γενικότερη φάση που περνάω και όπως σχεδόν όλοι έτσι κι εγώ  κινούμαι στο ευρύ φάσμα ανάμεσα στην ασφάλεια της επιβίωσης και της ελευθερίας που υπόσχεται το παραπέρα του ευ ζην. Προφανώς το φεγγάρι μου έχει και τη σκοτεινή πλευρά του που γι' αυτή με κάποια άλλη αφορμή θα προσπαθήσω να μιλήσω, ίσως όταν θα μπω στη διαδικασία να πουλήσω.

Ένα θέμα, ανάμεσα στα χιλιάδες που πρέπει να αποφασίζουν οι καταναλωτές του δυτικού κόσμου είναι κι αυτό που έχει να κάνει με την επιλογή των αυτοκινήτων τους. Και πιο ειδικά εκείνοι, όπως εγώ, που από κάθε άποψη και για κανένα λόγο δεν προέκυψε μια τρέλα με τα αυτοκίνητα, πως διαμορφώνουμε άραγε τις συνειδητές επιλογές μας; Το πιο συνηθισμένο όταν σχεδιάζουμε να αγοράσουμε αμάξι είναι να ακούμε γνώμες φίλων και γνωστών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ένα κόλλημα σ' αυτό το θέμα. Παρατηρούμε επίσης τι έχει πέραση στον περίγυρό μας σκεφτόμαστε τους λόγους, διαβάζουμε και ρωτάμε, συζητάμε με εργαζόμενους στο συνεργείο που εμπιστευόμαστε και εν τέλει κάπου καταλήγουμε, όχι πάντως εντελώς λογικά και βάσει ακαταμάχητων επιχειρημάτων. Στην τελική ποιο πολύ είναι θέμα μιας προδιάθεσης και του αδιαφανούς γούστου μας. Ναι, πάντα και του ποσού που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε.  

Πιστεύω ότι ως μετρημένος μικρομεσαίος που είμαι από ένα σημείο και μετά κούμπωσα σε κάποια εποχή να μου αρέσουν τα αυτοκίνητητα της Toyta, αυτά τα αξιόπιστα σύμβολα της ασφάλειας και της αντοχής όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον οι χρήστες τους και οι διαφημιστές τους. Έτσι από τα τρία αμάξια που αγόρασα στη ζωή μου, τα δύο ήταν Τoyta, το ένα της σειράς Starlet και το άλλο της σειράς Yaris και ως σήμερα εξακολουθώ πιο πολύ να είμαι ευχαριστημένος. 

Αραιά και που και μάλλον από ξαφνική παρόρμηση της στιγμής, διαβάζω και τώρα που δεν σκοπεύω να αγοράσω νέο γιώτα χι κάποιες κριτικές παρουσιάσεις νέων μοντέλων. Και μία που διάβασα πρόσφατα ήταν για το Toyta Yaris Cross. Μιλάμε για ένα αμάξι βενζινοκίνητο και ηλεκτροκίνητο. Η αλήθεια είναι ότι αβίαστα μου γεννήθηκε η επιθυμία να το αγοράσω. Μια επιθυμία που εύκολα όμως θα την ξεριζώσω. Και διότι ειδικές ανάγκες μετακίνησης στην ηλικία μου δεν έχω για να θέλω να το αγοράσω, ούτε επίσης μου περισσεύει και το ποσόν που απαιτείται. Αλλά ακόμα και να μου περίσσευε δε θα το αποφάσιζα στις αβέβαιες καταστάσεις που ζούμε. Αυτά σε συνδυασμό με το ότι αυτό που μ'αρέσει πια είναι να μετακινούμε στα πέριξ περπατώντας, άντε και στις λίγο πιο μακρινές αποστάσεις με το αρχαίο παπάκι μου, ξέρετε από εκείνα τα αθάνατα που κυκλοφόρησε η Honda τη δεκαετία του '80.

Πατώντας  www.efsyn.gr/aytokinito   θα εμφανιστεί η παρουσίαση αυτού του μοντέλου από τον Διονύση Λιβέρη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών με τον τίτλο "Προσόντα για πρωταθλητισμό". Το άρθρο ξεκινάει ως εξής:  Η B-SUV εκδοχή του δημοφιλούς μοντέλου της Toyota, μιας μάρκας που γνωρίζει καλά

και την υβριδική τεχνολογία.

Πολύ λογικά το σκέφτηκαν στην Toyota. Το Yaris έχει και τη SUV έκδοσή του, η οποία μάλιστα είναι και υβριδική και κατά περίπτωση και τετρακίνητη. Το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια, 6.992 αυτοκίνητα το 2019, 4.531 το 2020 και 4.783 πέρυσι, έχει στη νέα γενιά του μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Ολα αυτά στη δημοφιλή κατηγορία των B-SUVs.

iptameni-motosykletaΕπ'ευκαιρίας της αναφοράς σε τροχοφόρα ας πω και κάτι για την εξέλιξη στο τομέα των ιπτάμενων. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως στο πεδίο της μοτοσικλέτας τα πράματα αν και άργησαν να ξεκινήσουν τώρα οι παραγωγοί της έχουν επιταχύνει και όλο και εμφανίζονται νέα πιο βελτιωμένα μοντέλα. Ακούγεται πως το νέο Speeder βρίσκεται μια ανάσα από το να αρχίζει να διατίθεται στην αγορά και μάλιστα οι κατασκευστές του ισχυρίζονται ότι δεν θα χρειάζεται ο οδηγός τους να έχει άδεια πιλότου, θα'χει όμως τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης. 

Οι τελευταίες πληροφορίες από την αμερικανική εταιρεία Jetpack Aviation λένε ότι κατασκεύασε και ξεκίνησε τις δοκιμές ενός επαναστατικού σε σχεδιασμό και τεχνολογία νέου ιπτάμενου δίκυκλου και ισχυρίζεται ότι μπορεί να ίπταται σε  ύψος 4500 μέτρα να αναπτύσει ταχύτητα 460 χιλ. την ώρα και να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. 

Να πω τέλος πως αν και από όλα τα μέσα μεταφοράς πιο πολύ μ'αρέσει ο σιδηρόδρομος, ιδιαίτερα ο αργοκίνητος, άντε και κάποιες φορές να οδηγώ βράδια στο άγνωστο σε άδειες λεωφόρους και πάντα με παρέα να ακούμε τραγούδια, δεν ξέρω γιατί άραγε θα'θελα να ζω όταν οι ιπτάμενες μοτοσικλέτες θα είναι κοινός τόπος στην ζωή ανθρώπων όπως η δική μου.

Πατώντας  efsyn.gr  θα εμφανιστεί ένα ρεπορτάζ του Δημήτρη Φαναριώτη για το τελευταίο Speeder.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 19:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση