Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022 09:24

Ημέρα της Γης 2022: Η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle στην κλιματική αλλαγή

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

doodleΗ Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια.

 Στα τέσσερα doodle της η Google, χρησιμοποιώντας πραγματικές εικόνες time-lapse από το Google Earth Timelapse και άλλες πηγές, δείχνουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες στον πλανήτη μας. Στο συγκεκριμένο που επιλέξαμε φαίνεται η υποχώρηση παγετώνων στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία μεταξύ Δεκεμβρίου 1986 και 2020.

Ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής σχεδιάζουν κύμα διαδηλώσεων σήμερα, Ημέρα της Γης, με αιτήματα όπως η άμεση παύση των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου και αερίου και η διακοπή της κατασκευής υποδομών ορυκτών καυσίμων.

Στην Ευρώπη, ακτιβιστές στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία, τις Βρυξέλες και άλλες πόλεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις έξω από κτίρια της γερμανικής κυβέρνησης και πρεσβειών, όπου θα μοιράσουν ρούβλια πιτσιλισμένα με κόκκινη μπόγια, που θα συμβολίζουν το αίμα που έχει βάψει ένα νόμισμα που, κατά τους ίδιους, τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες που θα είχε στις οικονομίες τους.

Κλιματική αλλαγή: Με εξαφάνιση απειλούνται εκατομμύρια είδη εντόμων σύμφωνα με νέα έρευνα  Νέα έρευνα του Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα και την Περιβαλλοντική Έρευνα του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τους αριθμούς των εντόμων που «καταρρέουν» διεθνώς. Κλιματική αλλαγή και απώλεια οικοτόπων: οι δύο βασικοί παράγοντες πίσω από την «κατάρρευση». 

«Τα έντομα είναι κρίσιμα για το μέλλον του πλανήτη μας», συνεχίζουν στο άρθρο τους οι συντάκτες του Conversation. «Βοηθούν στο να κρατηθούν υπό έλεγχο τα είδη των παρασίτων και στο να διασπαστεί το νεκρό υλικό για την απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών στο έδαφος. Τα ιπτάμενα έντομα λειτουργούν επίσης ως βασικοί επικονιαστές για πολλές σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, μπαχαρικών και – για τους λάτρεις της σοκολάτας – του κακάο.»

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022 09:47

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση