Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 19:00

Τα έσοδα δύο μουσικών εκδηλώσεων υπέρ της Ουκρανίας, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και ένα καλό νέο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kavakos-site-1400x788 1Μία συναυλία και μία τηλεοπτική παραγωγή έγιναν πρόσφατα στην χώρα μας με στόχο την ενίσχυση των Ουκρανών. Η τηλεοπτική εκπομπή με τον τίτλο "Ένα τραγούδι για την Ουκρανία" έγινε μετά  από πρόταση του Διονύση Σαββόπουλου (  εδώ το μήνυμά του  ) και του Σταύρου Δρογώση που έγινε δεκτή από τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη στην καλή εκπομπή τους στην ΕΡΤ1 "Μουσικό κουτί". H εκπομπή μάζεψε από προσφορές 363.000 ευρώ, που δόθηκαν στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και την παρακολούθησε ένα πολυπληθές κοινό τόσο στην τηλεόραση όσο και στο youtube. 

 Η συναυλία έγινε στις 14 Απριλίου με πρωτοβουλία του διεθνούς φήμης βιολιστή Λεωνίδα Καβάκου στο Μεγάρου Μουσικής και σε συνεργασία με τους Ηλία Λιβιεράτο (βιόλα), Τιμόθεος Γαβριηλίδη, Πετρίν (βιολοντσέλο) και Βασίλης Βαρβαρέσος, ο πιο γνωστός και καταξιωμένος από τους τρεις (πιάνο). Ερμήνευσαν Μπραμς και έφερε 90.000 ευρώ που θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Εάν μιλήσει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, η «ελπίδα, η ομορφιά της ζωής και η αγάπη», όπως ενωτικά μίλησε ο Λ. Καβάκος, ανέβλυσαν, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει ο Μπραμς…

Εάν μιλήσουν τα χειροκροτήματα, πραγματικά και νοητά, πρόκειται για αποθέωση. Ο Λεωνίδας Καβάκος επικεφαλής του κουαρτέτου, που, όπως είπε ο ίδιος παρουσιάζοντάς το, «επιβεβαιώνουν το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα», εισέπραξε και εισέπραξαν χειροκρότημα εκκωφαντικό, από όρθιους θεατές. Όπως έγραψαν αυτοί που την παρακολούθησαν μέσα στην αίθουσα δημιουργήθηκε μία κοινότητα συναισθημάτων, με γενναιοδωρία, αφιλοκέρδεια, σύμπλευση σε έναν σκοπό. 

Τι έλειπε από τη βραδιά; Η ΚΟΑ και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, που, η κάθε μία χωριστά, αρνήθηκαν να συμπράξουν σε μια συναυλία για την Ουκρανία, δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Λεωνίδα Καβάκου με δικαιολογίες εντελώς προσχηματικές.

Το καλό νέο που φανερώνει την ωριμότητα που μπορεί να οδηγεί η αυτοκριτική, ακούστηκε στη μέση της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στις 15.4 από κοινού ο Λεωνίδας Καβάκος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και που τίποτα δεν θύμιζε το ψυχροπολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί ανακοίνωσαν ότι στις 4 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα δώσουν μια συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν υπέρ των παιδιών προσφύγων για την Ουκρανία πολλά από τα οποία είναι ασυνόδευτα.

Ο Λεωνίδας Καβάκος ανάμεσα στα άλλα δήλαωσε πως «είμαι πολύ ικανοποιημένος που δόθηκαν τα έσοδα από τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας στον Πειραιά, για το σκοπό της ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Αυτή η χειρονομία αποτελεί για εμένα ζήτημα ουσίας. Δεν μπορώ ωστόσο να μην παραδεχθώ πως λυπήθηκα που δεν παίξαμε μαζί την Πέμπτη που μας πέρασε στο Μέγαρο. Αλλά η ουσία είναι πάνω από κάθε ανθρώπινο εγωισμό. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, ότι δεν το έκανε με τον Καβάκο. Σημασία έχει έχει ότι το έκανε και έδωσε το σωστό στίγμα στην κοινωνία. Δε με ενδιαφέρει μία συγνώμη, με ενδιαφέρει η ουσία. Εχει τελειώσει για μένα το θέμα λοιπόν”.

Πάντα τέτοια και ακόμα καλύτερα που τα έχει ανάγκη η χώρα που όπως δείχνουν τα γκάλοπ το 35% των κατοίκων της δεν εγκρίνει μεν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά τη δικαιολογεί, την κατανοεί. Το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε με αυτήν τη θέση μετά το 41% στην Ουγγαρία του Όρμπαν σε αντίθεση με το χαμηλότερο που εμφανίζεται στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία όπου αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 4% , και ακολουθούν η Αγγλία και η Ολλανδία με ποσοστό στο 9% και η Ισπανία με 10%. Όλα αυτά πάντως ήχουν σαν ένα μεγάλο τίποτα μπροστά στις αληθινές μάχες που συνεχίζονται. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Ζελένσκι ήδη ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου με τους Ρώσους να επιτίθενται με όλες τους τις δυνάμεις με στόχο την κατάκτηση της ανατολικής Ουκρανίας και να συνεχίζουν απτόητοι τις δολοφονίες αμάχων.

Άγης Τερζίδης: «Θα χρειαστεί μια δεκαετία για ανάταξη των δομών υγείας στην Ουκρανία»  . Ο Άγις Τερζίδης παιδίατρος και γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών του Κόσμου, συμμετείχε στην αποστολή της οργάνωσης, που βρέθηκε στο Σιρέτ της Ρουμανίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, από τις αρχές Μαρτίου. Ο ίδιος πήγε εκεί δύο φορές, 15-22 Μαρτίου και 4-12 Απριλίου, όπου στις κινητές μονάδες περιθάλπονται οι άνθρωποι που περνούν τα σύνορα εγκαταλείποντας την εμπόλεμη πατρίδα τους. Παράλληλα, οι Γιατροί του Κόσμου έκαναν αυτοψίες σε ουκρανικές πόλεις κοντά στα σύνορα, ήρθαν σε επαφή με τους ντόπιους γιατρούς και παρέδωσαν ιατρική βοήθεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 20:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση