Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 10:49

7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μία συζήτηση μεταξύ της διευθύντριας της Στέγης και του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου για την έννοια της επένδυσης στην τέχνη σήμερα [video]

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

δελφιΤο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον φυσικό χώρο του, έπειτα από δύο χρόνια ψηφιακής και υβριδικής διοργάνωσης. Από τις 6 έως τις 9 Απριλίου, οι Δελφοί υποδέχθηκαν πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και κορυφαίους εμπειρογνώμονες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

Το Ίδρυμα Ωνάση συμμετείχε για ακόμη μία χρονιά στο διεθνές φόρουμ, ως Strategic Content Partner, ανοίγοντας συζητήσεις για τα σημαντικά θέματα του «εδώ και τώρα»: το μέλλον της ελληνικής Ναυτιλίας, τη “risk-free” επένδυση στην Τέχνη και τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας. Οι βασικοί θεματικοί πυλώνες της φετινής διοργάνωσης ήταν η παγκόσμια ασφάλεια και οικονομία, η κλιματική αλλαγή, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οικονομικός μετασχηματισμός που φέρνει η τεχνολογία και, τέλος, η ανάκαμψη της Ελλάδας, των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Πώς ορίζεται η έννοια της επένδυσης και ποιο είναι το πραγματικό κέρδος της; Αξίζει να επενδύει κανείς στην έννοια της απόλαυσης; Τι σχέση έχει το ευ ζην με τα passion investments και, τελικά, η τέχνη αποτελεί το ελιξίριο της νεότητας; Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, συνομίλησε με τον επιχειρηματία, συλλέκτη και ιδρυτή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Δάκη Ιωάννου, για την επένδυση στην τέχνη σήμερα, έχοντας στόχο να αποδείξουν ότι πρόκειται για ένα είδος επένδυσης που δεν επιφυλάσσει κανένα ρίσκο.

Με μία φράση του Αμερικανού επιχειρηματία και επενδυτή Warren Buffett, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου εξήγησε ότι «το ρίσκο έρχεται όταν δεν ξέρεις τι κάνεις. Στην τέχνη, όμως, ξέρεις τι κάνεις. Και όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν παίρνεις κανένα ρίσκο». Μάλιστα, τόνισε ότι «το Ίδρυμα Ωνάση επενδύει στον πολιτισμό όχι μόνο για να υπάρξουν κοινωνίες με πιο ανοιχτό μυαλό, αλλά και με κίνητρο την ίδια την απόλαυση». Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη του οργανισμού. Ο Δάκης Ιωάννου ανέφερε ότι «το πραγματικό κέρδος της τέχνης έχει να κάνει με το πώς αυτή σε αλλάζει σαν άνθρωπο», ενώ παράλληλα μίλησε για τη διαφορά του κέρδους και της αξίας (price vs value), με την παραδοχή ότι «για έναν συλλέκτη, το κέρδος είναι μια πολύ σχετική και δευτερεύουσα έννοια».

 ΟΜΙΛΗΤΕΣ Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση Δάκης Ιωάννου, Ιδρυτής και Πρόεδρος Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 11:00

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση