Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 18:54

Απέλασε 12 Ρώσους διπλωμάτες το υπουργείο Εξωτερικών, τι απαντά η ρωσική πρεσβεία - Τσουνάμι απελάσεων σε πολλές χώρες της Ε.Ε

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

rosiaΑνεπιθύμητα κηρύχθηκαν 12 μέλη Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας στη χώρα μας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae). Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

 

 Αμεση αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για την απέλαση ρώσων διπλωματών: H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

» Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.

Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Αλλαγή στάσης
H Ελλάδα ενώ στην αρχή αρνήθηκε να προχωρήσει σε απελάσεις όπως της ζητήθηκαν από αμερικανό παράγοντα, άλλαξε στάση και προχώρησε σε απελάσεις. Πού οφείλεται αυτό; Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πρόσφατη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών από Γερμανία (40) και Γαλλία (30), μετά την αποκάλυψη των ρωσικών θηριωδιών στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

Η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι όφειλε να εναρμονιστεί με τις ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ και για τον λόγο αυτό προχώρησε σήμερα στις αρμόζουσες ενέργειες. Από τους 12 που απελάθηκαν υπάρχουν αρκετοί υψηλόβαθμοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, Βλαντίμηρ Μαϊστρένκο.

Κάποιοι εξ’ αυτών που απελάθηκαν βρίσκονταν στο «μάτι» των αρχών ασφαλείας για δραστηριότητες που «δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική». Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν απελαθεί δύο Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος σε άλλους δύο, εξ αφορμής πληροφοριών για ανάμειξή τους σε δραστηριότητες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Άλλες απελάσεις

Συνολικά πάνω από 200 Ρώσοι διπλώματες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετά την οργή που προκλήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο για τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

Ανάμεσα σ'αυτές είναι η Δανία που ανακοίνωσε χθες ότι απελαύνει 15 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία, η Ιταλία με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες για λόγους εθνικής ασφάλειας, η Σουηδία προχωρά στην απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών οι οποίοι δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Αν Λίντε, η Λιθουανία που προχωρά στην απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή στη χώρα και η Ρουμανία που προχωρά σε απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών. 

Τέλος και η Πορτογαλία θα απελάσει 10 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας την αντίδραση άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα υπό διερεύνηση "εγκλήματα πολέμου" από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Κανείς από τους υπαλλήλους που απελαύνονται δεν είναι διπλωμάτης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

"Η πορτογαλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με σθένος και αποφασιστικότητα τη ρωσική επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας", υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

Tι κρυβεται πίσω από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα;  της Βασιλικής Σιούτης

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 11:38
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση