Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 18:03

Ηχηρή παραίτηση με καταγγελίες του Θωμά Σίδερη από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sideris2Σ.Δ: Ως αρχή και επί του συγκεκριμένου. Ο κάθε δημοσιογράφος το καλύτερο, με κριτήριο την υψηλού επιπέδου δημοσιογραφία, είναι να εκφράζει ελεύθερα τις θέσεις του στο ΜΜΕ που εργάζεται, ανεξαρτησία γνώμης το λέμε αυτό, προπάντων αν το Μέσον είναι δημόσιο που το πληρώνουν όλοι οι πολίτες. Αυτό νομίζω ότι έπραξε και ο συνδημότης μας Θωμάς Σίδερης στην ΕΡΤ.

Οι ακροατές επίσης έχουν το δικαίωμα να κρίνουν ευπρεπώς και με επιχειρήματα τις εκπομπές των δημοσιογράφων, αν φυσικά επιθυμούν να προκύπτουν ουσιαστικές συζητήσεις.

Η διοίκηση του Μέσου το περισσότερο που μπορεί να πράττει σε ειδικές περιπτώσεις είναι να συζητά με εκείνους τους εργαζόμενους που θεωρεί ότι παραβιάζουν κάποιους από τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του και να παραπέμπει στο αρμόδιο διοικητικό όργανο τους παραβάτες.

Η διοίκηση της ΕΡΤ και σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Θωμάς Σίδερης έκανε χοντρό φάουλ. Ποιο; Να πιέσει το δημσιογράφο της ΕΡΤ προσπαθώντας έτσι να περάσει την γνώμη της και κατά βάθος τη θέση της κυβέρνησης για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Λάθος, και όχι μόνο θα πρέπει η διοίκηση να ζητήσει συγγνώμη από τον δημοσιογράφο Θ.Σίδερη και να μην κάνει αποδεκτή την παραίτησή του, αλλά να διερευνήσει την καταγγελία του σχετικά με τις πιέσεις που δέχτηκε.

Να προσθέσω τέλος πως είμαι ένας από αυτούς τους Έλληνες που υποστηρίζουν εκείνους τους Ουκρανούς που υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους πολεμούν τους κατακτητές Ρώσους. Είμαι επίσης και με εκείνους τους Ρώσους που είναι ενάντια της εισβολής σε ξένη χώρα που αποφάσισε το αυταρχικό καθεστώτος Πούτιν και ως εκ τούτου αγωνίζονται και για την ειρήνη στην περιοχή τους και για τη δημοκρατία στην χώρα τους.

Με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο, ο Θωμάς Σίδερης υπέβαλε την παραίτησή του από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, καταγγέλλοντας άσκηση ψυχολογικής βίας και προληπτικό έλεγχο από τον Αρη Τόλιο (τον διευθυντή του Πρώτου Προγράμματος).

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση παραίτησης συνέβαλε καταλυτικά και το γεγονός ότι ο Χρήστος Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι θα έχει καλεσμένο στην εκπομπή του τον δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ Ηλία Κανέλλη, ο οποίος πριν από λίγο καιρό επιτέθηκε χυδαία στον Θ. Σίδερη, μέσω των social media.

Η επιστολή παραίτησης του Θ. Σίδερη προς τον Γ. Γαμπρίτσο

Αξιότιμε κύριε διευθύνοντα,

Καταρχάς θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου γιατί μόλις χθες (1/4/2022), λίγο πριν την έναρξη της ζωντανής εκπομπής μου στο Πρώτο Πρόγραμμα, πληροφορήθηκα ότι τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στις 10:35, θα είναι καλεσμένος στο ραδιόφωνο, στην εκπομπή του Χρ. Μιχαηλίδη, ο άνθρωπος που μόλις πριν 20 ημέρες πριν με χαρακτήρισε δημόσια «παλιάνθρωπο», «μισάνθρωπο», «ανδρείκελο του Πούτιν» και «εχθρό της Δύσης», πυροδοτώντας στη συνέχεια, μαζί με άλλους, ένα κύμα ύβρεων και απειλών στο πρόσωπό μου, καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική και επιστημονική μου επάρκεια. Ο άνθρωπος που υβρίζοντας εμένα, στην ουσία υβρίζει την ΕΡΤ (δείτε το επισυναπτόμενο screenshot). Επίσης, το ότι θα είναι καλεσμένος του Πρώτου Προγράμματος ο συγκεκριμένος υβριστής τελεί υπό την πλήρη γνώση της διεύθυνσης, αφού έχοντας υλοποιήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ενημερωτικές εκπομπές πρωινής ζώνης, γνωρίζω πολύ καλά τη διαδικασία επιλογής καλεσμένων και της τελικής έγκρισής τους από τη διεύθυνση του ραδιοσταθμού.

Μόλις χθες το πρωί (1/4/2022), επικοινώνησε μαζί μου υπαστυνόμος από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να με πληροφορήσει ότι κατ’ εντολή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ύστερα από αίτημα του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, καλείται να διερευνήσει το πλαίσιο ύβρεων και απειλών που δέχθηκα μετά τη μετάδοση του ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το λεγόμενο Τάγμα Αζόφ.

Κύρια διευθύνοντα,

Με την παρούσα επιστολή σάς υποβάλω παράλληλα από σήμερα την παραίτησή μου από το Πρώτο Πρόγραμμα και σταματώ άμεσα την παραγωγή κάθε πρωτότυπου περιεχομένου και ερευνητικού και τεκμηριωτικού υλικού. Ειλικρινά, όσο και αν προσπαθώ, μου είναι αδύνατο να συνυπάρχω στον ίδιο ραδιοφωνικό αέρα με τους υβριστές της ΕΡΤ. Οι συγκεκριμένες πρακτικές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το αξιακό και ηθικό μου πλαίσιο, με την εν γένει ατομική μου συγκρότηση και την επιστημονική μου ιδιότητα. Στην ουσία, και ύστερα από την ψυχολογική βία που μου ασκήθηκε, εξωθούμαι σε παραίτηση.

Στην ΕΡΤ βρίσκομαι γιατί την αγαπώ και αυτό το γνωρίζουν άπαντες στον φορέα. Μου καθόρισε ως παιδί εν μέρει την κουλτούρα μου και την παιδεία μου και με έμαθε να κάνω τα ταξίδια του μυαλού μου, κινηματογραφικές εικόνες, και τις σκέψεις μου, ραδιοφωνικό λόγο.

Επίσης, σε συνέχεια της επιστολής που σας απέστειλα στις 31/3/2022, θα ήθελα επιπροσθέτως να δηλώσω ότι:

Η επιστολή προς εσάς συντάχθηκε κάτω από το άχθος της ψυχολογικής βίας που μου άσκησε η διεύθυνση του Πρώτου Προγράμματος (έλαβα τουλάχιστον 9 τηλεφωνικές κλήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ωρών) προκειμένου να σας παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν και με συγκεκριμένο λεκτικό περιεχόμενο. Ήδη όμως και πριν τη σύνταξη της επιστολής, είχα επικοινωνήσει με την κα Δρανίδου και της είχα αναφέρει τηλεφωνικώς την αφόρητη ψυχολογική πίεση που δεχόμουν από τη διεύθυνση του Πρώτου Προγράμματος.

Η διεύθυνση του Πρώτου Προγράμματος μου άσκησε ψυχολογική βία μετά τη μετάδοση του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για το λεγόμενο Τάγμα Αζόφ και όχι μόνο δεν με υποστήριξε στις επιθέσεις που δεχόμουν αλλά ήταν ιδιαίτερα επικριτική, όπως αποτυπώνεται και στο sms που μου απέστειλε.

Η διεύθυνση του Πρώτου Προγράμματος μου άσκησε ψυχολογική βία και προληπτικό έλεγχο όσον αφορά στον σχεδιασμό και μετάδοση του επόμενου ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, επιμένοντας να υλοποιήσω το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το ρωσικό τάγμα Βάγκνερ, προκειμένου να «ισορροπήσει» η κατάσταση και να αμβλυνθούν οι όποιες εντυπώσεις.

Θα παρακαλούσα λοιπόν στην απάντηση της ΕΡΤ προς το IPI να αποτυπωθεί με ευκρίνεια η ψυχολογική βία και ο προληπτικός έλεγχος που μου ασκήθηκε τόσο πριν όσο και μετά τη μετάδοση του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ της 12ης Μαρτίου 2022.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για την υποστήριξή σας προς το πρόσωπό μου και, κυρίως, όσον αφορά στο έργο μου στην ΕΡΤ, υποστήριξη που μπορεί να μην αποτυπώνεται δημόσια αλλά στην εσωτερική αλληλογραφία, ωστόσο την εκλαμβάνω ως ειλικρινή.

Σας ενημερώνω ότι η συγκεκριμένη επιστολή θα κοινοποιηθεί στις δημοσιογραφικές ενώσεις, στην ΠΟΕΣΥ, στην ΠΟΣΠΕΡΤ, στο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και στο Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Νέας Υόρκης, στο οποίο είμαι επίσημο μέλος από 30/3/2022.

Επίσης, σας ενημερώνω ότι για λόγους σεβασμού στους ακροατές της ΕΡΤ και τους καλεσμένους των εκπομπών μας, η σημερινή «Αφύλαχτη Διάβαση» και το 4ο επεισόδιο του θεματικού κύκλου για τους πρόσφυγες και το ρεμπέτικο (8/4/2022), θα μεταδοθούν κανονικά.

Με εκτίμηση

Θωμάς Σίδερης
Δημιουργός Ντοκιμαντέρ/Υποψήφιος Διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας

Το χρονικό:

Ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης απάντησε στην επίθεση που του έγινε τις τελευταίες μέρες, δηλώνοντας πως η δική του κόκκινη γραμμή είναι ο ναζισμός και τα δεινά του πολέμου, ενώ τόνισε για το ντοκιμαντέρ του πως “στηρίχθηκε αποκλειστικά στην έκθεση του ΟΗΕ και σε εκθέσεις κορυφαίων δικτύων ενημέρωσης της Δύσης και αφορούσε μόνο σε μια έκφανση: στη δράση του Τάγματος Αζόφ, θέτοντας εξαρχής το ερευνητικό ερώτημα: έχει ή δεν έχει το συγκεκριμένο Τάγμα ναζιστικές καταβολές”.

«Ούτε θα φοβηθώ, ούτε θα κλάψω, ούτε τίποτα» έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος.

Μία από τις αντιδράσεις στο ντοκιμαντέρ, ήταν αυτή του δημοσιογράφου Ηλία Κανέλλη σε ανάρτηση του:

«Έχω υποσχεθεί να μην ακούω ελληνικό ραδιόφωνο, αλλά μερικές φορές δεν γίνεται να το γλιτώσω. Δουλεύοντας αυτές τις μέρες εντατικά, άκουγα και κρατικό ραδιόφωνο. Στην ΕΡΤ στο πρώτο πρόγραμμα χθες το μεσημέρι, επί 1 ώρα ένας δημοσιογράφος ανδρείκελο του Πούτιν, είχε «αφιέρωμα» και εξηγούσε -μόνο- πόσο κακό είναι το «τάγμα Αζόφ» στην Ουκρανία. Θεώρησε σκόπιμο εν μέσω της φονικής εισβολής της Ρωσίας για να διαλύσει την Ουκρανία και τους βομβαρδισμούς αμάχων και παιδιών, να αναπαραγάγει την ιδεολογική αιχμή της προπαγάνδας του Πούτιν, δηλαδή να μεγιστοποιήσει μια παρανυχίδα.

Αν το ακούγατε θα νομίζατε ότι οι φασίστες στην Ουκρανία συγκυβερνούν με τον Ζελένσκι. Ούτε μια αναφορά ότι στις εκλογές οι φασίστες πήραν μόνο 2%. Για αυτό το 2% ο δημοσιογράφος ανδρείκελο αφιέρωσε 1 ώρα αμαυρώνοντας τον αγώνα του Ουκρανικού λαού υπέρ βωμών και εστιών. Και εννοείται βέβαια πως δεν έκανε καμία αναφορά που να καταδικάζει ευθέως την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Εχθρός της Δύσης Απάνθρωπος και Παλιάνθρωπος!

ΥΓ. Ανάλογες ανοησίες, από ολοφανερη βλακεία όμως κι όχι από πηχτη συμπάθεια στο καθεστως του παλιάνθρωπου Πούτιν, έχει και μια "έντεχνη" εκφωνήτρια μουσικού ραδιοφωνου, όταν σουρουπώνει - στον Δίεση. Ήμουν σε ξένο αμάξι και το εφαγα όλο στη μάπα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 07:31
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση