Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 17:49

Με τον τροβαδούρο Γιώργο Ιακώβου στη λαϊκή της Δραπετσώνας κι ένα δωράκι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

iakonuΌπως κάθε Τετάρτη έτσι και χθες  ξεκίνησες για να πας στη λαϊκή για ψώνια και αν δεν τρέχει κάτι σοβαρό που να σε απασχολεί είσαι συγκεντρωμένος σ'αυτήν την δράση. Οι λαϊκές γενικώς, όπως και τα παζάρια, φέρνουν έναν αέρα παλιό από εκείνες τις εποχές όπου οι άνθρωποι ήταν δεμένοι περισσότερο με τη φύση. Κάτω από τον ήλιο, τα σύννεφα ή τη βροχή, πωλητές και αγοραστές έχουν μία πιο φυσική σχέση, πιο χύμα και άνετη από ότι αυτή του σούπερ μάρκετ. Στις λαϊκές τα χρώματα, οι προσωπικοί ρυθμοί και οι φωνές είναι στοιχεία που συνεισφέρουν στην εξωστρέφειά σου και αυτό σε φέρνει πιο κοντά με τους άλλους. 

Στη λαϊκή είναι εμπειρία το να συγκρίνεις ποιότητες και τιμές, να διαλέγεις όσα προϊόντα έχεις σχεδιάσει να αγοράσεις, πιάνοντάς τα με τα χέρια σου αρκετές φορές και στο τέλος και αν θεωρείς τις αποδείξεις απαραίτητες για το κοινό καλό να τις ζητάς από όσους πωλητές δεν τις κόβουν από μόνοι τους. Το σίγουρο είναι ότι και στις λαϊκές οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα αυτόν τον καιρό. 

 Πλησιάζοντας χθες έφτασε στα αυτιά σου κι από κει κατηφόρισε στα ενδότερα  ένα τραγούδι του Θ.Παπακωνσταντίνου και μετά βρέθηκες μπροστά σε ένα τύπο πίσω από ένα μικρόφωνο και με μια κιθάρα που το τραγουδούσε. Και βεβαίως ήταν το τραγούδι ο πανάρχαιος εκείνος μάγος που σε έστειλε ατελώνιστο για πεντέξι δευτερόλεπτα σε ένα άλλο χώρο και χρόνο, εκεί όπου άνθρωποι με πάθη, που ενίοτε γίνεσαι κι εσύ ένα μ'αυτούς, παλεύουν δίνοντάς τα όλα για να ξεπεράσουν ορατά κι αόρατα εμπόδια, άλλα μέσα τους κι άλλα έξω τους. Άνθρωποι που ενίοτε επιθυμούν να κεντήσουν με τα όνειρά τους την πραγματικότητα και να βιώσουν τη ζωή άλλοτε στις τέσσερις θερμοκηπιακές πια εποχές του έρωτα κι άλλοτε σε ένα εκ βαθέων αλισβερίσι με άλλους συνταξιδιώτες που αλλού πατούν κι αλλού βρίσκονται. 

Ο τύπος απτόητος συνέχισε να παίζει ένα άλλο τραγούδι κι επειδή σου άρεσε κι αυτό έτσι όπως το τραγουδούσε στάθηκες να τον ακούσεις. Άλλο ένα λοιπόν αλέ ρετούρ ταξιδάκι έκανες απ'αυτά που κρατούν ελάχιστα σε πραγματικό χρόνο αλλά σε υποκειμενικό όσο το έχεις ανάγκη κι όσο σε πάει η δύναμη της μελωδίας του, και φυσικά όσο οι εξωτερικοί αντιπερισπασμοί δεν έχουν το στοιχείο του κατ' επείγοντος.

Αυτή λοιπόν η τηλεκίνησή μου μέσω αυτών των αγαπημένων μου τραγουδιών που έχουν γράψει εντός μου, σίγουρα με εμπλούτισαν, με έκαναν να νιώσω κάτι αλλιώτικο από τον τρέχοντα εαυτό μου, έτσι στο απρόσμενο, εκεί ανάμεσα στα φρούτα και τα ζαρζαβατικά στους πάγκους της λαϊκής. Με άλλα λόγια "αλληλούια" καλοί μου.

iakovu1Αργότερα μίλησα και με τον τρoβαδούρο, εκεί διαγώνια από το φαρμακείο του Ευφραιμίδη, επί της Αγ.Παντελεήμονος. Μου είπε πως του αρέσει πολύ αυτό που κάνει, τον ανεβάζει αυτή η δωρεά προς τον κόσμο, αυτή η αδιομεσολάβητη επαφή, που του επιστρέφει ως δύναμη και θάρρος και του εμπλουτίζει την εκφραστικότητα. Άσε που έχει φτιάξει σχέσεις με κάποιους από τα πέριξ κι άλλους εποχούμενους που τον ανεβάζουν. Για όποιον ενδιαφέρεται, Ιωακώβου είναι το επώνυμό του, Γιώργος το όνομά του. Κάποιες Τετάρτες, όχι όλες, θα σας περιμένει στη γνωστή γωνία για να σας χαρίσει ένα όμορφο ταξιδάκι για εκεί όπου όχι μόνο κανένα όχημα δε μπορεί να σας πάει, αλλά ούτε κι εσείς το επιλέγετε. Ναι, καλά το καταλάβετε, το τραγούδι και ο τραγουδοποιός είναι οι οδηγοί σας, ιδιαίτερα σε τέτοιες απρογραμμάτιστες τσακ μπουμ συναντήσεις. Τέλος πήρα μία ιδέα πως θα'ταν οι ζωοπανήγυρεις παλιά, και με αγροτικά και χειροποίητα προϊόντα και με χαλβάδες, με μεζέδες και ποτά και τραγουδιστές να φτιάχνουν μια ιδιαίτερη πανηγυριώτικη ατμόσφαιρα. 

Ιδού και το δωράκι. Το τραγούδι "Πατριαρχία", στίχοι, μουσική, φωνητικά και δωδεκάχορδη κιθάρα Γιώργος Ιακώβου + 14 ακόμα φίλοι του για να φτιαχτεί αυτό το βιντεοκλίπ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 04:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση