Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 17:30

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καλλιτέχνες του δρόμου από όλο τον κόσμο στέλνουν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα μέσα από τα έργα τους

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ukrania22Tην ώρα που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την εισβολή τους στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Τις τελευταίες μέρες άνδρες και γυναίκες παρατάσσονται στην εμπόλεμη ζώνη για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Την ίδια ώρα πολλοί ξεριζώνονται από τη γεννέτειρά τους και αναγκάζονται να ψάξουν για μία καλύτερη τύχη ή ασφάλεια σε ξένη χώρα.

Πολλοί διάσημοι που διαθέτουν δημόσιο βήμα εκφράζουν την εναντίωσή τους στην εισβολή και στον πόλεμο που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

Μερικοί καλλιτέχνες του δρόμου το πήγανε ένα βήμα παραπάνω. Ξεκίνησαν μία μέρα, πήραν τα δικά τους ειρηνικά όπλα και ζωγράφισαν κάτι σχετικό με τον πόλεμο σε πόλεις όλης της υφηλίου. Με αυτό τον τρόπο έστειλαν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα. Τοιχογραφίες, ελαιογραφίες και εντυπωσιακά γκράφιτι ξεπήδησαν σε κάθε γωνιά της γης τραβώντας τα σχόλια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εμείς κάναμε τη βόλτα μας στον κόσμο και ξεχωρίσαμε τα καλύτερα.

Πατώντας  athensvoice.gr/culture/arts  θα εμφανιστεί το άρθρο του Γιάννη Μπελεσιώτη με 20 χαρακτηριστικές φωτογραφίες τοιχογραφιών σε διάφορες πόλεις του κόσμου ενάντια στην εισβολή των Ρώσων και υπέρ της ειρήνης. 

Σ.Δ. Ότι μέσα μας παίζουν πολλοί εαυτοί δεύτερους και τρίτους ρόλους ή και κομπάρσου ακόμα μέχρι που κάποιοι από αυτόν τον θίασο σε εξαιρετικές συγκυρίες φτιάχνουν ένα εξαιρετικό χαρμάνι. Αυτό, αν είσαι τυχερός, θα σου δώσει δύναμη για τα αναπάντεχα όχι και τα ναι σου, για τα εξαίσια ρίσκα και τις συνθέσεις σου, και θα καταλάβεις γιατί σου μιλάω μόνο αν το έχεις βιώσει.

Προσωπικά τώρα, ένας από τους παίκτες εαυτούς μου που σπανίως παίρνει κεφάλι είναι αυτός που με οδηγεί στα άκρα, ναι καλά το κατάλαβες, είναι ο αθάνατος αναρχικός ποιητής. Αυτός με υιοθέτησε όταν διάβασα ένα απόσπασμα της Πολωνής Zosia Brom, αρχισυντάκτριας του αναρχικού Freedom News, που ζει τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο.

Έγραψε λοιπόν η Brom: «Αντιφασισμός σημαίνει να προστατεύεις τους ανθρώπους από άτομα που κατέχουν θεσμική εξουσία. Εν προκειμένω, τον Πούτιν. (…) Αφήστε αυτόν τον πόλεμο στα χέρια εκείνων που ξέρουν για τι μάχονται. Εσείς, ουδετερόφιλοι, που αρνιέστε να εναντιωθείτε στη βία του Πούτιν, εσείς μάχεστε για τα likes – αλήθεια, πόσο ταπεινωτικό είναι για την Αριστερά γενικότερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές που θα αφεθούν απελπισμένες, αντί ηθικά ενισχυμένες, στη μάχη για έναν κόσμο χωρίς δικτάτορες. (…) Κοιτάξτε στον καθρέφτη και καταστρέψτε τον μπάτσο του ιμπεριαλιστικού εξαιρετισμού που έχετε μέσα στο κεφάλι σας. Καλή τύχη».

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 10:14

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση