Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 17:18

Στη Στάνη του Κουντούρα, το πιο παλιό γαλακτοπωλείο του Πειραιά

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

staniΕδώ και ογδόντα έξι χρόνια η Στάνη του Κουντούρα στον Πειραιά μεγαλώνει γενιές με πρόβειο γιαούρτι, γίδινο βούτυρο, ρυζόγαλο, κρέμες, γλυκά ταψιού, σιροπιαστά και παγωτό καϊμάκι που θα ζήλευαν τα καλύτερα μαγαζιά της Πόλης.

Στην πλατεία Κοραή, στο ισόγειο της Ιωνιδείου Σχολής και απέναντι από το επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο, βρίσκεται το ιστορικό γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Η Στάνη του Κουντούρα.

Η ιστορία του μαγαζιού ξεκινάει από τον Στέλιο Κουντούρα που έφτασε στον Πειραιά πρόσφυγας από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο παππούς Στέλιος ασχολούνταν από πάντα με τα γαλακτοκομικά και αυτό αποφάσισε να κάνει και στον Πειραιά. Έτσι, το 1933 άνοιξε το πρώτο του μαγαζί με το όνομα «Αγνότης» στη Νικήτα, όπου πουλούσε γάλα, γιαούρτι αλλά και ένα ξεχωριστό γλυκό, το καϊμάκι, που το έφτιαχνε από το βούτυρο που μάζευαν από το γάλα, το ζύμωναν, το έψηναν στον φούρνο και το πρόσφεραν με κανέλα και βούτυρο. 

Τότε κοπάδια υπήρχαν πολλά στα Βίλια και στον Μαραθώνα και δεν ήταν δύσκολο να βρεις καλό γάλα. Σύντομα το μαγαζί μεταφέρθηκε στην πλατεία Κοραή, όπου παραμένει και σήμερα με το ίδιο όνομα. Δεν υπάρχει Πειραιώτης που να μην ξέρει τη Στάνη και να μην έχει περάσει από τα τραπεζάκια της.

Μετά τον παππού Στέλιο, το μαγαζί ανέλαβαν οι γιοι του Σωτήρης και Κώστας και σήμερα στα ηνία βρίσκεται η τρίτη γενιά, οι εγγονές Αργυρώ και Μαρία, με τους συζύγους τους Γιώργο Μπάνο και Τάκη Λάππα. Και ενώ έχουν περάσει τόσες δεκαετίες και έχουν συμβεί τόσο μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, η Στάνη παραμένει ίδια στο μεγαλύτερο ποσοστό και αυθεντική όσο λίγα μαγαζιά.

Αυτό, φυσικά, το καταλαβαίνεις με το που περνάς από την πόρτα της. Στη σάλα βρίσκονται τακτικά τοποθετημένα μερικά από τα πιο όμορφα τραπεζάκια δανέζικου σχεδιασμού που έχω δει ποτέ, με μασίφ ξύλο, λεπτομέρειες μετάλλου και πράσινο μάρμαρο Τήνου στα καπάκια τους. Τα τραπεζάκια συνοδεύουν λιτές καρέκλες ίδιας φιλοσοφίας, με ξύλο και δέρμα.

Σε κάθε τραπέζι στέκει όρθιος ένας κατάλογος με το λογότυπο του μαγαζιού και μια απεικόνιση του παλιού Πειραιά. Τριγύρω, ψυγεία παλιού τύπου και στο βάθος ο πάγκος εξυπηρέτησης, που κρύβει μέρος της κουζίνας. Στον τοίχο κρεμασμένος ένας παλιός κατάλογος. Είναι όμορφοι αυτοί οι χώροι, λιτοί, καθαροί, φωτεινοί και χωρίς καμία έπαρση ή προσποίηση. Μπαίνεις μέσα και ξέρεις τι θα βρεις. Δεν κρύβουν εκπλήξεις. Σου επιτρέπουν να νιώσεις άνετα και να χαλαρώσεις.

Πατώντας  lifo.gr/tropos-zois  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο της Δώρας Μάστορα με τις ωραίες φωτογραφίες του Γιώργου Αδάμου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση