Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2022 15:46

Τα σχολικά συμβούλια και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
xanos4Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας αποφασίστηκε, με εξάμηνη καθυστέρηση, να οριστούν οι αντιπρόσωποι του δήμου, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολικά συμβούλια, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι!
Τα σχολικά συμβούλια είναι ένας θεσμός λαϊκής συμμετοχής που εισήγαγε στη λειτουργία των δομών της εκπαίδευσης ο ιστορικός νόμος 1566 του 1985.
 Στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του νόμου, άλλες εποχές τότε, τα συμβούλια λειτούργησαν με ιδιαίτερο ζήλο. Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τους συμμετέχοντες, μιας και οι αποφάσεις των συμβουλίων συχνά γινόταν θέμα στα δημοτικά συμβούλια, η σχολική κοινότητα έβαζε θέματα, και η κοινωνία σιγά- σιγά συμμετείχε, νοιαζόταν και για τα σχολεία.
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καλής λειτουργίας ήταν ότι στο Κερατσίνι τα σχολικά συμβούλια είχαν σημαντική συμμετοχή με τις προτάσεις τους, στην οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου για θέματα παιδείας. Επιπλέον, στο Κερατσίνι όπου σχεδόν όλα τα σχολεία λειτουργούσαν με βάρδιες (πρωί απόγευμα), είχαν σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση οικοπέδων, σύμφωνα με τη χωροταξία της περιοχής, και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή των σχολείων. Την εποχή αυτή τα σχολικά συμβούλια ήταν πολυμελή όργανα και συμμετείχαν, τα μέλη των συλλόγων γονέων, τα μέλη των συλλόγων διδασκόντων και οι εκπρόσωποι του δήμου!
Ακόμα και σήμερα το τμήμα παιδείας και οι σχολικές επιτροπές του δήμου είναι μακρά τα πιο αποτελεσματικά και οργανωμένα τμήματα του δήμου. Τότε μπήκαν τα θεμέλια, αποτελέσματα της πολυφωνίας, της συμμετοχής, της αγωνίας  για τα σχολεία της περιοχής!
Γενικώς παλαιότερα, πάντως από την εφαρμογή του νόμου 1566, τα σχολικά συμβούλια σε συνεργασία με τη επιτροπή παιδείας του δήμου, άλλο ένα σημαντικό όργανο που αυτή την περίοδο σφραγίζει έγγραφα, τα σχολικά συμβούλια είχαν σημαντικό ρόλο και στη χάραξη της τοπικής εκπαιδευτικής πολιτικής! 
Δυστυχώς, με τα χρόνια η λειτουργία των συμβουλίων περιορίστηκε στα απολύτως αναγκαία, π.χ. όταν υπήρχε κατάληψη στο σχολείο, και τελευταία οι συνεδριάσεις έγιναν σχεδόν εθιμοτυπικές!
 
Με τον νόμο του καλοκαιριού έγινε μια προσπάθεια αναμόρφωσης του θεσμού με μικρότερο και ευέλικτο συμβούλιο και με νέες αρμοδιότητες!  Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να προβλέπει ο νόμος, όλα είναι στα χέρια των ανθρώπων που τον υλοποιούν. Κάποιοι δήμαρχοι το πήραν ζεστά και φρόντισαν να ενημερώσουν τους δημοτικούς συμβούλους και να ορίσουν μέλη, ώστε να λειτουργήσουν τα συμβούλια! Κάποιοι άλλοι, αρκετοί δυστυχώς, δεν ξέφυγαν από τα "σύνδρομα" που δημιούργησε ο "νόμος Θεοδωρικακου". Ξέχασαν τις υποχρεώσεις τους, το τράβηξαν όσο μπορούσαν και συνέχισαν να διοικούν από τα καλά κλιματιζόμενα γραφεία τους .
Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας       ...
Πατώντας  εδώ  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Χάνου όπως αναρτήθηκε στο μπλογκ Δραπετσίνι. 
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2022 15:54

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση