Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 18:10

Σαββόπουλος και Γαβράς για τον Αλέκο Φασιανό+δύο χαρακτηριστικά βίντεο με έργα του και τον ίδιο στο Παρασκήνιο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fasianosΈγραψε ο Σαββόπουλος για τον Αλέκο Φασιανό:
«Γενικά είναι σπάνιο να συναντήσεις άνθρωπο με άδολη ματιά που βλέπει παντού ένα θαύμα και ζωγραφίζει σαν να ΄ναι σε μια γωνιά του παραδείσου και νιώθω πολύ τυχερός που συνάντησα στην ζωή μου ένα τέτοιο πλάσμα στο πρόσωπο του Αλέκου Φασιανού».
Πολύ με συγκίνησε η αποδημία του εξαίρετου φίλου και αγαπημένου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού. Ήταν αγγελικός ο Αλέκος, αυθεντικός, τόσο ντροπαλός, τόσο χαριτωμένος» αναφέρει με νόημα ο τραγουδοποιός στον αποχαιρετισμό του, φωτίζοντας στη συνέχεια τις ιδιαίτερες πτυχές της τέχνης και του χαρακτήρα του που τον καθιστούσαν μοναδικό. Ακόμη κι αν αυτή η μοναδικότητα δεν ήταν εμφανής σε όλους».

Και κατέληξε εύστοχα και απολαυστικά ο Σαββόπουλος για τον Φασιανό:

 «Οι πίνακες του εκθαμβωτικοί, δεν τους χόρταινε το μάτι σου. Βέβαια συχνά εκφράζονταν επιφυλάξεις τριγύρω, οτι κάνει "όλο τα ίδια και τα ίδια" και ο Αλέκος χαμογελούσε πονηρούτσικα και απολογιόταν με εκείνη την αξιαγάπητη και ψιθυριστή φωνή του "μα και ο ήλιος τα ίδια κάνει κάθε μέρα". Έτσι είναι και όποιος καταλάβει κατάλαβε. Και το μικρό παιδί επίσης, το ίδιο πράγμα ζωγραφίζει κάθε φόρα και κάθε φόρα είναι φρέσκια η ζωγραφιά του».

Ο Κώστας Γαβράς αποχαιρετά τον «φωτεινό» του φίλο

Ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, «υποδειγματικό, ζωγράφο φιλόσοφο», με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

Σε επιστολή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σκηνοθέτης, που θα γιορτάσει τα 90ά γενέθλιά του τον Φεβρουάριο, χαιρετίζει «το μοναδικό και τόσο προσωπικό έργο του ζωγράφου, ο οποίος συχνά αναφερόταν ως ο “Έλληνας Πικάσο” ή ο Ματίς της σύγχρονης εποχής. Οι δυο φίλοι μοιράζονταν μεταξύ άλλων την αγάπη της Γαλλίας, την αγάπη της Ελλάδας και την αγάπη της Κέας, νησιού των Κυκλάδων».

Και δύο βίντεο

Πίνακες του Αλέκου Φασιανού  , τραγούδι "Τo waltx ton mation"

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΕπεισόδιο του ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ της ΝΕΤ αφιερωμένο στο ζωγράφο ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ. Ο ζωγράφος μιλάει για την οικογένειά του, τα παιδικά του χρόνια, αλλά και την καλλιτεχνική του δημιουργία, ενώ κατασκευάζει παιχνίδια που του θυμίζουν την παιδική του ηλικία και τους καλλιτέχνες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 10:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση