Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 01:55

Yπόθεση Novartis: Ανακοινώσεις κομμάτων για την κλήση του Κώστα Βαξεβάνη σε απολογία από την ανακρίτρια του Αρείου Πάγου και η ανάρτηση του εκδότη στο fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vaxevanisΠολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ προκάλεσε η κλήση σε απολογία τριών δημοσιογράφων για την υπόθεση Novartis, ανάμεσά τους ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «εκδικητικότητα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχόλιο το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, που σε ανακοίνωση απάντησε ότι είναι «ανεπίτρεπτο» η αξιωματική αντιπολίτευση να «αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου». 

Η ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) για την υπόθεση της Novartis, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, έχει εισέλθει στο στάδιο των απολογιών των μη πολιτικών προσώπων.

Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν κληθεί σε απολογία ως κατηγορούμενοι είναι οι δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης. 

Ο τελευταίος καλείται να απολογηθεί στις 19 Ιανουαρίου, για το αδίκημα της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας. Η κ. Παπαδάκου έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς ζητάει την ακύρωση της κλήσης της για δικονομικούς λόγους, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Η «διαστρέβλωση» της υπόθεσης εισέρχεται στην επόμενη φάση της, δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σχολιάζοντας την τελευταία εξέλιξη. 

«Η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία με αφορμή την άσκηση κριτικής, μαχόμενης και ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «το δημοκρατικό όραμα των πολιτών δεν περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν». 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ξανθόπουλου: 

«Η διαστρέβλωση της υπόθεσης του «σκανδάλου Novartis», προκειμένου να εμφανιστεί ως δήθεν «σκευωρία Novartis», που αποτέλεσε σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας της, εισέρχεται στην επόμενη φάση της.

Αφού δεν δίστασε να κατατρομοκρατήσει μάρτυρες και να καρατομήσει εν ενεργεία εισαγγελείς‧ αφού ευνόησε κάθε κώλυμα στην εξέλιξη των υποθέσεων των Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου‧ αφού παραγνώρισε την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που την καλούσε να καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας για τις πρακτικές της στην Ελλάδα, έστρεψε, με διαρροές και πιέσεις, όλες της τις προσπάθειες στο να διαμορφώσει τις συνθήκες και το ανάλογο περιβάλλον για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δημοσιογράφους που θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.

Η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία με αφορμή την άσκηση κριτικής, μαχόμενης και ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε. Στην σύγχρονη Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις που δημιουργεί η διακυβέρνηση της ΝΔ, το δημοκρατικό όραμα των πολιτών δεν περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν». 

Η απάντηση της ΝΔ 

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ τονίζει ότι είναι «ανεπίτρεπτο» για την αξιωματική αντιπολίτευση να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου και να προσβάλλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. 

«H NΔ απέφυγε να σχολιάσει την κλήση σε απολογία με βαρύτατες κατηγορίες, του εκδότη του Documento K. Βαξεβάνη», αναφέρει το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωση με την οποία απάντησε στον κ. Ξανθόπουλο. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να υποδυθεί τον συνήγορο υπεράσπισής του καλείται να απαντήσει ευθέως: θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στη χώρα, ο Άρειος Πάγος ενεργεί κατόπιν πολιτικών εντολών; Εμπιστεύεται ή όχι την ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Ο κ. Βαξεβάνης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου παρά τα όσα έχουν καταγγελθεί εις βάρος του;», είναι τα ερωτήματα που θέτει η ΝΔ. 

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον εκλεκτό του, ειδικά μάλιστα μετά τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Βουλής, στο οποίο αναφέρεται η ανάγκη διερεύνησης του ρόλου του στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όμως είναι ανεπίτρεπτο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να υπερασπιστεί τον κ. Βαξεβάνη, να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου και να προσβάλλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον», καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς. 

Ολόκληρη η ανάρτηση από τον Κώστα Βαξεβάνη στο fb:

Ο Μητσοτάκης στήνει τα δικά του ξερονήσια Δεν είναι δα και είδηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ζητήσει από το βήμα της Βουλής. Ο Άδωνης Γεωργιάδης το έχει προαναγγείλει από τα social media γράφοντας «τιτ τακ , τικ τακ, ετοιμάσου για φυλακή». Η ίδια η ΝΔ το έχει αποδώσει ως κατηγορία χωρίς να υπάρχει καν κατηγορία. Μόλις προχθές, για μια ακόμη φορά, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως τον Βαξεβάνη θα τον καλέσει η Ανακρίτρια για τη Novartis.

Μετά απ όλα αυτά, η Δικαιοσύνη, απλώς κάνει δουλειά της που απ ό,τι φαίνεται δεν

είναι άλλη, από το να δώσει ένα μάθημα σε όποιον τολμά να αποκαλύπτει και να ζητά

τιμωρία για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά και

τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Ο υιός Μητσοτάκης, ακολουθώντας την οικογενειακή

παράδοση εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης , στήνει δικαστήρια για τους αντιπάλους

της.

Στις 11:50 το πρωί, δικαστικός επιμελητής μου επέδωσε «Κλήση Κατηγορούμενου»

από την Ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου (τα ονόματα είναι

καλό να μνημονεύονται γιατί αποτελούν όλα κομμάτια ενός παζλ που καταγράφει η

Ιστορία). Σύμφωνα με την κλήση πρέπει να απολογηθώ για συνέργεια σε κατάχρηση

εξουσίας από κοινού δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, για

συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά

συρροή, για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση. Δεν

έχουν τόσο σημασία οι νομικοί όροι, αλλά η πραγματικότητα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναγκάσει τη Novartis να πληρώσει 350 εκατομμύρια ευρώ για τις

πρακτικές της στην Ελλάδα, τρεις πρώην υπουργοί ερευνώνται ακόμη στην Ελλάδα,

δύο δικαστικά συμβούλια έχουν κάνει δικαστικές πράξεις στις οποίες παραδέχονται

χρηματισμό πολιτικών, αλλά η Δικαιοσύνη όπως εκφράζεται από τα Ανώτατα Όργανά

της θέλει να τιμωρήσει αυτόν που αποκάλυψε. Ζούμε την πρωτοφανή για τη χώρα

ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας και εξόντωσης των δημοσιογράφων (ναι έχουμε

φτάσει και στη βιολογική εξόντωση δημοσιογράφων). Η πρόσβαση του δημοσιογράφου στις πηγές και την πληροφορία, η ενημέρωση της κοινής γνώμης και μάλιστα με στοιχεία, γίνεται με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης, από κοινωνικό και επαγγελματικό πλεονέκτημα , ποινικό αδίκημα. Δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν, μέσα από μια αντιστροφή της πραγματικότητας ενοχοποιούνται γιατί δήθεν η πληροφορία προέκυψε από κάποιους που είχαν κακιές προθέσεις. Ο χρόνος μετάδοσης της πληροφορίας, η πληρότητα της είδησης και η επιβεβαίωσή της, από δημοσιογραφικό προτέρημα μετατρέπονται σε υποψία συναλλαγής.

Δεν γνωρίζω το κατηγορητήριο αφού δεν έχω παραλάβει τη δικογραφία, αλλά από το

κατηγορητήριο της Επιτροπής της Βουλής το οποίο φαίνεται να υιοθετεί και να

αντιγράφει η Ανάκριση, οι κατηγορίες εναντίον μου στηρίζονται σε όσα καταθέτουν η

πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο πρώην προστατευόμενος

μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Για την μεν κυρία Ράικου, είμαστε αυτοί που αποκαλύψαμε τη σχέση του συζύγου της

με χρηματοδοτήσεις από τη Novartis αλλά και άλλες υποθέσεις εικονικών

συνταγογραφήσεων. Δημοσιεύσαμε επίσης αναφορά της Ανακρίτριας Ηλιάνας

Ζαμανίκα η οποία την κατήγγειλε στον Άρειο Πάγο για προσπάθεια κάλυψης του

εμπόρου όπλων Λιακουνάκου.

Για την ίδια υπόθεση (Λιακουνάκου) είχαμε δημοσιεύσει sms από τα οποία προέκυπτε πως ο Λιακουνάκος γνώριζε για την απόφαση της Ειασαγγγελίας Διαφθοράς να εξετάσει μάρτυρα στην Γαλλία και επιχείρησε να μεταστρέψει τη στάση του κατά την κατάθεση. Για την κυρία Ράικου, έχουμε επίσης δημοσιεύσει Αναφορά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, που αναφερόταν σε ευνοϊκή μεταχείρηση του επιχειρηματία Αντρέα Βγενόπουλου.

Για τον Νίκο Μανιαδάκη, είμαστε υπεύθυνοι γιατί ευθυνόμαστε για όλη την περιπέτειά

του επί χρόνια. Από την έκδοση του HOT DOC ακόμη, είχαμε αποκαλύψει πως η

σύζυγός του, γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη, είχε στήσει εταιρείες τις

οποίες χρηματοδοτούσαν εν είδει συμβολαίων μελετών, η Novartis και άλλες

φαρμακευτικές.

Στη συνέχεια ο Μανιαδάκης βρέθηκε μπροστά μας ως εμπλεκόμενος

στο σκάνδαλο Novartis. Το πώς και με ποιο ρόλο θα το δούμε εν καιρώ και θα έχει (ναι

αυτό είναι υπόσχεση) ενδιαφέρον. Όλα αυτά τα στοιχεία της έρευνας χρόνων και τις αποκαλύψεις, οι «ενδιαφερόμενοι» τα εμφανίζουν ως απόδειξη της σχέσης με κάποιους που είχαν κακούς σκοπούς και άνομες προθέσεις. Πρέπει να απολογηθούμε για την ικανότητά μας να αποκαλύπτουμε πράξεις διαφθοράς αντί να απολογηθούν οι διεφθαρμένοι για τη διαφθορά. Αν ο Γούντγουορντ και ο Μπερνστάιν της Washington Post ζούσαν στην Ελλάδα θα ήταν αυτοί απολογούμενοι για την αποκάλυψη του Γουότεργκειτ και όχι ο Πρόεδρος Νίξον. Και αν η Δάφνη Γαλιζία δεν δολοφονούνταν στη Μάλτα από τους διεφθαρμένους, στην Ελλάδα θα είχε τη δική μου τύχη. Θα την καλούσε η Δικαιοσύνη να απολογηθεί για τα

στοιχεία διαφθοράς.

Ζούμε σε μια δυστοπία και δεν χρειάζονται αυταπάτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από

την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Novartis, πήρε θέση πως δεν

υπάρχει σκάνδαλο. Λίγο αργότερα, το Documento αποκάλυψε πως η θέση του αυτή δεν

ήταν άσχετη με τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου

Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος του διοργάνωνε προεκλογικά δείπνα και τον βοηθούσε

να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας του οδήγησε τον

Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αυτός επιχειρεί να οδηγήσει όχι μόνο το

σύνολο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε ανεξάρτητη φωνή.

Η ιδιομορφία με εμένα και το Documento είναι πως δεν αποτελούμε έναν αντίπαλο

πολιτικό, αλλά το σύστημα εκείνο της δημοσιογραφίας που έχει αποκαλύψει τις

γκρίζες περιοχές στις οποίες κινείται η Οικογένεια Μητσοτάκη με offshore, ανακριβές

πόθεν έσχες, σπίτια του Βολταίρου και τα funds των Κέυμαν. Ωστόσο δεν είμαστε ο

μοναδικός στόχος. Είμαστε η προσπάθεια παραδειγματικής τιμωρίας σε όποιον τολμά,

η προσπάθεια να γονατίσουν τα τελευταία προπύργια της ελευθερίας του Τύπου, η

απόφαση να επιβάλουν ένα κράτος Μητσοτάκη με αυτοκρατορικό μεγαλοϊδεατισμό

και αυταρχική επιβολή.

Είχαμε προειδοποιήσει από όταν ακόμη ο Μητσοτάκης προσπάθησε να εξαφανίσει το

Documento αποκλείοντάς το από τη διαφήμιση, πως είμαστε μεν στόχος αλλά δεν

είμαστε ο μοναδικός. Σήμερα οι επιθέσεις έχουν επεκταθεί σε όποιον τολμά να πει ένα

«μη» ή ένα «όχι». Η Έλενα Ακρίτα, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Παύλος Πολάκης , ο

Γιάννης Μαντζουράνης, ακόμη και αυτός ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκ

των πραγμάτων ρόλο κριτικής της κυβέρνησης, δέχονται επιθέσεις και αποκλεισμούς

στο διαδίκτυο. Προηγείται φυσικά πάντα, η δολοφονία χαρακτήρα.

άθε μέρα οικοδομείται ένας Βαλκανικός Μητσοτακικός Τραμπισμός με βασικό όπλο

τη διχόνοια στην κοινωνία και την ενοχοποίηση των αντιπάλων. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, πως δεν φοβάμαι γιατί έχω κάνει τη δουλειά μου την οποία φυσικά θα συνεχίσω να κάνω.

Φυσικά ούτε θα γδάρω, ούτε θα ανασκολοπίσω κάποιον, όπως απειλούσαν οι

ελεγχόμενοι για τη Novartis. Θα αποκαλύψω όμως κάθε πλευρά του σκανδάλου και

κάθε παράγοντά της. Και δεν εννοώ το σκάνδαλο της Νovartis, αλλά αυτό που έχει ως

συμμέτοχους θεσμούς και παραθεσμούς.

Κάποτε το καθεστώς έστηνε ξερονήσια και φυλακές . Σήμερα ο Μητσοτάκης στήνει τα

δικά του στρατοδικεία. Μόνο που δεν έχουμε χούντα. Ακόμη και αν θέλουν πολύ να

έχουμε.

ΥΓ 1: Διάβασα για το αίτημα των συγκατηγορούμενων δημοσιογράφων Γιάννη

Φιλιππάκη και Γιάννας Παπαδάκου προς την Ανακρίτρια, να τους παραδοθεί η

δικογραφία Novartis, η οποία αφορά τους τρεις πρώην Υπουργούς που βρίσκονται

υπό δικαστικό έλεγχο ως σχετιζόμενη. Η Ανακρίτρια αρνείται. Υπάρχει κάτι στη

δικογραφία που αναιρεί την προσπάθεια να στηθεί η «σκευωρία Novartis»;

ΥΓ 2 : Τόσο ο Άδωνης Γεωργιάδης όσο και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και ο

(μετακλητός) Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, εδώ και βδομάδες έχουν προαναγγείλει πως

θα με καλέσει η ανακρίτρια. Να υποθέσουμε ότι αυτό (κατά τη λογική τους) είναι η

απόδειξη μιας σκευωρίας κατηγορίας εναντίον μου και όχι δικαίωμα στην πληροφορία;

Προαναγγέλλουν αυτά που αποφάσισε μετά από μήνες η Ανακρίτρια;.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση