Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 16:20

Μικρές και δυσάρεστες οικονομικές ειδήσεις για ομοιοπαθητική των στεναχωρημένων

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αν διαβάζεις κάποιες εφημερίδες ή ιστοσελίδες μαθαίνεις πράγματα που συνήθως σε στεναχωρούν. Λόγου χάριν, γνωρίζετε πως το γραφείο που θα διαμορφωθεί στη Βουλή για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής μας κ.Βενιζέλο - ο τύπος είναι εντελώς αλλού, δεν καταλαβαίνει τίποτα -

 

 

 

μαζί με το στελεχικό δυναμικό που θα το επανδρώσει, θα μας στοιχίζει γύρω στα 500 χιλιάρικα; Όχι; Αν αυτό είναι συνέπεια της αδιαφορίας σας για τα πολιτικά, τώρα που είναι ολοφάνερο στον καθένα πως όλα είναι πολιτική, ε, τι να σας πω; Πάντως αν ενημερώνεστε από τα κανάλια, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος, πως κακό του κεφαλιού σας κάνετε.

Άλλο. Γνωρίζετε πως εκκρεμούν γύρω στο 1,5εκ. δικαστικές υποθέσεις, ας πούμε λόγω της  δικαστικής γραφειοκρατίας, που θα μπορούσαν να αποφέρουν στο δημόσιο τουλάχιστον 7δις. ευρώ από φόρους, πρόστιμα, κι εκμετάλλευση δεσμευμένων λογαριασμών λόγω οικονομικών εγκλημάτων; Πάλι όχι; Μμμμ, τι να πω; Το άλλο, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κέρδισε από τις αγορές των Ελληνικών ομολόγων, την τριετία 2009-2012, 9δις. ευρώ; Αν μας βοηθάνε έτσι οι σύμμαχοί μας, ζήτω που καήκαμε.

Κι ένα προτελευταίο. Την περίοδο 2006 - 2011 δόθηκαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 5,5δις ευρώ σε 12.000 επιχειρηματίες. Αυτά τα δάνεια  τα έπαιρναν ιδιώτες που είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Πάλι καλά που το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως θα ξεκινήσει ελέγχους γι’αυτά τα θαλασσοδάνεια και θα τα διεκδικήσει στο ακέραιο. Μακάρι. Εσείς μάλλον δεν θα είχατε πάρει τέτοια δάνεια; Οι ξύπνιοι τα πέρνανε και στους ξύπνιους τα έδιναν οι άλλοι ξύπνιοι, με το αζημίωτο φαντάζομαι.

Τέλος όπως λέει και ο τίτλος μια εφημερίδας, όταν σπέρνεις φόρους κι άλλους φόρους, στο τέλος θα θερίζεις ληξιπρόθεσμα. Έχουμε και λέμε: Το σημερινό χρέος των φορολογούμενων προς το κράτος φθάνει τα 60δις. Οι προβλέψεις που κάνει και η κυβέρνηση και διάφοροι οργανισμοί για το 2016, συγκλίνουν στο ποσόν των 100δις. ότι θα είναι το φέσι των ιδιωτών προς το κράτος. Το ποσό αυτό θα είναι το 54% του ΑΕΠ της χώρας και το μισό των δανείων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα μας από την τρόικα. Το μέγα πρόβλημα είναι ότι όλο κι αυξάνονται εκείνοι οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, χαράτσια στην ακίνητη περιουσία και τέλη κυκλοφορίας. Οπότε ευκαιρία είναι ν'αλλάξει η κυβέρνηση λαό.

Κι ένα κουφό. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός πέφτει. Σχεδόν σε όλες τις χώρες, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πέφτουν και οι τιμές σε όλα τα είδη. Όμως, εδώ σ'εμάς, οι τιμές στα είδη βασικής ανάγκης - τρόφιμα, στέγαση, ένδυση, ποτά - ανέβηκαν παρόλο που ο δείκτης τιμών καταναλωτή έπεσε. Πως στ'αλήθεια γίνεται αυτό, ποιοι και γιατί το επιτρέπουν να συμβαίνει; Όταν μάλιστα το εργατικό κόστος έχει μειωθεί, η ανεργία καλπάζει και οι φτωχοί προσπαθούν ν'αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Γιατί να τον νοιάζει τον φτωχό, αν μειώθηκαν - με εξαίρεση τα νοίκια - οι τιμές στα είδη σπιτιού, στις τηλεπικοινωνίες, στη διασκέδαση, στα καφέ/εστιατόρια και στα ξενοδοχεία; Ε, γιατί;   

Τα αναφέρω όλα αυτά ( υπάρχουν κι πολλά άλλα, μη νομίζετε ) διότι διάβασα πως το κενό χρηματοδότησης την επόμενη διετία θα αγγίξει τα 15δις. Δεν πιστεύω να διαφωνείται πως αν δεν αντιδράσουμε, πάλι από εμάς θα τα πάρουνε; Όσο για το δημόσιο χρέος αυξήθηκε ξανά το πρώτο τρίμηνο του 2013 κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και έφτασε τα 160,5δις. ευρώ. Εξακολουθούμε να είμαστε η πρώτη χώρα τόσο σε χρέος όσο και στην ανεργία. Τα ίδια άσχημα νέα ισχύουν και για όλες τις μνημονιακές χώρες.

Αυτό που νομίζω πως θα σκέφτεται ο κάθε λογικός άνθρωπος είναι, πως ακόμη και αν έκανε η κυβέρνησή μας όλες τις σωστές κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, το πρόβλημά μας, όσο περνάει ο καιρός, θα γινόταν ελάχιστα πιο δύσκολο από ότι τώρα. Πολλοί γνώστες από πολλές χώρες υποστηρίζουν πια ευθέως πως μόνον αν απαρνηθεί την πολιτική της λιτότητας η Ε.Ε σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα, μπορεί να αρχίσει να λύνεται το πρόβλημά μας. Όπως και των άλλων μνημιακών χωρών. Ειδικά για μας, όλοι πια εκτιμούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο κι έτσι φθάνουν στο σημείο να προτείνουν το κούρεμά του σε διάφορες παραλλαγές. Και μόνο σ’αυτήν την προοπτική, αναφερόμενοι για λύσεις εντός του συστήματος, είναι δυνατόν να σωθούν και ανθρώπινες ζωές και η Ε.Ε. Αυτά διαδίδουν άνθρωποι μορφωμένοι που γράμματα γνωρίζουν και νοιάζοται για τον κόσμο και τις ανάγκες του. 

Όπως ο Γιούργκεν Χάμπερμπας, ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος που βρίσκεται στην Αθήνα, λόγω του ότι συμμετέχει στο 23ο διεθνές συνέδριο Φιλοσοφίας, ανάμεσα στα άλλα δήλωσε σε δημοσιογράφους και το εξής: «Ίσως γνωρίζετε πως παντού υψώνω τη φωνή μου για την εξοργιστική κοινωνική αδικία, που προκαλείται από την κρίση εδώ και σε άλλες χώρες. Όλες οι κυβερνήσεις με πρώτη και καλύτερη τη γερμανική, που πρωτοστάτησε σ’αυτά τα προγράμματα, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Κι αυτό ακόμα δεν το έχουν κάνει.».

Το ζήτημα είναι τι είναι αυτό και ποιοι, που θα ωθήσουν τους αντιαλληλέγγυους μέχρι στιγμής Ευρωπαίους, να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους;  Και σε επίπεδο μέτρων, πως θα μεταφραστεί αυτό; Ναι, υπάρχουν πολλές καίριες ερωτήσεις και οι απαντήσεις διαμορφώνονται σε διάφορους άμεσα ενδιαφερόμενες ομάδες και επιτροπές διάφορων συμφερόντων, από τα κόμματα, αλλά και ατομικά από τον καθένα μας. Πάντως ας σκεφτόμαστε κι ας συζητάμε όσες προτάσεις πέφτουν στην αντίληψή μας και μας βρίσκουν σύμφωνους. Κι ας διαδίδουμε όσα αίσχη μαθαίνουμε. Δεν είναι μια καλή αρχή αυτή η στάση; Νομίζω πως είναι το προστάδιο της πολιτικοποίησης. Αν μάλιστα φτάσουμε στο σημείο να εμπνεόμαστε κι από όσα καλά και σημαντικά μαθαίνουμε, τότε θα έχουμε φτιάξει τα θεμέλια μιας δημιουργικής πολιτικής αντίληψης. Αυτό σας παρακαλώ να το σκεφτείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 19:49

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση