Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 04:40

Καπετάν Σιδερής Μαμίδης. Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής ακτοπλοΐας μιλάει στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

mamidis.siderisΔεκάδες τα ερεθίσματα που είχαν φθάσει μέχρι χθες στ' αυτιά μου από μαρτυρίες συναδέλφων του, και ανάλογες οι περγαμηνές του πλοιάρχου αυτού ο οποίος είναι σημείο αναφοράς όταν μιλάει κανείς για την Ελληνική ακτοπλοΐα. Καπετάνιος στα περισσότερα βαπόρια που έπλευσαν και πλέουν στο Αιγαίο, ρέκορντμαν στις διασώσεις ανθρώπων που κινδύνεψαν στη θάλασσα, πολυβραβευμένος και αναγνωρίσιμος, τόσο μεταξύ των ακτοπλόων συναδέλφων του και των πληρωμάτων, όσο και από την Πολιτεία, η οποία ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τον ταλαιπώρησε, μέσω των εν αγνοία τελούντων εκτελεστικών οργάνων της, και τον έστειλε απολογούμενο στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου όμως πάντοτε αθωώθηκε αποδεικνύοντας στην πράξη το άδικο της παραπομπής και ταλαιπωρίας του.

 

Η παρθενική συνάντησή μου με τον καπετάν Σιδερή Μαμίδη ήταν ανάλογη του πολυτάλαντου και πολυπράγμονα χαρακτήρα του, ο οποίος έμεινε αναλλοίωτος ακόμη και αν πέρασαν δέκα χρόνια από την συνταξιοδότησή του. Σε επαφή μαζί του με έφερε ο καλός μου Συριανός φίλος Τάσος Ρούσσος, γνωστός στο νησί περισσότερο σαν "Ζαννίκος".

Εδώ  το άρθρο αναφοράς αυτού του βίντεο που ακολουθεί.

Κι  εδώ  μία συνέντευξη όπου υπάρχουν τα βασικά του βίου του καπετάνιου. 

Σ.Δ. Το δίωρο αυτό βίντεο μου το συνέστησε ο φίλος μου Νίκος Μ. και αυτός ήταν ο ένας λόγος που αποφάσισα να ξεκινήσω να το παρακολουθήσω, παρόλο που για τα θέματα της ακτοπλοΐας έχω μαύρα μεσάνυχτα μιας και δεν ήταν ποτέ στα ενδιαφέροντά μου. Ο άλλος λόγος που τελικά το είδα/άκουσα όλο ήταν πως ο καπετάνιος αυτός είναι μία ζωντανή κιβωτός για τα ταξίδια στις θάλασσες, έχοντας μετασχηματίσει τις πολλές κι ενδιαφέρουσες εμπειρίες του σε μία άποψη που βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με μία στάση ζωής απ'αυτές που θαυμάζω. Και παρόλο το πάθος που τον διακρίνει και πειστική είναι αυτή η άποψη και την χαρακτηρίζει μία μεταδώσιμη σοφία που εκτιμώ ότι δυστυχώς σπάνια τη συναντάς στις μέρες μας σε οποιοδήποτε επαγγελματία. Στο τέλος κατέληξα στο ότι ο λόγος αυτού του ανθρώπου της θάλασσας ήταν και βαθιά παιδαγωγικός και αυτή τη διάσταση τη θεωρώ εξαιρετικό προτέρημα για όποιον αποφασίζει να επικοινωνήσει με το κοινό για θέματα που έχουν να κάνουν με το επάγγελμά του. 

Τέλος, μια μέρα μετά περπατώντας στο λιμάνι του Πειραιά περνούσαν από το μυαλό μου διάφορα σημεία από αυτή τη συνέντευξη και νιώθοντας σαν το ναυτάκι το καημένο αφιέρωσα σ'αυτόν τον εξαίσιο Συριανό καπετάνιο το τραγούδι Itaca του Λούτσιο Ντάλα που το διασκεύασε το 1997 ο Διονύσης Σαββόπουλος. ΙΘΑΚΗ  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 20:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση