Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 09:21

Κέρδισε ο Νόβακ Τζάκοβιτς την έφεση για την ανάκληση της βίζας του και μπορεί να συμμετάσχει στο αυστραλιανό Open

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

a-91Υπέρ του Νόβακ Τζόκοβιτς αποφάσισε ο δικαστής που έκρινε «παράλογο» στον τρόπο που οι Αυστραλοί αξιωματούχοι πήραν την απόφαση να ακυρώσουν τη βίζα του. 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή Άντονι Κέλι, η αυστραλιανή κυβέρνηση υποχρεούται να πληρώσει τα έξοδά του και ο Νόλε θα αφεθεί ελεύθερος από το ξενοδοχείο κράτησής του εντός 30 λεπτών από την έκδοση της απόφασης με το διαβατήριό του. Το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερος, αλλά και να συμμετάσχει στο Αυστραλιανό Open.

 Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο ότι ο Τζόκοβιτς είχε υποβάλει, ως ανεμβολίαστος, κάθε δικαιολογητικό και έγγραφο που του ζητήθηκε για να ταξιδέψει και να εισέλθει στην Αυστραλία.

Λίγο νωρίτερα, ο δικαστής Κέλι είχε αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις του υπέρ του Σέρβου για την έκβαση της έφεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων «τι άλλο θα μπορούσε να κάνει δηλαδή αυτός ο άνθρωπος;», επισημαίνοντας πως βάσει των δικαιολογητικών που είχε υποβάλει και του χρόνου που του δόθηκε, δεν είχε καμία άλλη επιλογή και πρόσβαση σε βοήθεια. 

H εξέλιξη αυτή προκάλεσε «έκρηξη» χαράς στους υποστηρικτές του 34χρονου που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, εγείρει ωστόσο ζήτημα ηθικής τάξης για πολλούς, ιδίως μετά το μήνυμα του Αυστραλού πρωθυπουργού πως «οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τηρούνται» από όλους. 

Υπό τον ισχύοντα νόμο, ο υπουργός Μετανάστευσης (εν προκειμένω ο Άλεξ Χοκ) διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα τού αθλητή. Όπως, μάλιστα, επισήμανε ο δικαστής, αν ο υπουργός αποφασίσει κάτι τέτοιο, ενδέχεται να απαγορευτεί η είσοδος του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία για τρία χρόνια. 

Μετά την απόφαση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο επικεφαλής συνήγορος του αθλητή απηύθυνε έκκληση στον αρμόδιο υπουργό να μην ασκήσει το δικαίωμα που διατηρεί απέλασης τού πελάτη του.

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 09:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση