Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 16:03

Με διαγωνισμό - δημοπρασία ο Δήμος Νεάπολης Συκεών εξασφάλισε το μοριακό τεστ με 27€ και 29€ παρά το πλαφόν των 47€ της κυβέρνησης

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pcrΤην επανεξέταση του ποσού των 47 ευρώ, το οποίο ορίστηκε ως πλαφόν για το κόστος του μοριακού τεστ (PCR) για την ανίχνευση του κορωνοϊού Covid-19 μετά από απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, καθώς αυτό, όπως τονίζει, είναι υπέρογκο.

Το θέμα τίθεται από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη επιτακτικά ενόψει της αυριανής ημέρας, Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, που τίθεται σε ισχύ το πλαφόν το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καλώντας την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία «να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία».

Η θέση που εκφράζει με τη σημερινή δήλωση-παρέμβασή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ενισχύεται από το αποτέλεσμα των διαγωνισμών-δημοπρασιών που διενήργησε ο δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα, με τις τελευταίες διαδικασίες να εξασφαλίζουν το ποσό των 27 και 29 ευρώ ανά μοριακό τεστ (PCR)!
Αναλυτικά η δήλωση παρέμβαση του Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:
«Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται για το πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ, θέλω να θέσω υπόψη της κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που τοποθετούνται επί αυτού, την εμπειρία και τα δεδομένα του δικού μας δήμου, του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Από το καλοκαίρι του 2020 αρχίσαμε επίσημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, να διενεργούμε διαγωνισμούς-δημοπρασίες, τόσο ως δήμος όσο και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης-Δ.Κ.Κ.Π.Α.).
»Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η ‘‘αγορά’’ και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ/τεστ.
»Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη δημοπρασία την οποία έκανε, και η οποία είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/μ.τ. Το δε Ν.Π.Δ.Δ. (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικοπρονοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/μ.τ.
»Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται κατ’ αρχήν πόσο χαμηλότερο είναι το κόστος αγοράς του μοριακού τεστ. Και βέβαια ο καθένας από μας μπορεί να υπολογίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ενθυλάκωσαν πολύ μεγάλα συμφέροντα που διακινούν τα μοριακά τεστ.
»Ως δήμαρχος, ως πολίτης, αλλά ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το όργιο κερδοσκοπίας το οποίο υπήρχε, και βέβαια είχα προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.
»Και βέβαια το πλαφόν των 47 ευρώ, που εκ των υστέρων ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, όπως διαπιστώνεται από τις τιμές τις οποίες έχει επιτύχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το ποσό των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ είναι υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τ.μ.

»Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξεταστεί την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μ.τ. αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ, και να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία. Το ιδανικότερο, ωστόσο, σ’ αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης». 
 
Και ακόμα μία αξιόλογη πρωτοβουλία του Δήμου Νεάπολης Συκεών στη μάχη κατά της covid-19:  310 νέοι εμβολιασμοί πολιτών στα ΚΑΠΗ του δήμου. Με 310 συνολικά εμβολιασμούς ολοκληρώθηκε το δεύτερο διήμερο εμβολιασμών κατά του Covid-19 στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, καθώς νεότεροι και μεγαλύτεροι πολίτες βρέθηκαν τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022,  από τις 9 το πρωί, στο Δημοτικό Πολυϊατρείο στο Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών και στο Α΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης, αντίστοιχα. Εκεί, Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν έως τις 5 το απόγευμα εμβολιασμούς κατά του Covid 19 (εμβόλιο Pfizer), χωρίς ραντεβού αλλά με τήρηση σειράς προτεραιότητας.
Και μια ματιά στα δικά μας: Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική σήμερα του Γιαννιού, που έχουν ένα ενδιαφέρον για τους Πειραιώτες.
Ανατολική Αττική: 1306 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 1474 κρούσματα
Δυτική Αττική: 462 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 1334 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 2671 κρούσματα
Νήσων: 162 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 1195 κρούσματα
Πειραιώς: 1531 κρούσματα.
Το ανησυχητικό για μας που ζούμε στον Πειραιά είναι πως του Γιαννιού είμαστε 2η στα κρούσματα μετά τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Όπως είμαστε και 2η από το τέλος σε ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις στην Αττική, με 45% επί του συνόλου του πληθυσμού.
 Όσο για τα κρούσματα το Σάββατο 8.1 σε όλη την Ελλάδα έφτασαν τα 37.676 με ποσοστό θετικότητας 6.75. Με αναγωγή στους 100.000 του πληθυσμού των 75 Περιφερειακών Ενοτήτων η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά είχε 430,96 κρούσματα και είναι 16η στη σειρά.
Επίσης έχει μέσο όρο κρουσμάτων το τελευταίο 7ήμερο 1627 και είναι 5η στην πανελλαδική κατάταξη. Με λόγια και δίχως αριθμούς, τα γνωστά χάλια στο θέμα αυτό.
Τώρα θα με ρωτήσετε γιατί οι 5 δήμοι του Πειραιά έχουν κάνει ελάχιστα για τα τεστ και δεν έχουν κάνει τίποτα, μα τίποτα, για τα εμβόλια; Ένας λόγος ισχυρός νομίζω πως είναι το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι είναι πολλοί και όλοι αυτοί είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι.
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 12:38
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση