Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2022 20:44

Β.Ιρλανδία. Σε μια παμπ για ακτιβιστές με ωραίο χιούμορ το φετινό βραβείο Τέρνερ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ets63Για πρώτη φορά το διάσημο εικαστικό βραβείο πηγαίνει στη Βόρεια Ιρλανδία, σε μια ομάδα 11 καλλιτεχνών και ακτιβιστών, που ασχολούνται με επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Η εγκατάστασή τους είναι μια «παράνομη παμπ» γεμάτη αφίσες, πανό, συνθήματα, όπου όλοι μπορούν να μιλήσουν και να διαφωνήσουν, να γελάσουν και να τραγουδήσουν.
Μια ομάδα 11 καλλιτεχνών και ακτιβιστών, η Array Collective, κέρδισε το βραβείο Turner*, μετατρέποντας σε ιρλανδική παμπ μια αίθουσα του Herbert Art Gallery and Museum στο Κόβεντρι της Αγγλίας.
Είναι η πρώτη φορά που το διάσημο εικαστικό βραβείο πάει σε καλλιτέχνες από τη Βόρεια Ιρλανδία και μάλιστα σε μια ομάδα γνωστή για τον τρόπο με τον οποίον προβάλλει θέματα που απασχολούν την περιοχή, όπως οι περιοριστικοί νόμοι για τις αμβλώσεις, οι θρησκευτικές διαφορές, οι φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις.

Η κολεκτίβα Array Collective με εγκαταστάσεις περφόρμανς και διαμαρτυρίες εξερευνά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, «σήμερα, σε μια διχασμένη κοινωνία, ακόμη και σε μια σεχταριστική κοινωνία», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και διευθυντής της Tate Britain, Alex Farquharson. Οι διοργανωτές του βραβείου, στην τελετή απονομής, την Τετάρτη το βράδυ στον Καθεδρικό του Κόβεντρι, υπογράμμισαν την «ελπιδοφόρα και δυναμική» τέχνη της ομάδας η οποία «αντιμετωπίζει επείγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν τη Βόρεια Ιρλανδία με χιούμορ, σοβαρότητα και ομορφιά», ενώ η κριτική επιτροπή δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από το πώς η συλλογικότητα «κατάφερε να μεταφράσει τον ακτιβισμό και τις αξίες της στο περιβάλλον μιας γκαλερί, δημιουργώντας μια φιλόξενη, καθηλωτική και εκπληκτική έκθεση».

Με το βραβευμένο έργο τέχνης «The Druithaib's Ball» οι καλλιτέχνες της Αrray Collective αναδημιούργησαν μια παράνομη παμπ, μια «παμπ χωρίς άδεια», όπως το έθεσαν οι ίδιοι, για να σηματοδοτήσουν τα 100 χρόνια από τη διχοτόμηση της Ιρλανδίας. Η εικαστική τους εγκατάσταση συνδυάζει τη σύγχρονη τέχνη και ιστορικές λαϊκές εικόνες, σε μια κυκλική διάταξη με κοντάρια σημαιών που παραπέμπουν σε αρχαίους ιρλανδικούς χώρους τελετών. Αφίσες και φωτογραφίες καλύπτουν τους τοίχους, βίντεο με ανέκδοτα και τραγούδια ακούγονται, ενώ η οροφή της παμπ είναι διακοσμημένη με πανό που έχουν μηνύματα του τύπου «Σταμάτα να καταστρέφεις τα πάντα» ή «Συνήθως δεν σκέφτομαι το μέρος απ' όπου κατάγομαι» (αυτό με ελληνικά γράμματα!).

Alessia Cargnelli

Οπως σημειώνει ο βρετανικός Τύπος, δημιούργησαν μια παμπ, ένα μέρος για να μιλήσουν και να διαφωνήσουν, που να είναι ανοιχτό, φιλόξενο και με ωραίο χιούμορ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από την Πολίν Μπλακ, τραγουδίστρια των The Selecter, η Λόρα Ο'Κόνορ, που εκπροσωπούσε την ομάδα, χαρακτήρισε τη διάκριση «σουρεαλιστική», ενώ πρόσθεσε ότι σκέφτονται να διαθέσουν το χρηματικό έπαθλο (25.000 στερλίνες) για κάποιον μόνιμο χώρο όπου θα μπορούν να δουλεύουν.

Για το βραβείο Τέρνερ φέτος, για πρώτη φορά στην 37χρονη ιστορία του, ήταν υποψήφιες μόνο ομάδες, χωρίς τη συμμετοχή μεμονωμένων καλλιτεχνών. Οι συλλογικότητες από το Λονδίνο Cooking Sections και Black Obsidian Sound System δημιούργησαν εγκαταστάσεις για να διερευνήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένες ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα. Η ομάδα Project Art Works έδωσε έμφαση στους νευροαποκλίνοντες καλλιτέχνες και η Gentle/Radical παρουσίασε μια σειρά από βίντεο - ένα από αυτά με ουαλικές προσευχές του 18ου αιώνα.

Πηγή:  efsyn.gr/tehnes/eikastika  

Το Βραβείο Τέρνερ (Turner Prize) είναι ένα ετήσιο βραβείο που απονέμεται σε εικαστικό καλλιτέχνη από τη Βρετανία, ηλικίας κάτω των 50 ετών (έγινε άρση αυτού του περιορισμού το 2017). Έλαβε την ονομασία του από τον καλλιτέχνη Τζ. Μ. Γ. Τέρνερ και οργανώνεται από την πινακοθήκη Τέιτ. Η απονομή του γίνεται στην Tate Britain. Από τη θεσμοθέτησή του το 1984 έχει καταστεί το βραβείο με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση