Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2022 11:18

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Έχουμε λόγους να γιορτάζουμε!

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

amnistia3Το 2021 ήταν μια χρονιά που ενώσαμε ξανά τις φωνές μας για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε πείσμα κάθε αντιξοότητας και δυσκολίας. Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση βοήθησαν χιλιάδες ανθρώπους να δουν τη ζωή τους να καλυτερεύει, κάνοντάς μας όλες και όλους πιο δυνατές και πιο δυνατούς.
Με τη συντονισμένη δράση μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τις εκκλήσεις μας, με την άσκηση θεσμικής πίεσης, τον ακτιβισμό και την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα καταφέραμε πολλά! Νόμοι ξαναγράφτηκαν, βραβεία κερδήθηκαν, κρατούμενες/οι συνείδησης αφέθηκαν ελεύθερες/οι, τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ήρθαν στο προσκήνιο, η ελευθερία της έκφρασης, της διαμαρτυρίας και της συνάθροισης τέθηκε στο επίκεντρο, οι αγώνες για απόδοση δικαιοσύνης παρέμειναν επίμονα παρόντες.

Φέτος γιορτάζουμε 33 μεγάλες νίκες στα ανθρώπινα δικαιώματα! Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τις νίκες αυτές:

 Διαβάστε εδώ

Πρόσφυγες & μετανάστριες/ες

Ειδικά όσον αφορά το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, φέτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστριών/ων μέσα από ποικίλες παρεμβάσεις. Η έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις» ανέδειξε ότι η παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων έχει γίνει de facto πολιτική του ελληνικού κράτους, και αναδείχτηκε σε πολυάριθμα ρεπορτάζ στον ελληνικό και τον ξένο τύπο, ενώ ακολουθήθηκε από μια σειρά επίσημες συναντήσεις με εκπροσώπους από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς και από δράσεις ακτιβισμού και ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ

Αστυνομική Βία

Βεβαίως, η μεγάλη εκστρατεία για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας, που σχεδόν άγγιξε τις 10.000 υπογραφές, μέσα από την εις βάθος έρευνα με τίτλο «Ελλάδα: Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο και παράνομη χρήση βίας την εποχή της Covid-19», έδωσε ορατότητα στις παραβιάσεις εγείροντας ακόμα μεγαλύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, αγωνίστηκε για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, ενώ επίσης διεκδίκησε την απόδοση δικαιοσύνης σε μια σειρά υποθέσεις θυμάτων, τις οποίες και παρακολουθεί ως επίσημη παρατηρήτρια. Η μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο αποτύπωσε όχι μόνο το ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη συνέχισης του αγώνα αυτού και το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε εδώ

Τομέας Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

O Τομέας Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα υλοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Περισσότερα από 150 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν, υλοποιώντας πάνω από 387 βιωματικές δράσεις, με περισσότερους από 862 εκπαιδευτικούς και 12.000 μαθήτριες και μαθητές.

Επίσης, το 2021 ολοκληρώθηκε η εκτύπωση και αποστολή των Οδηγών του «Εγώ και Εσύ Μαζί» για Μαθήτριες/-ές και Εκπαιδευτικούς, στα σχολεία. Οι Οδηγοί περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και δράσεων και δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες οι μαθήτριες/-ές μπορούν να εκπαιδευτούν στην έρευνα, στην έννοια του θετικού ακτιβισμού, στην άσκηση συνηγορίας για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων κλπ.
Διαβάστε εδώ

Εγώ και Εσύ Μαζί

Επιπλέον, το «Εγώ και Εσύ Μαζί» παρουσίασε 7 πρωτότυπα εκπαιδευτικά βίντεο που  εστιάζουν στην σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και επιμέρους ζητημάτων, όπως το προσφυγικό, το δικαίωμα στην πρόσβαση στην υγεία, η προσβασιμότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο ακτιβισμός και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Διαβάστε εδώ

Τέλος, σημαντική  αναγνώριση του εκπαιδευτικού έργου της Διεθνούς Αμνηστίας αποτέλεσε η γενίκευση και ένταξη του «Εγώ και Εσύ Μαζί» στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της επιστημονικής ενότητας "Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη".
Σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα, καθεμία και καθένας μας ήταν και είναι πολύτιμη/ος.

 

 Διεκδικούμε την Αλλαγή: Επιμόρφωση στη Συνηγορία στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

Παράλληλα, το 2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «Διεκδικούμε την Αλλαγή: Επιμόρφωση στη Συνηγορία στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Active Citizens fund, και διήρκεσε 1,5 χρόνο εμπλέκοντας δημιουργικά και διασυνδέοντας περισσότερες από 30 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.  

Σούζη Παλαιοκώστα

Τελευταία άρθρα από τον/την Σούζη Παλαιοκώστα

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση